AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
23. april 2002

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØK<">

TEATER-FORNYELSE
til 2 milliarder kroner

Nei, det dreier seg ikke om Norge. Satsingen skjer i vårt store men ikke altfor velstående naboland Russland. I St. Petersburg arbeides det med en gedigen fornyelse av ærverdige Marinskij-teatret, melder Aftenposten.

Satsingen har utløst heftig lokal debatt, men det er tilsynelatende ikke den økonomiske satsingen som skaper kontroverser. Spørsmålet er hvilken arkitektonisk løsning som skal velges.

Amerikansk arkitekt?
I fjor høst ble det utlyst en lukket arkitektkonkurranse med to konkurrerende forslag i front. Den amerikanske arkitekten Eric Owen Moss stod for det ene, mens Oleg Romanov fra St. Petersburg leder gruppen som presenterte den andre løsningen. Kunstnerisk leder for Marinskij-teatret mente det russiske alternativet er for konservativt, og gikk inn for Moss. Tilhengerne av det amerikanske forslaget framstiller det som et moderne mesterverk på linje med Pompidou-senteret i Paris eller Tate Moderni London. 

Påtvunget kultur 
Sjefsarkitekten i St. Petersburg er ikke like begeistret. Til Aftenposten sier han: - De påtvinger oss et forslag fra en helt annen kutlur, og slett ikke fra den beste kulturen.
Konseptet til Moss kaller han en stor søppelkasse.
- En slik bygning vil bli et sjokk for innbyggerne i St. Petersburg, og det vil skape sterk disharmoni i bybildet, hevder han.

Åpen konkurranse
Etter påtrykk blant annet fra guvernør Vladimir Jakovlev blir det nå med det første utlyst en ny og åpen arkitektkonkurranse for å modernisere teatret som i Sovjettiden ble kalt Kirov-teatret. Teatret stod ferdig i 1860, og sliter blant annet med akustiske problemer.

Les artikkelen i Aftenposten NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no

-

Ansvarlig redaktør av Teaternett er Stein Kippersund, Myrvegen 14, 2312 Ottestad
Teaternett har org.nr. 980 247 781. E-post-adresse er teaternett@teaternett.no