AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
25. februar 2002

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØK<">

BIT Teatergarasjen løfter fram
bergensgruppa TRANSITEATRET

Mars måned står i bergenskompaniet Transiteatrets tegn på BIT Teatergarasjen. 8. mars blir det nypremiere på Opus 1 Maktens Anatomi. Så følger Walk Cat, Walk! 20. mars.

BIT Teatergarasjen tar mål av seg til å være Norges ledende aktør på det internasjonale scenekunstmarkedet. I 2003 kan Stiftelsen Bergen Internasjonale Teater feire 20-årsjublieum. Økende publikumstall og økende mediaoppmerksomhet forsterker nå kravet om "konkurransedyktige betingelser" når rundt tall skal rundes.

Bergensgruppe
At BIT Teatergarasjen eksponerer en frigruppe fra egen by dominere programmet nå i mars er derfor en blomst i knapphullet for Transiteatret. Så har da også BIT mye positivt å si om nettopp denne gruppa: "Transiteatret arbeider med det klassiske teaterspråket, men kvesser det om til eit redskap som syner vissheit og kjennskap til teaterarv og samtida sitt breie spekter av teateruttrykk," skriver informasjonsansvarlig Andreas Langenes ved BIT. Han legger vekt på den politske bevisstheten som ensemblet formidler: "Skodespelaren som stilisert, rytmisk og sterkt fysisk aksjonist i teater som etterlet rom for spørsmål, engasjement og erkjenning, viser referanser til både russisk avantgarde innanfor teateret og Brechts instrumentering av teateret som politisk reiskap." 

Dehumanisering
Opus 1 Maktens Anatomi
får nypremiere i noe større format på Teatergarasjen. Forestillingen ble sist vår blant annet spilt på Industrihuset på Møhlenpris for fulle hus. Forestillingen forhåndspresenteres slik: "Forestillinga framstiller mellommenneskelege relasjonar i kjølvatnet av idéar rundt ”den nye økonomien”. Det paradoksale i ordbruk og kommunikasjon, ei dehumanisering i humanistisk forkledning, blir satirisk og effektivt avslørt."

Catwalk
Også Walk Cat, Walk! har hatt premiere før den settes opp i Teatergarasjen. Dagsavisen skrev om forestillingen:
".. det er et mangfoldig bilde av det kunstiges kunst som tegnes opp, et bilde av en virkelighet så gjennomsyret av klisjeer og navlebeskuenhet at det er vanskelig å trenge gjennom. Men det gjør Transiteatret." BIT skriver om forestillingen: "Denne forestillinga ser på samanhengen mellom kultur og kroppskultur, mellom kunstsfære og motesfære. Kor fokusert og sjølvmedvite er kunsten eventuelt kunstnaren sitt blikk på seg sjølv. Er parallellen mellom kunstarena og catwalk relevant?"

Begge forestillingene er nylig vist på Black Box i Oslo. Mulighet for å se dem blir det altså på Bergens internasjonale scene Teatergarasjen. 

NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no

-

Ansvarlig redaktør av Teaternett er Stein Kippersund, Myrvegen 14, 2312 Ottestad
Teaternett har org.nr. 980 247 781. E-post-adresse er teaternett@teaternett.no