AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
7. september 2001

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØK



EGEN BUDSJETTPOST
for Grenland Friteater

500 000 til teatret, 300 000 til Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival - og egen plass på statsbudsjettet. I følge Telemarksavisa har statsminister Jens Stoltenberg skapt julaften i september for Grenland Friteater. Kulturdepartementet nekter å kommentere saken overfor Teaternett.


"Dette er rett og slett en del av vår kultursatsing. Jeg legger imidlertid ikke skjul på at jeg ble imponert da jeg var og åpnet Teaterfestivalen i Porsgrunn i sommer. Det er en av årsakene til at Grenland Friteater nå har kommet inn som en fast post i statsbudsjettet, sier statsminister Jens Stoltenberg til Telemarksavisa. 

Særegen posisjon
Grenland Friteater har gjennom 25 år opparbeidet en helt spesiell posisjon i norsk scenekunst. Deres fysiske og Grotowskij-inspirerte uttrykk har stått i kontrast til det psykologisk-realistiske "ibsenske" sceneuttrykket som er gjengs på norske scener. Teateret er en fri gruppe, men har samtidig en kontinuitet og soliditet som ingen andre norske frigrupper, og har nærmest fått en slags institusjonell status. Dermed har også teatret stått i fare for å havne utenom de vanlige støtteordningene for frie grupper, som nå først og fremst er prosjektbasert. I følge Telemarksavisa er dette noe av årsaken til at det har blitt etablert en egen post for teatret på statsbudsjettet.

Tor Arne Ursin i Grenland Friteater er naturlig nok glad for nyheten, men velger likevel å være nøktern.
- "Vi har ikke helt skjønt hva som ligger i dette vedtaket enda," sier han til Teaternett. "Det er viktig for oss at vi nå får signaler om at de frie gruppene bør tilgodeses med større summer og større kontinuitet enn de begrensede ressursene som kanaliseres gjennom Kulturrådet. Derfor vil det være svært skuffende dersom dette støttevedtaket skulle resultere i tilsvarende kutt fra Kulturrådet, eller dersom denne bevilgningen er et engangstilfelle som ikke følges opp i årene som kommer."
- Har dere grunn til å tro det?
- "Det er det vi fortsatt ikke helt vet. Uansett er det særdeles positive signaler, og vi er først og fremst veldig glade akkurat nå."

Kulturdepartementet nekter å kommentere saken overfor Teaternett, og henviser til at statsbudsjettet offentliggjøres først i oktober.


Relatert link :www.ta.no

NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no

-

Ansvarlig redaktør av Teaternett er Stein Kippersund, Torstadvegen 46, 2335 Stange
Teaternett har org.nr. 980 247 781. E-post-adresse er teaternett@teaternett.no