Annonsere hos oss?
AKTUELT / Arkiv

Denne side publisert
14. mars 2000

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
Arkiv
SØK



ARV OG AVANT-GARDE

Av IdaLou Larsen Publisert med tillatelse fra Nationen

Det Norske Teatret skal ivareta den nynorske kulturarven, og samtidig være et ledende nasjonalteater med høyt internasjonalt nivå på mange av forestillingene. Det slår teatrets første strategiplan fast.

Det Norske Teatret sliter med økonomien. Et akkumulert underskudd i størrelssorden 20 millioner førte til at teatret trappet ned på virksomheten i fjor høst. Men også 1999 ender med et lite underskudd, og nå har teatersjef Vidar Sandem og hans styre blitt enige om at aktiviteten skal holdes på topp i tiden som kommer. Styret har også utarbeidet en strategiplan for tiden 2000-2004, og en detaljert, konkret handlingsplan som allerede er i ferd med å bli satt ut i livet.

Færre fast ansatte
Allerede fra 1. juli 2000 skal teatersjefen begynne å redusere det faste skuespillerensemblet fra 50 årsverk til 35. Dette skal ikke skje ved oppsigelser, men gjennom naturlig avgang, avtaler og ulønnede permisjoner. Samtidig skal teatersjefen fra samme tidspunkt ha anledning til å engasjere skuespillere utenfra på kontraktbasis, "for å utvikle og styrkja teatret sine kunstnarlege ressursar". Men handlingsplanen utelukker ikke at de økonomiske rammene kan gjøre det nødvendig å redusere antall ansatte på teatret.

Repertoar
Teatret skal spille "eit breitt klassisk repertoar, dyrke den folkelege underhaldningsprofilen, vere nyskapande og utforske det eksperimentelle". Teatret skal "utforske og fornye heile den folkelege nynorske tradisjonen," og "den klassiske europeiske kulturtradisjonen", dessuten "utforske og nyskape musikkteatret". Hovedsvenen skal konsentrere seg om "nytolking av klassikarar medrekna musikalar, familieframsyningar, komediar, farsar", mens Scene 2 skal spille "ny norsk og internasjonal dramatikk, barne- og ungdomsteater og musikkteater" og Prøvesalen bli som navnet sier "ein prøvesal" der de ansatte kan slippe til med kunstnerlige initiativ og repertoaret er utforskande og eksperimentelt. Dette passer bra med at Yngve Sundvor har fått ansvaret for Prøvesalen fra og med neste år, og handlingsplan foreslår da også å "tilsetje ein ung instruktør på ei tre-fire års kontrakt".

Kunstnerisk profil
Den kunstneriske handlingsplan er interessant. Teatret skal spille "ein meir aktiv rolle i det europeiske samarbeid", slik teatersjef Vidar Sandem lenge har ønsket, og "få nokre av dei beste europeiske instruktørane til teatret". Det har Det Norske Teatret allerede en viss tradisjon for, både franske Jacques Lassalle og rumenske Silviu Purcarete har signert interessante oppsetninger på Det Norske i 1990-årene. Men det er mange andre gode navn å hente inn, ikke minst blant dagens yngre scenekunstnere.

Styret ønsker også at teatret skal "knyte til seg kompetente norske komponistar, og integrere koreografi sterkare i det kunstnarlege uttrykket".

Kulturhus
Styret er opptatt av at Det Norske Teatret, som har en ideell beliggenhet midt i Oslo sentrum, også skal være et levende nynorsk kulturhus. Her antyder både strategiplan og handlingsplan at mye fremdeles er ugjort, og skriver at "areala i huset må kunne nyttast betre og gi større innkome enn i dag".

Økonomi
Stortinget har bestemt at Nationaltheatret og Det Norske Teatret skal ha de samme økonomiske rammene. Men da staten i fjor overtok ansvaret for Torshovteatret fra Oslo kommune, førte det til at Nationaltheatrets bevilgninger økte med nærmere ti millioner kroner. Styret mener at Det Norske Teatret snarest bør komme opp på samme nivå som Nationaltheatret, og vil arbeide aktivt for dette overfor Stortinget, regjeringen og Kulturdepartementet. Og sammen med administrasjonen skal styret utarbeide en rammeplan "for å utvikla sponsorsamarbeidet og kontakten med næringslivet". Teatret skal budsjettere nøkternt og realistisk, og skal for eksempel ikke basere budsjettene på utsolgte forestillinger, men på en besøksprosent på 65. Det skal også utøves en streng budsjettkontroll, slik at både regnskapstall og prognoser til enhver tid er oppdaterte.

Publisert i Nationen lørdag 4. mars 2000. Copyright © 2000 IdaLou Larsen og Nationen

NYHETER  MELDINGER

 


Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no


Ansvarlig redaktør av Teaternett er Stein Kippersund, Torstadvegen 46, 2335 Stange
Teaternett har org.nr. 980 247 781. E-post-adresse er teaternett@teaternett.no