AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
2. mai 2008

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKKulturskatt FORFALLER

Sjampanjen er drukket opp etter innvielsesfesten i Norges nyeste teaterbygg. Mens vi får tro at Operaen til over 4 milliarder kroner har livet foran seg, trues vårt eldste teater av undergang.
 

Se også BILDESERIE: Konservativen i Halden


"Konservativen" heter  bygget og ligger i Halden, bare et steinkast unna det mer kjente barokkteatret Fredrikshald Teater. Halden kommune har vedtatt bevilgninger til restaurering, men byggestarten lar vente på seg. Kommunen vil helst ta alt på en gang. Brukergruppene er redd for at bygget skal bli avstengt kanskje i ti år før kommunen får spart opp til å gjøre det som må til. Men ingen ønsker at bygget skal hermetisk lukkes til det finnes penger på kontoen.

Nasjonalt ansvar
- Dette er egentlig et nasjonalt ansvar, sier Trine Wille i Halden Kulturråd til Teaternett. - Vi har forståelse for at Halden Kommune ikke kan klare dette alene. Og vi har tatt kontakt med Kulturdepartementet for å få statsråd Giske på banen. Departementet har oversendt saken til Riksantikvaren, og vi håper nå på at bygget får den status som det fortjener: Fredning og oppfølging i samsvar med det.
 

Foto: Vegar Moen

Halden: Norges eldste teatersal trenger sikring og opp-pussing.

13 millioner
- Hvor mye må til for å få bygget sikret og bruksklart?

- Med 13 millioner er vi et godt stykke på vei, sier Wille. - Like ved ligger jo Norges eldste barokkteater, som riktignok er 70 år yngre enn Konservativen. Der er det fast vaktmestertjeneste og ressurser til full restaurering. Slik skulle vi gjerne hatt det for Konservativen også!

Så spørs det hvor lenge ildsjeler og dugnadsinnsats skal holde liv i denne kulturhistoriske perlen. En branntakst fra 1777 daterer byggets tilblivelse et sted mellom 1750 og 1770. Det blir antatt at taket er tett, men det utvendige forfallet er markant. Den største trusselen er brann. Og selv om Konservativen har overlevd to bybranner ligger den i et utsatt område. Som det står i nasjonalsangen: "husker bare hva som hendte..."

Bildeserie:
Konservativen i Halden


Relaterte linker:

Konservativen skal reddes nrk.no
Halden Kulturråd
Høytidsstemning på Konservativen Av Solveig Grøndalen. Halden Dagblad 7. april 2008
Vil redde Norges eldste teatersal Av Pål Andersen. nrk.no 5. april 2008
Paranoid komedie på Konservativen  Av Kristin WIlhelmsen. Halden Dagblad 15. mars 2008

NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no