AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
29. mars 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØK



O'NEILLs Elektra
Riksteatrets Lang dags ferd mot natt med blant annet Liv Ullmann i sentral rolle gikk sin seiersgang over Norge for en tid tilbake. Mindre kjent, men ikke nødvendigvis mindre spennende, er Eugene O'Neills skuespill inspirert av de klassiske dramaene. De fleste har hørt om Ødipus-komplekset, men hva med den sammensatte Elektra? 28. april har Sorga kler Elektra premiere på Det Norske Teatrets Scene 2.


Hat, kjærlighet, sjalusi og død
Mens den antikke Elektra står midt i det dystre etterspillet etter grekernes lange og legendariske krig mot Troja har Eugene O'Neill (1888-1953) lagt handlingen i sitt stykke til tida etter den amerikanske borgerkrigen (1861-1865). I sin tid var dette en av de blodigste krigene verden hadde sett, med nye grufulle våpen og enorme menneskelige lidelser.

Elektra1-StuboKirsti-DetNT.jpg (137606 bytes)

Foto: Det Norske Teatret © 


Kiristi Stubø har rollen som Lavinia i O'Neill-stykket fra 1931, Sorga kler Elektra (Mourning Becomes Electra) ved Det Norske Teatret. Her under et møte tidlig i prøveprosessen. Sterke følelser og lidenskaper preger stykket, som de antikke forbildene. Som Elektra er Lavinia svært knyttet til sin far og hater moren sin og morens elsker, sjøkapteinen Adam Brant. Elskeren viser seg å være sønn av en halvbror til Lavinias far. Sønnen Orin elsker derimot sin mor, men deler Lavinias hat til morens elsker.


Verdens eldste teaterstykke

Handlingen i Sorga kler Elektra følger tett på greske Aiskylos sin tragedie Orestien, kanskje verdens eldste teaterstykke. O'Neills og hans samtids interesse for psykoanalysen, den mørke underbevisstheten og våre irrasjonelle bindinger gjennomsyrer historien.

Og det er ingenting å si på dramatikken i dette stykket, som hadde sin første premiere 26. oktober 1931 på Broadway i det som den gangen het Guild Theatre, idag August Wilson Theatre. I 1947 ble stykket adaptert til film, med blant annet Kirk Douglas i rollegalleriet, og 1967 var det premiere på en operaversjon ved Metropolitanoperaen.

I O’Neills stykke møter vi brigadegeneral Ezra Mannon fra nordstatene og sønnen Orin som vender hjem til New England fra krigen. Her venter kona Christine og datteren Lavinia. Men Christine har forelsket seg i sjøkapteinen Adam Brant, og ekteskapet er i oppløsning. Brant og Christina planlegger å utnytte Ezra Mannons svake hjerte og drepe ham. Istedet blir det hele gjennomskuet av Lavinia, som dreper Brant ombord i skipet hans. Christine bryter sammen når hun får høre om dette og dreper seg selv, og det samme gjør også sønnen Orin.

Elektra-Fredricksburg.jpg (103670 bytes)

Foto: WikiCommons 


Unionistlojale styrker i skyttergravene ved Rappahannock River ved Fredericksburg i staten Virginia, før det påfølgende slaget 3.mai 1863. Den amerikanske borgerkrigen varte fra 12. april 1861 til 9. april 1865 og kostet over 620 000 falne og 400 000 sårede. Borgerkrigen er lagt som bakgrunn for Sorga kler Elektra av Eugene O'Neill.

Prisvinner
Regissør for prosjektet er Eirik Stubø som også har satt opp Andromake ved Det Norske Teatret, en forestilling han fikk kritikerprisen for i 2009. Stubø har vunnet flere Heddapriser og stakk også av med den amerikanske teaterprisen OBIE-award for sin regi av Ibsens Vildanden i 2006.

Skuespillet er oversatt av Ola E. Bø (som også er forestillingens dramaturg) og er videre bearbeidet av Cecilia Ölveczky og Eirik Stubø. Scenograf/kostymedesigner er Kari Gravklev, lysdesigner er Torkel Skjærven, lyddesigner Vibeke Blydt-Hansen. Musikere: Steinar Sønk Nickelsen, Erik Nylander og Håvard Stubø.

På scenen finner vi Torbjørn Eriksen (Orin), Kirsti Stubø (Lavinia), Lasse Kolsrud (Adam Brent), Sverre Bentzen (General Ezra Mannon), Gjertrud Jynge (Christine Mannon), Espen Løvås (Peter Niles), Marie Blokhus (Hazel Nileser).

Stykkets spilletid er ennå ikke avklart.

Relatert link:

Sorga kler Elektra  Det Norske Teatret
Eugene O'Neill Teaterleksikon, teaternett.no


NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no