AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
10. januar 2002

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKSTOR VIRKSOMHET
blant amatørene i 2001


1700 oppsetninger, 102 kurs, 293 fremforhandlede spilletillatelser, tilskudd til dramatikere, manusformidling, manuskonkurranse, samt internasjonal utveksling.

Etter at 10 av 15 medlemsorganisasjoner i Norsk Amatørteaterråd har rapportert inn aktiviteten sin, viser året 2001 seg å være et rikt amatørteater-år.

I en pressemelding fra rådet fremgår det at 1731 teatergrupper over hele landet har gjennomført 1765 teateroppsetninger med i alt 7577 forestillinger. 32366 personer deltok i aktiviteten og publikumstilstrømningen var på  678 620 betalende.102 teaterfaglige kurs har vært gjennomført med i alt 1573 deltagere.

Spilletillatelser
293 av de ovennevnte forestillingene er satt opp med rettighetsbelagt dramatikk, som Norsk Amatørteaterråd har vært behjelpelig med å forhandle spilletillatelser for.

Manusformidling og konsulenttjenester på Internett
Dramas er en Internettbasert database for tilgjengelig dramatikk for amatørteater. Hålogaland Amatørteaterselskap, Amatørteatersenteret i Oslo, Vestlandske Teatersenter, Nord-Trøndelag Teater og Noregs Ungdomslag driver konsulenttjenester for amatørteatergrupper gjennom denne basen. I 2001 lånte disse til sammen ut 2656 manus til interesserte teatergrupper og andre teaterinteresserte.

Innkjøpsfondet for Ny Norsk Dramatikk
gir tilskudd til norske dramatikere som samarbeider med amatørteatergrupper. 12 dramatikere mottok i 2001 totalt 195.000 kroner i støtte fra Innkjøpsfondet for Ny Norsk Dramatikk.

Manuskonkurranse
I februar 2001 utlyste Norsk Amatørteaterråd manuskonkurranse uten begrensning når det gjaldt  tema, sjanger eller antall akter. Totalt kom det inn 43 manuskript - 15 mer enn i 2000, da konkurransen ble utlyst for første gang.Vinnerne av konkurransen offentliggjøres i morgen (11. januar)!

Internasjonal utveksling
En av Norsk Amatørteaterråds oppgaver er å formidle amatørteatergrupper og enkeltpersoner til deltakelse på festivaler, kurs ol. i utlandet.

Festivaler
Teatergruppa Låverboys representerte Norge under den internasjonale amatørteaterfestivalen i Monaco i månedsskifte juli/august, mens Bifrost Hølen Regnbueteater deltok på den første nordiske barneteaterfestivalen noen gang; "Barn spiller for barn" i Södertälje, Sverige i oktober. 3. klassen ved teaterskolen for barn og ungdom ved Vestlandske Teatersenter var på gjestespill i Toulouse i Frankrike.

Kurs
I september arrangerte Dansk Amatørteatersamvirke i samarbeid med Latvian Amateur Theatre Association en instruktørkonferanse i Limbazi, Latvia. Norge var representert på konferansen med Mara Acantalicio.

Tre norske ungdommer; Hemming Johnsen, Kristine Magnus og Christopher Stevenson deltok på Nordisk Ungdomsteaterutvalgs (NUTU) to uker lange sommerskole i Ylöjärvi, Finland.

Ettårig instruktørstudium i Litauen
Fem norske studenter deltok på den ettårige teaterinstruktør-utdanningen ved Universitetet i Klaipeda i Litauen. Det er første gang studiet tilbys den Nordeuropeiske Amatørteateralliansens medlemmer. De fem er Ine T. Berg, Ine Camilla Bjørnsten, Hanne Grasmo, Sigrid Reibo og Simen Eik Tolgensbakk. Fra høsten er det nye sjanser for norske studenter. 

Relatert link:
www.teater.no Norsk Amatørteaterråds nettside.NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no

-

Ansvarlig redaktør av Teaternett er Stein Kippersund, Torstadvegen 46, 2335 Stange
Teaternett har org.nr. 980 247 781. E-post-adresse er teaternett@teaternett.no