AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side er endret
9. oktober 2015

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger
Artikler

Kultur og samfunn
Ferie og fritid
Arkiv
SØK


Nyheter om teater
Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no

Vanskeleg TRYGGLEIK
Det er klart for premiere på Helikopter på Nationaltheatret, Amfiscenen. "Stykket som flår oss levande", ein satire som siktar seg rett inn mot oss som er sikra mot absolutt alt.
9. oktober 2015.
LES MEIR


Budsjett i BLÅTT

Scenekunstformål har bikka 2 milliardar, 2042 millionar skal altså i 2015 gå til teatermangfaldet i Noreg. Her er det ingen revolusjon, ein flat vekst på 3,6 prosent.
8. oktober 2014.
LES MEIR

Fedra på VALENTINE
Fredag 14. februar har Det Norske Teatret premiere på ein klassikar som er sjelden på våre kantar. Fedra av Jean Racine handlar om umogleg kjærleik og sterke kjensler.
10. februar 2014.
LES MEIR


CAMBODIAN project

Sidan 2002 har Michael Laub nytta filmteater-formatet på fleire stader i verda. Portrait series Battanbang opnar vårsesongen på BIT Teatergarasjen 23. og 24. januar.
16. desember 2013.
LES MEIR


VÅREN i Trondheim

- Vi må vite om kvarandre skal vi kunne bu saman, seier Svein Tindberg om Abrahams barn som opnar nyåret i Trondheim. Og Valentinsdagen byr Trøndelag Teater på Runddans.
12. desember 2013.
LES MEIR


STUBØ styrer Stadsteatern

I seks år framover skal Eirik Stubø frå Narvik i Noreg styre det velkjende Stockholm Stadsteater i broderlandet. Til Dagens Nyheter fortel han om ei av sine første teateropplevingar.
2. desember 2013.
LES MEIR


PUSLETE frå Widvey

10 489 millionar til kultur, 1969 millionar til teater, var dei siste rammetala frå avgåtte kulturstatsråd Tajik. No har Høgre-statsråd Widwey byrja å pirke litt i prioriteringane til dei raudgrøne.
11. november 2013.
LES MEIR


Norsk Kong LEAR-feber?

9. november er det premiere på Kong Lear ved Nationaltheatret i Norge. Fredag 18. oktober hadde Shakespeare-stykket premiere ved Stockholms Stadsteater, med norsk regissør.
21. oktober 2013.
LES MEIR


Siste FLØRT frå Tajik

10 489 millionar til kultur, 1969 millionar til teater. Det er ramma som Solbergregjeringa vil bli målt mot. Men statsministeren kuttar neppe på DNS i år. Det blir mindre til fri dans.
18. oktober 2013.
LES MEIR


Blåblått eller BLÅGRØNT?

Teaternett har sett på teaterpolitikken til dei politiske partia, og freista å finne ut kven som kjem best ut. Er løpet kjørt for dei raudgrøne?
1. september 2013
LES MEIR


Klart for REVYFEST

Høyreleder Erna Solberg står for åpningen av Revyfestivalen 2013 på Høylandet i dag. Det er femtende gang at festivalen går av stabelen, med NM i revy som en hovedattraksjon.
11. juli 2013
LES MER


HEDDAjubel 2013

Ikveld var det utdeling av dei gjevaste prisane i det norske scenekunstmiljøet. Favorittane Gisken Armand og Ingar Helge Gimle gjekk inn til stor jubel. Olaug Nilssen måtte tørke tårene.
9. juni 2013
LES MEIR


HEDDAnominasjonar 2013

Gisken Armand, Ingrid Bolsø Berdal og Nils Ole Oftebro er mellom dei nominerte frå Heddakomiteen. Og 9. juni er det klart for utdeling i Det Norske Teatret.
22. mai 2013
LES MEIR


Festspela IGANG!

Medan Austlandet held på å drukne i regn opna Festspela i Bergen i dag med solskin og høg stemning. For 61. gong er det klart for to veker med unntakstilstand i Vestlandets hovedstad.
22. mai 2013
LES MEIR


Operasalget STARTER

2. mai går startskuddet for abonnementsalget for sesongen 2013-2014 ved Den Norske Opera og Ballett. Er du klar for å få igjen på skatten?
18. april 2013
LES MER


OUTSOURCING av backstage

Ved Stockholm Stadsteater utredes det nå hvilke deler av personalet som hører til teatrets kjernevirksomhet. Faste ansettelser kan bli historie.
21. mars 2013
LES MER


Moderne operaUHYGGE

Norske prisbelønnede Randi Stene synger mezzosopran når Det kongelige Teater i København i disse dager setter opp Djævlene fra Loudun.
4. februar 2013
LES MER


Fra ØRKEN til KORSET

På rundt seks timer skal publikum føres gjennom hele Bibelen, fra jordens skapelse til Jesus og videre til Johannes Åpenbaring med forvarsel om selveste Dommedag. Med matpauser.
28. januar 2013
LES MER


Ferskt fra HODGE

2004 ble filmen Trainspotting kåret til beste skotske film gjennom alle tider. Våren 2012 fikk mannen bak filmmanuskriptet Laurence Olivier-prisen for sitt første teaterstykke Collaborators.
10. januar 2013
LES MER


Amy
AVLYSES

Strid om rettighetene til verkene gjør at den planlagte danske teaterforestillingen om artisten Amy Winehouse blir avlyst, ifølge The Guardian. Premieren skulle vært 30. januar.
2. desember 2012
LES MER


MoteHYPET Flaggermus

1. desember er det klart for Strauss sin kjente forviklingsoperette i Bjørvika. Settingen denne gangen er i et nyrikt og dekadent motemiljø på Upper East Manhattan i New York.
15. november 2012
LES MER


Drama om WINEHOUSE

Natten mellom 22. og 23. juli 2011 døde den kjente artisten Amy Winehouse av alkoholforgiftning i hjemmet sitt. Nå blir det teaterstykke om slutten av livet hennes.
8. november 2012
LES MER


Mareritt om HEVN

Svein Sturla Hungnes leder Kåre Conradi, Birgitte Victoria Svendsen, Dennis Storhøi og Bartek Kaminski:  15. november blir det thriller på Centralteatret, i mørkeste høstkvelden.
5. november 2012
LES MER


JEPPE i nordvest

Det skal bli moderne, elskelig, forferdelig og morsomt - og altså handle om en av verdens største antihelter, blir vi lovet. 2. november er det klart for festpremiere i Molde.
1. november 2012
LES MER


Føkk LIVET mitt

Ja, hvor har de unge sin råskap fra... FML er i alle fall navnet på en forestilling på Det Norske Teatret med premiere 22. november. "Fuck my life" står bokstavene for, på norsk nytale.
29. oktober 2012
LES MER


TOPPEN er nådd

Av 114,9 millionar i auke på budsjettet får Operaen 48,5 millionar, nær halvparten. 25 mill går til styrking av økonomien i selskapet. Og nølande byrjar Tajik oppgraderinga av National og Trøndelag Teater. Kva med Oslo Nye? Og staten styrer norsk teater.
Oppdatert 27. oktober 2012
LES MEIR


SkandaleNOSTALGI

Dramaten reiser tilbake til 1920-tallets Paris, byen og tiden for den såkalte tapte generasjon som Hemingway og mange andre. 1. desember er det premiere på
Chéri.
Publisert 15.oktober 2012
LES MER


Med FROSNE hjerter

Splintene fra den onde snødronningens trollspeil rammer menneskene: Storsatsing og førjulsmusikal i Bergen, med modernisert utgave av H.C. Andersens eventyr.
Publisert 1.oktober 2012
LES MER


Hvem er mest UTRO?

En grusom og erotisk komedie kaller Nationaltheatret forestillingen Disputten, som har premiere 11. oktober på Amfiscenen.
Publisert 27.september 2012
LES MER


Bernhards BESTE?

Sjefsnazist Heinrich Himmlers skal feires, med sjampanje bak nedtrukne gardiner: Thomas Bernhard harsellerer over østerriksk borgerskap. 18. oktober går teppet opp.
Publisert 24.september 2012
LES MER


Tsjekhovs UKJENTE

Silje Storstein og Sigurd Myhre spiller mot hverandre i Bjørnen på Det Norske Teatret. Denne spøken setter annet lys på mannen bak Tre søstre og Onkel Vanja.
Publisert 20.september 2012
LES MER


Beethovens GÅTE

Hva fikk Beethoven til skrive hele 33 variasjoner over et enkelt valsetema? Og hva fikk han til å bli helt oppslukt av prosjektet, etter først å ha vært sterkt avvisende?
Publisert 17.september 2012
LES MER


Per SUNDERLAND er død

Den kjente og ruvende norske skuespilleren ble 87 år gammel. Veteranen bidro for alvor til få Stanislavskijs metode til Norge etter krigen gjennom det legendariske Studioteatret.
Publisert 4.juni 2012
LES MER


MOBBINGENS univers

Forestillingen Fisken går i dybden på vold, mobbing og utenforskap i skolen, skal vi tro Dagens Nyheter, i skyggen av skolemassakrer og Utøya-katastrofen.
Publisert 21. mai 2012
LES MER


Storm rundt DUKKEHJEM

Den norske instruktøren valgte å trekke seg og premieren på Dramaten ble utsatt tre dager. I morgen er alt klart etter det som må kalles en hektisk sluttspurt.
Publisert 14. mai 2012
LES MER


Suksess for MATILDA

Den vesle jenta som foretrekker bøker framfor TV gjør suksess igjen, som musikal i London. Og i helga ble det ikke mindre enn sju Olivier-priser.
Publisert 23.april 2012
LES MER


Hva er FLERKULTUR?

fjor vår regisserte Nina Wester Ulovleg norsk på Det Norske Teatret i Oslo. Nå er hun snart klar med Festspillpremiere for Etnoporno ved Den Nationale Scene.
Publisert 19.april 2012
LES MER


Dypt i AÏDA

21. april er det igjen klart for Verdi-premiere ved Den Norske Opera, uten pompøst fokus: Den skotske regissør David McVicar vil bak fasaden og vise brutaliteten på faraoenes tid.
Publisert 12.april 2012
LES MER


O'NEILLs Elektra

Lang dags ferd mot natt med Liv Ullmann gikk sin seiersgang over Norge. Mindre kjent, men ikke nødvendigvis mindre spennende, er Eugene O'Neills klassikerinspirerte skuespill.
Publisert 29.mars 2012
LES MER


Fotball-NOSTALGI

Hvor var du da Norge slo Brasil? I morgen er klart for fotball-opera og humoristisk mimrekveld i Det Norske Teatret.
Publisert 22.mars 2012
LES MER


Gåtefulle LUCREZIA

Det kan bli en stemningsfull vårkveld på Göteborgsoperans hovedscene: 31. mars er det klart for Lucrezia Borgia. Bare navnet oser av intriger, snikmord og orgier.
Publisert 15.mars 2012
LES MER


VERTINNA frå helvete

Mike Leigh si svarte komedie frå 1977 har hatt kultstatus i 35 år. Franskmannen Arthur Nauzyciel har regi på Abigail's Party og  19. april er det partypremiere i Nationalteatret.
Publisert 8.mars 2012
LES MER


IKEA-teater i Malmö

I snart to år har musikalen Ingvar! - en musikalisk möbelsaga gått for fulle hus ved Malmö Stadsteater. Publikum lar seg fenge av historien om IKEA-gründeren Ingvar Feodor Kamprad.
Publisert 1.mars 2012
LES MER


Erland JOSEPHSON er død

Den kjente svenske skuespilleren Erland Josephson døde på et sykehjem i Stockholm lørdag. Josephson er godt kjent for mange i Norge, fra filmprosjekter i Ingmar Bergmans regi.
Publisert 26.februar 2012
LES MER


IS-SLOTTET blir ballett

Nasjonalballetten og koreograf Kristian Støvind er godt i gang med forberedelsene til å sette i scene det særpregede verket. 27. mars er det premiere på scene 2.
Publisert 23.februar 2012
LES MER


Satans STRINDBERG!

Det er snart 100 år siden August Strindberg døde. Riksteatret og Nationaltheatret er i gang med Frøken Julie. Og i Stockholm vies den spenningsfylte teatermannen ekstra oppmerksomhet.
Publisert 16.februar 2012
LES MER


Farlig SOMMERDRØM

Norske Runar Hodne har regi på Shakespeareklassikeren i København. 16. mars blir det røff forviklingshistorie
, med Ghita Nørby i spennende rolle.
Publisert 9.februar 2012
LES MER


REIN mot ATOMKRAFT

Lykkereinen, Stáinnak kommer i skade for å beite på feil sted, på feil tidspunkt. Dermed ligger det an til oppgjør mellom mytiske krefter og farlig kjernekraft.
Publisert 2.februar 2012
LES MER


Det Norske blir UBÅT

27. januar legger Det Norske Teatret ut på dybt vann. Regissør Kjetil Bang Hansen iscenesetter den legendariske tyske filmen Das Boot for teaterscenen for aller første gang.
Publisert 16. januar 2012
LES MER


STEMMEN er borte

Den norske skuespilleren og sangeren Lasse Kolstad døde i dag, 90 år gammel. Kolstad huskes fremfor som Tevje i Spelemann på taket.
Publisert 14. januar 2012
LES MER


"At' žije HAVEL!"

Den tsjekkiske dramatikaren og politikaren Václav Havel er død, 75 år gamal
. Dramatikaren stod heilt sentralt i kampen mot dei aust-europeiske kommunistpartia på 1980-talet.
Publisert 18. desember 2011
LES MER


Innlandet VENTER

Det er store forventninger til vårens spennende prosjekt fra Norges yngste regionteater, Teater Innlandet. I april går teppet opp for det legendariske Beckett-dramaet Mens ventar på Godot.
Publisert 8. desember 2011
LES MER


Besøk av danseLEGENDE

I 2009 døde den nyskapende tyske koreografen Pina Bausch. Hun etterlot seg Tanztheater Wuppertal, som besøker Den Norske Opera med forestillingen Vollmond, "fullmåne".
Publisert 7. november 2011
LES MER


Hva er KUNST?

Hva skjer, når en av vennene dine satser stort og kjøper et maleri ingen skjønner noe av? 13. november er det premiere på Kunst.
Publisert 3. november 2011
LES MER


Sju MAGRE for tur?

Veksten på scenekunstfeltet er over. Kosmetisk inflasjonsregulering og satsing i Agder er bildet, under trugande skyer i verdsøkonomien.
Publisert 17. oktober 2011
LES MER


Tid for SPEL

Over 60 utendørs spel og teaterforestillinger finner du landet rundt fra juni til september.
Publisert 13. juni 2011
LES MER


SAMMENBRUDD i Operaen

Det ble tidenes skuffelse for publikum som skulle se Romeo og Julie på Operaen lørdag, melder Aftenposten.
Publisert 30. mai 2011
LES MER


Dramatiker til GROTTEN

- Jeg må innrømme at jeg vegret meg veldig for å si ja. Men nå har jeg sagt ja, og her er jeg, sa Jon Fosse da han fikk Statens æresbolig.
Publisert 16. mai 2011
LES MER


Teppet opp for AMELIE

På Det Norske Teatret gjøres de siste forberedelsene til sceneversjonen av Ulovlig norsk. På rekordtid har den papirløse jenta skrevet seg inn i norsk litteratur- og teaterhistorie.
Publisert 1. mai 2011
LES MER


WENCHE Foss er død

Den norske skuespilleren Wenche Foss døde idag, 93 år gammel. Skuespilleren hadde vært alvorlig syk i lengre tid, noe hun selv viste stor åpenhet om.
Publisert 28. mars 2011
LES MER


Dramaten satser UNGT

Verdens mest berømte kjærlighetshistorie, Romeo og Julie, iscenesettes av produktive John Caird. Lørdag 2. april er det klart for premiere i den svenske hovedstaden.
Publisert 28. mars 2011
LES MER


Møte med DEMONER

"Vargtimmen är timmen mellan natt och gryning, det är timmen då de flesta människor dör, då sömnen är djupast, då mardrömmarna är verkligast". Bergman-premiere på Dramaten.
Publisert 11. mars 2011
LES MER


Mads "Northug" tok GULL

I flere uker har skuespiller Mads Ousdal levd og trent som det norske skiesset Petter Northug. Og idag møtte han sitt svenske motstykke, i selve VM-løypa.
Publisert 3. mars 2011
LES MER


OLAUG Nilssen på igjen

Vi har så korte armar er tittelen når Det Norske Teatret for andre gang inviterer til teater med forfatteren Olaug Nilssen, kjent for underfundig og hardtslående humor.
Publisert 28. februar 2011
LES MER


Alle PIRATSAGAERS mor

Det Norske Teatret er premiererigget for sjøsetting av alle tiders eksotiske sjørøversaga. Skuta “Hispaniola”, unggutten Jim Hawkins og Long John Silver er klar for å møte publikum.
Publisert 10. februar 2011
LES MER


Komikk med KRIGEN

Kjetil Bang-Hansen er regissør for et dristig eksperiment ved Torshov-teatret til våren. Den nye Torshov-gjengen har premiere på En teaterlek: Men tåler nordmenn spøk med 2. verdenskrig?
Publisert 25. november 2010
LES MER


Askepott-FEBER

I Storbritannia har Nøtteknekkeren fått konkurranse som festforestilling i mørketida. Cinderella settes opp i fire versjoner, den ene er lagt til Blitz-en under krigen.
Publisert 18. november 2010
LES MER


Oslo Nye KALDKVELES

- Oslo kommune fikk ansvaret for Oslo Nye og jeg synes faen skjære meg at de må ta ansvaret også, sier teatersjef Catrine Telle til NRK-Østlandssendingen.
Publisert 9. november 2010
LES MER


Finsk Bergman-TRIUMF

Helsinki og Finland er først ute med svensk teaterversjon av Fanny og Alexander. Og Maria Lundströms iscenesettelse blir godt mottatt.
Publisert 4. november 2010
LES MER


Skjebne og SKAM

- Da jeg var tretten år, fikk jeg se en film om frigjøringen av en konsentrasjonsleir. Det var for meg en fullstendig avgjørende opplevelse av hva det innebar å være tysk.
Publisert 22. oktober 2010
LES MER


BESTE skuespiller

Gratisbladet Spirit har kåret Norges største filmskuespiller gjennom tidene. Og vinneren mener at det er hårreisende at han slo Liv Ullmann.
Publisert 15. oktober 2010
LES MER


UTFLATING for scenekunst

Kulturbudsjettet for 2011 legg framleis opp til vekst for scenekunstområdet. Men tala frå kulturminister Huitfeldt signaliserer at toppen snart er nådd.
Publisert 5. oktober 2010
LES MER


Tenåring fra DYPT VANN

På Dramaten i Stockholm blir Den lille havfruen til en saga om forvandling, forvekslinger og skjebnesvangre valg for ungdom i en sårbar overgang.
Publisert 27. september 2010
LES MER


Morsom RICHARD III

Med Søren Sætter-Lassen i tittelrollen gjorde Shakespearestykket stormende suksess i København forrige sesong. Ikveld er det nypremiere.
Publisert 23. september 2010
LES MER


Dataspill i HEMMELIG HAGE

Suggesjon og tekniske finesser skal være utgangspunktet for Det Norske Teatrets nye versjon av barnebok-klassikeren.
Publisert 21. september 2010
LES MER


Euripides i FOSSE-DRAKT

Nationaltheatret kan by på klassisk gresk drama i rykende fersk oversettelse av Ibsen-prisvinner Jon Fosse.
Publisert 14. september 2010
LES MER


Mus og menn på SAMISK

Beaivváš satser dristig og lover publikum amerikansk arbeiderklasseslang på samisk i høstens store satsing.
Publisert 12. september 2010
LES MER


Ullmann GLEDER SEG

Veteranskuespilleren ser frem til "NorgeRundt-turneen" med Lang dags ferd mot natt. Dette blir avslutningen av Liv Ullmanns scene-karriere.
Publisert 26. august 2010
LES MER


Engasjert i TØNSBERG

Været har vært på godsida for Shakespeare-satsingen i Tønsberg i sommer. Ifølge Tønsberg Blad ligger samarbeidsprosjektet mellom Thesbiteatret og Teater Ibsen an til å bli en suksess.
Publisert 8. juli 2010
LES MER


Pudder og PARYKKER

Vårens vakreste eventyr i Bergen? Teatersjef Bjarte Hjelmeland ved DNS og Helge Jordahl er klar for å svinge seg med frakker, tresnutete hatter og pudderparykker i Holbergs Mascarade.
Publisert 18. mars 2010
LES MER


Idylliserende KONGEDRØM

Dagbladets anmelder Andras Wiese er forbeholden til Thorvald Steen og Tariz Alis drama om Saladin, Ørkenstormer. Det er første gang Litteraturhuset presenterer teater.
Publisert 9. mars 2010
LES MER


ROMANTISK på Det Norske

Sjalusi mellom far og sønn er ikke hverdagskost, selv etter Knausgård. Men dette og mere til er det klart for i premiereklare Don Carlos av Schiller.
Publisert 5. mars 2010
LES MER


På norsk om SALADIN

2. oktober 1187 kjeppjaget den kurdiske og islamske hærføreren korsfarerne fra Jerusalem. Sommeren samme år hadde han utslettet en hel arme ved Hattins horn, ved Tiberias-sjøen.
Publisert 23. februar 2010
LES MER


Dystert om TRAKASSERING

- Det er slik at jeg lurer på om det kan være sant! Agnete Haaland er rystet over at hver andre kvinnelige skuespiller i Sverige har vært utsatt for seksuell ttrakassering.
Publisert 16. februar 2010
LES MER


LADY MONA er borte

En av norsk teaters grand old ladies døde idag etter lang tid sykdom. Mona Hofland Skjønberg ble nesten 80 år, og skuespilleren med den varme utstrålingen var med på mye.
Publisert 11. februar 2010
LES MER


Svensk VELVILJE

Sveriges største avis, Dagens Nyheter, er positiv til Nationaltheatrets versjon av Fanny og Alexander. Nordmenn lykkes i å få grepet på de svenske kulturelle kronjuvelene.
Publisert 9. november 2009
LES MER


Slurvete Fosse-PASTISJ

Eirik Stubø har ikke klart å lirke noe som helst ut av dette slurvete verket, skriver Inger-Margrethe Lundestad. Hennes anmeldelse av Noréns Lys er ikke nådig.
Publisert 25. oktober 2009
LES MER


VEKSTEN held fram

Trass i finanskrisa er det vekst i det norske scenekunstfeltet. Dei norske nøkkelinstitusjonane i teaterlivet, med Den norske Opera og Ballett i spissen kan puste noko lettare ut, enn så lenge.
Publisert 21. oktober 2009
LES MEIR


440 mill til Operaen

Operaen blir igjen budsjettvinnar, skal vi tru Aftenposten og lekkasjane. Noreg sin største kulturinstitusjon nærmar seg halvmilliarden i årleg løyving
.
Publisert 9. oktober 2009
LES MEIR


Ulf LUNDELL med drama
Den kjende artisten
er snart klar med tekst for scenen, melder Dagens Nyheter.
Publisert 30. mars 2009
LES MEIR


Spenning om INNLANDET

18. mars blir ein dag utanom det vanlege for teaterfolk i Hedmark og Oppland. På Honne Hotell og Konferansesenter skal den endelege avgjerda om Teater Innlandet takast.
Publisert 13. mars 2009
LES MEIR


Dansk teater MODIGARE

Svenske Stefan Larsson (45) er ny leiar for Aarhus Teater. Og den tidlegare sjefen for Dramatens eksperimentscene El-verket har stor tru på dansk teater, skal vi tru Berlingske Tidende (BT).
Publisert 20. februar 2009
LES MEIR


På KONKURSENS rand

På Gladsaxe Ny Teater i København har teatersjefen teke moppen frå reingjeringsassistenten. Og ikkje berre han, men heile det administrative personalet.
Publisert 16. februar 2009
LES MEIR


Ynskjer ikkje SAMANSLÅING

Dramatensjefen i Stockholm, Marie-Louise Ekman, vil heller slå seg saman med blomsterbutikken i same kvartal, enn med Kungliga Operahuset, skal vi tru Dagens Nyheter.
Publisert 13. februar 2009
LES MEIR


RONJA til Hamar

12. august blir det Lindgren-premiere i Hamar-området. Asle Berteig setter opp utendørsversjon av Ronja Røverdatter forteller Hamar Dagblad.
Publisert 16. januar 2009
LES MER


Hamsun-FRI sone

Teatersjef Otto Homlung ved Trøndelag Teater har ingen planar om å feire at det er 150 år sidan Knut Hamsun vart fødd, melder Adressa.
Oppdatert 13. januar 2009
LES MEIR


Norsk best i SVERIGE

2008 har vore eit viktig år i svensk teater, skriv svensk teaterkommentator. Og ein nordmann hadde regi på den beste framsyninga.
Publisert 2. januar 2009
LES MEIR


Tøffe opera-KUTT

2009 kan bli eit skjebneår for italienske operahus. Den italienske kulturministeren Sandro Bondi vil kutte løyvingane med 30 prosent.
Publisert 29. desember 2008
LES MEIR


Harold PINTER er død

Den verdskjende britiske dramatikaren Harold Pinter er død, 78 år gamal. Pinter gjekk bort julekvelden etter lang tids sjukdom.
Publisert 26. desember 2008
LES MEIR


KulturHOVEDSTADEN vann

Ved slutten av året nærmar Rogaland Teater seg 140 000 selde billettar ifylgje Aftenposten. Folk opplever teatret som sitt, trur teatersjefen.
Publisert 22. desember 2008
LES MEIR


Star WARS til scenen

Dei beste sekvensane frå Lucas sitt legendariske filmprosjekt vert no gjort klart for scenebruk.
Publisert 19. desember 2008
LES MEIR


HÅRSBREIDD frå døden

Skodespelaren Daniel Hoevels vart nyleg livstrugande skadd under framføringa av Maria Stuart ved ærverdige Burgtheater i Wien, melder Aftenposten.
Publisert 15. desember 2008
LES MEIR


Nærmar seg GRAND GALLA

Operaen har flytta ut, og inn flyttar Christian Ringnes og Mamma mia! Den gamle Folketeaterbygningen ved Youngstorget er pussa opp.
Publisert 15. desember 2008
LES MEIR


Avslutta TILSYNSSAK

Leiing, lærarar og studentar ved Den norske balletthøyskole er letta etter at Lotteri- og stiftelsestilsynet ikkje vil setje skulen under administrasjon.
Publisert 5. desember 2008
LES MER


2008 et REKORDÅR

95 000 besøk på Singin' in the rain på Oslo Nye Teater, melder nrk.no. Og ifølge NRK har 2008 allerede passert besøkstallet for 2007.
Publisert 1. desember 2008
LES MER


FORSKNING til utkantbygd

Den nedlagte bygdeskolen på Bjørke i Sunnmøre kan bli senter for International Theatre Lab. Styreleder Siv Saure mener skolen og bygda er egnet, melder avisa Mørenytt i Ørsta.
Publisert 24. november 2008
LES MER


DINOSAURAR til scenen

Neste sommar er det klart for iscenesetjing av 15 livaktige dinosaurar på arenaer over heile Storbritannia. Prosjektet er Walking With Dinosaurs  bygd på den prislønte BBC-serien, sett av nær 700 millionar menneske.
Publisert 21. november 2008
LES MEIR


SOVNA under premiere

Det vart gratis drinkar i baren på Betty Nansen Teatret i København, då skodespelar Bjarne Henriksen sovna under premiera på Min familie. Ei framsyning han sjølv var med i...
Publisert 21. november 2008
LES MEIR


Syng for sitt LIV

Dei italienske operahusa syng no for å berge livet, melder Times Online. Kulturpolitikken til Berlusconi-regjeringa truar no sjølve eksistensen til desse ærverdige institusjonane.
Publisert 21. november 2008
LES MEIR


STORMARE til Broadway

25. januar ligg det an til premiere på Hedda Gabler på Broadway, med ingen ringare enn Peter Stormare som assessor Brack, melder Aftenposten.
Publisert 21. november 2008
LES MEIR


Shakespeares GAMLE teater

i London er funnet, melder bladet Historie. Og det kan være her at legendariske Romeo og Julie og En midtsommernattsdrøm har hatt verdenspremiere.
Publisert 21. november 2008
LES MER


Veien hjem fra KRIGEN

- Vi trenger en veteranlov, og vi må sørge for at veteranene får et meningsfullt møte med demokratiet. Hærsjef Robert Mood kom med klar tale under debatten om teaterstykket Simons historie.
Publisert 7. november 2008
LES MER


PROSTITUERTE på scenen

Teaterprosjektet Pretty Woman A/S har sett sinna i kok i den danske hovudstaden. Heilt ekte prostituerte kvinner vert henta inn i framsyninga, ja dei kan  til og med vere narkomane. Vert det betre teater av slikt?
Publisert 3. november 2008
LES MEIR


Med litt SUKKER på

skeia, går medisinen litt lettare ned. Den angelsaksiske barnekulturen har gjeve oss Harry Potter. Og no gjer Göteborgsoperaen lukke med den flygande barnevakta Mary Poppins.
Publisert 24. oktober 2008
LES MEIR


Liv ULLMANN til scenen

Det er 18 år sidan Liv Ullmann spelte teater i Noreg. No gjer ho seg klar til Lang dags ferd mot natt på Riksteatret i Stein Winges regi.
Publisert 13. oktober 2008
LES MEIR


Gjev fruktbar MOTSTAND

Den svenske scenografen Sören Brunes er aktuell med heile tre framsyningar i Stockholm om dagen. Det er forkasteleg å jobbe så mykje, seier han til Dagens Nyheter.
Publisert 10. oktober 2008
LES MEIR


KRISETILTAK i Operaen

Til tross for tidenes teaterbudsjett er det bekymring i Operaen. Nasjonens sceniske flaggskip fikk bare halvparten av økningen de ville ha.
Publisert 8. oktober 2008
LES MER


10,7 % auke - mest til OPERA

I Noreg har det aldri vore løyvt meir til teater enn på budsjettet for 2009 som vart framlagt i dag. Auken gir vekst over heile lina.
Publisert 7. oktober 2008
LES MEIR


BROADWAY stiller om

Finanskrisen i USA slår nå også inn i kulturlivet, melder NRK. Billetter til teater er det første som kuttes bort, når folk må snu på skillingen.
Publisert 6. oktober 2008
LES MER


Vil ha opera-LABORATORIUM

Nytiltrådt operadirektør Tom Remlov signaliserer vilje til å satse penger på utvikling av samtidsopera skal vi tro siste nummer av Musikk-Kultur.
Publisert 3. oktober 2008
LES MER


Paul NEWMAN er død

Den kjente amerikanske filmskuespilleren har lenge vært kreftsyk, og døde fredag 26. september.
Publisert 29. september 2008
LES MER


Møter dansk VELVILJE

Verdis Don Carlo er den første verkelege oppsetjinga i den nye Bjørvika-operaen. Og eldprøva får god mottaking av den danske meldaren i Berlingske Tidende.
Publisert 29. september 2008
LES MEIR


Opera FRÅ FILM

Malmö opera och musikteater hadde suksess med den filmbaserte operaen Dead Man Walking i fjor. No er Death and The Maiden
klar for publikum.
Publisert 26. september 2008
LES MEIR


Tid for ØMHET

Det svenske nasjonalteatret Dramaten er idag klar med premiere på nyskrevet teaterstykke. Dramatiken Peter Birro har grepet tak i mennesker som har nådd bunnen.
Publisert 26. september 2008
LES MER


SIKKERHET først

Opera-taket har stadig besøk og forestillingene bortimot er fullbooket lang framover. Men fortsatt skaper sceneteknikken forsinkelser og hodebry. Tom Remlov skal imidlertid ikke ha personskader.
Publisert 22. september 2008
LES MER


Strømgren-prosjekt UTSETTES

Skuespilleren Janne Kokkin brakk benet under publikumsprøvene på Pseudonymet av Jo Strømgren. Og ingen sa "Break a leg" til henne før forestillingen...

Publisert 19. september 2008
LES MER


Ibsenpris til HOEM

- Dramatikaren sin situasjon i teatret er vanskeleg, regissørveldet grip inn, sa Edvard Hoem (59) ifylgje Aftenposten, då han fekk den nasjonale Ibsenprisen for 2008 av kulturminster Trond Giske.
Publisert 5. september 2008
LES MEIR


SMERTELEG sesongstart

Vakkert og grasiøst ser det ut, men det er ei enorm fysisk påkjenning for føtene til dansarane som gjer jobben. - Skrekkblanda fryd, seier dansarane om Tornerose
til Aftenposten.
Publisert 29. august 2008
LES MEIR


SPENNING med Ibsen

3. september er det klart for premiere på en ny versjon av det kjente Ibsenstykket En folkefiende på Nationaltheatret.
Publisert 18. august 2008
LES MER


En HUMORKONGE er borte

Skuespiller og komiker Harald Heide-Steen jr. døde 3. juli. Den folkekjære humoristen ble 68 år gammel og døde etter lang tids sykdom.
Publisert 5. juli 2008
LES MER


Aukande KRITIKK

I nabolandet veks no kritikken mot leiinga av det svenske nasjonalteateret, Dramaten. Repertoaret er for vanskeleg, og sjefen er fråverande, skal vi tru teaterfolk Dagens Nyheter har snakka med.
Publisert 18. juni 2008
LES MEIR


Camilla COLLETT til scenen

Kulturrådet bevilger 100 000 kr til iscenesetting av Amtmannens døtre, melder Oppland Arbeiderblad. Skuespiller og instruktør Gro Ann Uthaug har jobbet med manus i to år, sammen med Hedmark Teater.
Publisert 14. juni 2008
LES MER


Drama rundt COMEBACK

Det har storma rundt Tsjekkias legendariske eks-president Václav Havel. 22. mai var det premiere på stykket Avskjed
i Praha, melder NRK. Havel si kone, Dagmar Havlova, måtte trekkje seg frå hovedrolla.
Publisert 2. juni 2008
LES MEIR


INSPIRERT av skuespillerne

Anne B. Ragde fulgte med fra sidelinja da Trøndelag Teater nylig startet prøvene på teaterversjonen av Ligge i grønne enger. Og ifølge Adresseavisen spøkes det med at bok 4 av Berlinerpoplene er på vei.
Publisert 16. mai 2008
LES MER


KRISETIDER for Dramaten

5 millionar i underskot viste tala for 2007, og ved Sveriges største teater vert no alle steinar snudd for å finne vegar ut av den økonomiske krisa, i fylgje Dagens Nyheter.
Publisert 13. mai 2008
LES MEIR


EIN for alle, ALLE for ein?

Ein verkeleg fulltreffar, kallar Sveriges viktigaste avis framsyninga Mariella ved Göteborgs Stadsteater. Suverent spel mellom tenåringsjentene, skriv meldar Mikael Löfberg i Dagens Nyheter.
Publisert 13. mai 2008
LES MEIR


Kulturskatt FORFALLER

Sjampanjen er drukket opp etter innvielsesfesten i Norges nyeste teaterbygg. Mens vi får tro at Operaen til over 4 milliarder kroner har livet foran seg, trues vårt eldste teater av undergang.
Publisert 2. mai 2008
LES MER


Nettverk for SPEL

En organisering av historiske spel i Norge er på gang ved inngangen til sommer og høysesong. Mellom planene er å få til en oversikt over alle spela, etablere et nettverk og en fungerende nettportal.
Publisert 14. april 2008
LES MER


Trangt om BEINPLASSEN

i seteradene i den nye Bjørvika-operaen, skal vi tro Aftenposten. Mens den berømmelige marmoren klarer seg bedre enn vi har hatt grunn til å frykte.
Publisert 11. april 2008
LES MER


BRECHT og Mann=Mann

I Stavanger er det klart for storstilt og nyskapende Brecht-satsing. Tore Vagn Lids regi satser på et utvidet musikkteater, et visuelt hørespill hvor lyd, video og musikk utfordrer det tradisjonelle teaterrommet.
Publisert 7. april 2008
LES MER


Belle, BEIST og brølere

Fredrikstad Østfold Kunstnersenter er stedet når Heidi Dahlsveen idag starter turen med sitt siste fortellerprosjekt. Brunstig, brutal og burlesk fortellerkonsert om humor, kaller hun det selv
.
Publisert 4. april 2008
LES MER


LÅNTE FJÆR i Øst-Sverige

Ved den svenske øst-kysten vil tradisjonsrike Kalmar ha sin del av sommerpublikumet som har godt fotfeste i vest. Og i år blir det komedie, Lånte fjær av Arnold og Bach, forteller Dagens Nyheter
.
Publisert 25. mars 2008
LES MER


Applaus for KULTURVETERAN

Den neste sjefen for Dramaten i Stockholm blir en kvinne, Marie-Louise Ekman (63). Ifølge Dagens Nyheter ble en av Sveriges kulturelle veteraner ønsket velkommen med hjertelig applaus fra de ansatte
.
Publisert 10. mars 2008
LES MER


Dans i KJERNEN

Midt i Stockholm, 30 meter under jorda, vert det gjort klart for danseframsyning i spesielle omgjevnader. 3. april er det duka for premiere på restane av ein utrangert kjernereaktor.
Publisert 7. mars 2008
LES MEIR


Teaterbyen REDDES?

Formannskapet i Sunnmørshovedstaden sitter idag med nøkkelen til om prosjektet Teaterbyen Ålesund får fortsette.
Publisert 3. mars 2008
LES MER


Vil ha GJENNOMGANG

Skuespillerstudentene har de siste ukene aksjonert mot planlagte nedskjæringer ved Kunsthøgskolen i Oslo. Nå har Venstres Trine Skei Grande skrevet brev til Utdanningsministeren.
Publisert 29. februar 2008
LES MER


Svensk om dansk IRAK-KRIG

Teater Tamauer i Göteborg har tatt tak i et teaterstykke som bør diskuteres, mener Sven Rånlund i Göteborgsposten. Hem kära hem handler om danskene krigsinnsats, og vekker altså svensk ettertanke.
Publisert 23. februar 2008
LES MER


SKUESPILHUSET åpner NORSK

Ikveld er det klart for åpning av Københavns nye storstue. Og som den største selvfølge av verden er det Hamlet i regi av norske Alexander Mørk-Eidem som går over tilet.
Publisert 16. februar 2008
LES MER


Dramatensjefen SÅ RØDT

Et innslag på SVTs Kulturnyhetene mer enn antydet at Staffan Valdemar Holm mottok dobbel lønn fra Dramaten, ifølge Dagens Nyheter. Da ville sjefen for Sveriges største teaterhus få journalisten sparket.
Publisert 14. februar 2008
LES MER


TRANGEN-SLAGET spilles

200 år er det siden Wergelands fødsel, og 200 år siden slaget mot svenskene ved Trangen i Hedmark. 25. april 1808 møttes 500 svenske og 800 norske soldater i en heftig batalje.
Publisert 12. februar 2008
LES MER


Forsvaret SKEPTISK

I teaterstykket Simons historie retter Stig Amdam kritisk søkelys mot hemmeligholdet rundt Afghanistan-krigen. Forsvaret krever innsyn før det spilles.
Publisert 11. februar 2008
LES MER


Operaen SLITER
Det nye operabygget har en teknologi på linje med plattformene i Nordsjøen. Og for olje som for opera må sikkerheten komme først.
Publisert 6. februar 2008
LES MER


Hjelmeland-FEBER
I Bergen noterer man seg allerede for et teateroppsving under Bjartes nye regime. Ifølge Bergens Tidende er det solgt 9000 flere billetter i januar i år enn samme tid i fjor.
Publisert 2. februar 2008
LES MER


Politiet MISLIKER
Obiora-prosjektet til Nordic Black Theater, ifølge nrk.no. Leder for Politiets Fellesforbund uttaler til NRK at det er uheldig om dette blir et politisk teater for én vinkling.
Publisert 29. januar 2008
LES MER


Tre KRONOR på Dramaten
Sveriges og Stockholms hovedscene Dramaten feirer 100 års jubileum i år. Og i den anledning står Strindberg på programmet, i noe ukjent tapning for de fleste nordmenn.
Publisert 25. januar 2008
LES MER


TEKNISK TRØBBEL
for operaen fører til at starten på vårens billettsal må utsetjast. Det kan også bety at det blir endringar på datoar for planlagte framsyningar. Billettsalet skulle starta i dag.
Publisert 23. januar 2008
LES MEIR


Tidleg vår med SKULEREVY

Vinteren er på det nærmaste avlyst, og skulerevyane er i full gang. Aftenposten køyrer revyservice, og unge håpefulle skodespelarar og regissørar får eit løft - eller så hatten passar.
Publisert 22. januar 2008
LES MEIR


Ylvis TOK AV i 2007

Meir gull skal "hem" i Bergen: 55 000 selde billettar og 88 framsyningar av showet Ylvis III kan kometbrørne frå Bergen notere seg for i 2007, melder BT.
Publisert 11. januar 2008
LES MEIR


Fest i KRISTIANSUND

Det ligg til rette for at 2008 vert eit minneverdig opera-år i Noreg. Ikkje berre er det opning av Bjørvika-operaen i Oslo. Nordmørs-operaen trassar alle tyngdelover, og gjer klar for 80-årsjubileum.
Publisert 4. januar 2008
LES MEIR


VENSTREFOLK elsker opera

mens Fremskrittspartiet og Kystpartiet er mest forbeholdne, melder NRK. Meningsmålingen, som Sentio har gjort for Nationen, viser ellers økende interesse for denne teaterformen.
Publisert 3. januar 2008
LES MER


Sær Reppen blir SJEF

Skodespelaren Iren Reppen fekk jobben som ny sjef for Hålogaland Teater etter Nils Johnson. 5 dagar før sin 42. fødselsdag førebur ho seg no til å ta roret i den ærverdige institusjonen med nytt teaterbygg.
Publisert 14. desember 2007
LES MEIR


Mats Ek med ORFEUS

Ein eldre skalla mann som sørgjer over kona si og sitt forspilte liv. Dette er ifylgje Dagens Nyheter utgangspunktet når Mats Ek for første gong går laus på opera, og operatemaet framfor alle: Orfeus.
Publisert 9. desember 2007
LES MEIR


Takk, GRETHE og TROND!

Vesle store Grethe Kausland (60) og gladguten Trond Kirkvaag (61) døydde igår. Og Noreg står litt stille, i takk til to varme og fantasifulle artistar som spreidde glede og humor.
Publisert 17. november 2007
LES MEIR


BERGMAN er død

Den svenske teater- og filmregissøren Ingmar Bergman døydde i dag i heimen sin på Fårö utanfor Gotland i Sverige. Bergman vart 89 år og var aktiv i kunstliv og samfunnsdebatt heilt til det siste.
Publisert 30. juli 2007
LES MEIR


Festival med OVERSKUDD

For andre år på rad kommer Ålesund Teaterfestival ut med pluss i regnskapet, melder Sunmørsposten. Ifjor deltok over 4000 publikumere på de 23 arrangementene i begynnelsen av mars.
Publisert 3. juni 2007
LES MER


BROADWAY-suksess

vart det for Nationaltheatersjef Eirik Stubø og Vildanden i natt. Stubø si oppsetjing av Ibsens dramaturgiske meisterdrama fekk den såkalla Obie-prisen av amerikanske kritikarar.
Publisert 22. mai 2007
LES MEIR


Sirkuseksperter til PIT

Artister utdannet ved den nasjonale sirkusskolen i Canada holder workshop i sirkusferdigheter under Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival (PIT) i juni.

Publisert 22. april 2007
LES MER

Sju vil vere sjef på National
Den andre åremålsperioden til Eirik Stubø som sjef på Nationaltheatret går ut 31. desember 2008. No er lista klar over søkjarar til å ta over jobben.
Publisert 17. april 2007
LES MEIR

Runde to i Trondheim Open
To nye dramatikere er på banen i andre runde av Trondheim Open: Tale Næss og Johan Harstad. Trøndelag Teater gir unge profilerte forfattere mulighet til å utvikle seg som dramatikere.
Publisert 12. april 2007
LES MER

Oslo ei LUKKA VERD
Det er like vanskeleg å få gode jobbar i Oslo som i England, ifylgje musikal-artisten Lisa Stokke. Du må ha familie i bransjen eller ha gått på Statens Teaterhøgskole, seier Stokke til NRK.
Publisert 26. mars 2007
LES MEIR


VETERAN blir sjef

50 år gamle Reidar Sørensen vert sjef for Nordland Teater, melder NRK-Nordland. Skodespelaren tek med seg 20 års fartstid ved mange norske teater til jobben.
Publisert 20. mars 2007
LES MEIR


Helgen mot VALD

Oslos skytshelgen, St. Hallvard vart martyr då han freista å verne ei kvinne mot vald. Temaet er aktuelt og soga om helgenen har blitt kyrkjespel.
Publisert 15. mars 2007
LES MEIR


Skien "UPON AVON"

Skien har klart å utnytte Ibsen-året til å markere seg godt både nasjonalt og internasjonalt, seier Bentein Baardson til NRK. Baardson er direktør for Ibsenåret 2006.
Publisert 29. januar 2007
LES MEIR


Arkiv 2006 LES MER
Arkiv 2005 LES MER
Arkiv 2004 LES MER
Arkiv 2003 LES MER
Arkiv 2002 LES MER
Arkiv 2001 LES MER
Arkiv 2000 LES MER
Arkiv 1999 LES MER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no