AKTUELT / Arkiv/ 1999

Denne side endret
5. november 2000

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Arkiv
SØKArkiv 1999
Alle saker Teaternett publiserer, tar vi vare på i arkivet. Vi jobber fortløpende  med å systematisere og oppdatere det så det skal bli  enkelt å finne fram. Leter du etter spesielle stikkord, bruk søkefeltet til venstre! Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no


Julegave fra Lilletun: Kunsthøgskolen får 500 000
- Om eg var ein rik mann, sang statsråd Jon Lilletun på departementets julebord. Og så gikk det troll i ord: Etter duett med Kunsthøgskoledirektør Harald Olsen plumpa Lilletun ifølge Dagbladet ut med løfte om en halv million ekstra til den hardt prøvede høgskolen.
Publisert 23. desember 1999
LES MER

Teaterhøgskolen: STYRET GÅR AV
Styret ved Teaterhøgskolen gikk av onsdag 15. desember etter at Stortinget ikke ville gi institusjonen den ekstra halve millionen institusjonen har bedt om. Elever ved høgskolen kledde seg nakne for stortingsrepresentant Grethe Knudsen i protest.
Publisert 16. desember 1999
LES MER

Rogaland Teater satser ungt: Kvinne i sjefsstolen
Rogaland Teater har gitt teater-Norge en ny liten bakoversveis. Idag ble skuespilleren Ingjerd Egeberg (32) sensasjonelt ansatt som ny teatersjef etter Eirik Stubø. Egeberg sier at hun ser det som en stor utfordring å få mannfolka inn i teatret.
Publisert 14. desember 1999
LES MER

Fylkeskultursjef Vaa: Slakter regionteatrene
Med utkastet til Teaterplan for 2000-2010 for Nordland fylke legger fylkeskultursjef Aaslaug Vaa fram et veritabelt slakt av Nordland Teater spesielt og de norske regionteatrene mer generelt. Det er teaterleder i Nordland fylke, Rolf Engelsen som har ført utkastet i pennen.
Publisert 9. desember 1999
LES MER

Teaterhøgskolen stanser undervisningen

Det er slutt på pengene for i år, og dermed er det også slutt på undervisningen for elevene ved Teaterhøgskolen, melder Aftenposten. Elevene er rasende og frustrerte. Dekan Eirik Nilssen Brøyn har foreslått at elevene kan "leke med hverandre".
Publisert 6. desember 1999
LES MER

Skulle se Et dukkehjem: Ble ranet med kniv

Seks elever i 10. klasse fra Børstad ungdomsskole i Hamar ble ranet med kniv på åpen gate i Oslo, melder Hamar Arbeiderblad. Ranet skjedde like før klassen skulle se Et dukkehjem på Nationaltheatret. Lærere kvier seg nå for å dra på teaterturer.
Publisert 6. desember 1999
LES MER

SELVKRITIKK fra Hedmark Teater
Hedmark Teater søker om 100 000 kroner fra Hedmark Fylkeskommune for å evaluere virksomheten sin, melder Hamar Arbeiderblad. Teatret føler at de ikke tilfredsstiller kravene fra sine omgivelser og at de heller ikke oppnår ønskede resultater.
Publisert 6. desember 1999
LES MER


Full krise i Molde: STYRET SPARKES
Teatret Vårt i Molde har en  underskuddsprognose for i år på utrolige 2 millioner, melder Sunmørsposten. Det betyr kroken på døra for det nåværende styret og teatrets framtid henger dermed i en tynn tråd.
Publisert 2. desember 1999
LES MER

Skuespillere mot sjefene: Hold på ensemblene
Skuespillerne Iren Reppen, Kim Haugen og Kjersti Holmen er kritiske til sjefenes ønske om å redusere ensemblene ved de norske institusjonsteatrene. - Det er galskap å ønske seg færre fast ansatte skuespillere, sier Iren Reppen til Dagbladet.
Publisert 29. november 1999
LES MER

PROSJEKTSTØTTE fra Norsk Kulturråd

Norsk Kulturråd er klar med sin andre tildeling til fri scenekunst for 1999. Tilsammen har 24 prosjekter mottatt tilsammen 5,96 millioner kroner.
Publisert 29. november 1999.
LES MER

BØDDELEN går på nettet
20. januar er det premiere på Bøddelen på Det Norske Teatret. Prøvene er nylig startet, og ifølge teatrets nettsted skal publikum sågar kunne følge prøveprosessen fram til premiere via nettet.
Publisert 25. november 1999
LES MER

Først i Norge: TEATER PÅ INTERNETT
15. januar går Teater Ibsen i Skien direkte ut på internett med en teaterforestilling. Det er første gang i Norge at en forestilling vises for publikum på denne måten. Forestillingen det dreier seg om er Det finnes ikke Ray-Ban briller i himmelen av Rasmus Rohde
.
Endret 24. november 1999

LES MER

Først ut i 2000: HOLBERGFEST PÅ DNS
2. nyttårsdag drar Den Nationale Scene igang sin store jubileumssesong. Teatret fyller 150 år, og det blir Bergen for alle penga med tre Holbergpremierer på samme dag. Alt som kan krype og gå av norsk elite må nok over de syv fjell denne dagen!
Publisert 20. desember 1999
LES MER

KINE VIL BLI SJEF
Seks søkere har meldt seg som kandidater til sjefsstillingen ved Hålogaland Teater skriver Aftenposten. Blant de sterkeste kandidatene er den folkekjære artisten Kine Hellebust.
Publisert 19. november 1999
LES MER

REGJERINGA PÅ GLI
- Regjeringa vil arbeide for at tilskuddssordninga til frivillig lokalt arbeid skal få virkning fra år 2000. Det sa parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti, Einar Steensnæs under markeringa om flaxmidlene foran Stortinget tirsdag 16. november.
Publisert 19. november 1999
LES MER

Stjeler 80 millioner fra barne- og ungdomskultur
Kulturdepartementet holder tilbake tippemidler til amatørteaterlivet i Norge. Til tross for at Stortinget har vedtatt å sette igang en tildelingsordning for tippeoverskuddet som også omfatter det frivillige kulturlivet, gir kulturministeren bare penger til idretten
.
Publisert 17. november 1999

LES MER

Teatrene, data og år 2000: Alt i orden (håper vi)!
- Her er alt i orden! Vi har ikke så mye på lys, stillverk og drift som kan blokkere i forbindelse med år 2000, sier en travelt opptatt produksjonsteknisk sjef ved Den Norske Opera, Edgar Schwuchow til Teaternett
.
Publisert 15. november 1999

LES MER

SJEFSJAKT i BERGEN: Baardson gir seg i 2001
Teatersjef Bentein Baardson ved Den Nationale Scene tar ikke ny periode når hans nåværende åremålsstilling går ut våren 2001. I en pressemelding sier teatrets styre at sjefsstillingen vil bli utlyst med det aller første. Og jakten på etterfølgeren er igang
.
Publisert 11. november 1999

LES MER

Årets skuespiller: ANNE KRIGSVOLL
Skuespilleren Anne Krigsvoll er tildelt Heddaprisen for fremragende sceneprestasjon for sesongen 1998-1999 melder Dagbladet. Krigsvoll får prisen for tolkningen av rollen Idun Hov i oppsetningen Skammen ved Nationaltheatret.
Publisert 5. november 1999

LES MER

Budsjettforliket: KUTT på 10,5 MILLIONER
Budsjettforliket mellom AP og regjeringen fører til at kulturbudsjettet blir kuttet med 45 millioner kroner. 10,5 millioner kroner av dette rammer ifølge Nationen postene som går til teater, opera og musikkformål.
Publisert 4. november 1999

LES MER

Hett navn i Rogaland: SVEIN STURLA HUNGNES
Instruktøren Svein Sturla Hungnes bekrefter overfor Aftenpostens Ruth Krefting Enger at han er oppfordret til å søke stillingen som sjef for Rogaland Teater
.
Publisert 4. november 1999

LES MER

Teaterdebatten: Distriktene SLÅR TILBAKE
- Regionteatrene står sentralt i den lokale identitetsskapingen.
- Norsk teater må kvitte seg med sin jomfruelighetstrang.
- All vellykket offentlig kunstsatsing er resultat av nøye og langsiktig planlegging.
Nye aktører på banen i teaterdebatten
.
Publisert 4. november 1999

LES MER

Kulturrådet: STØTTER IKKE nedlegging

Direktør i Kulturrådet, Ole Jacob Bull, støtter ikke forslaget om å legge ned flere av regionteatrene. - Georg Arnestads uttalelser står for hans egen regning, sier direktøren til kulturjournalist IdaLou Larsen i Nationen 29. oktober.

Publisert 1. november 1999

LES MER

IdaLou Larsen: BYGG UT regionteatrene
- Når Hans Rossiné og Georg Arnestad nå ivrer for å nedlegge regionteatrene, er de ikke  bare distriktsfiendtlige. De er også Oslo-provinsielle og i utakt med fremtiden, skriver IdaLou Larsen i en kommentar-artikkel i Nationen 27. oktober.

Publisert 1. november 1999

LES MER

Heddaprisen: NOMINASJONENE KLARE
Skuespillerne Anne Krigsvoll, Morten Espeland og Per Christian Ellefsen er ifølge Nettavisen nominert til den gjeveste Heddaprisen for sesongen 1998/1999: Prisen for fremragende sceneprestasjon.
Publisert 28. oktober 1999

LES MER

Gjøgleren i Bergen: SKEPTISK TIL STAND-UP
1. januar åpner skuespiller Frode Rasmussen sitt nye teater i Bergen, Gjøgleren. Ifølge avisa Klassekampen skal Frode Rasmussen være både kunstnerisk leder og fast ansatt skuespiller. Men Dario Fo-spesialisten er skeptisk til stand-up.
Publisert 22. oktober 1999

LES MER

Birkeland i teaterdebatten: Legg ned Riksteatret
Tidligere kulturminister Turid Birkeland er ifølge Dagbladet klar til å legge ned Riksteatret. - Nyskapningen foregår ofte utenfor teaterinstitusjonene, men noe av den går tapt fordi disse miljøene ikke får ressurser, sier Birkeland til avisa
.
Publisert 20. oktober 1999

LES MER

Brannfakkel fra Rossiné: Legg ned regionteatrene
"Løsningen er enkel: Legg ned Sogn og Fjordane Teater, Nordland Teater, Teatret Vårt og Teater Ibsen. Vurder også Haugesund Teater, Hordaland Teater, Agder og Hedmark Teater". Det er Hans Rossiné som fyrer av denne kraftsalven i Dagbladet
.
Publisert 19. oktober 1999

LES MER

Arkeolog slår alarm: Teater skader NASJONAL RUIN

- Steinvikholmen Slott er et unikt fortidsminnesmerke av en type vi nesten ikke har i Norge, sier arkeolog Sæbjørg Walaker Nordeide til Teaternett. Forskeren mener at teateraktiviteten skader ruinen og bryter Kulturminneloven
.
Publisert 14. oktober 1999

LES MER

Torshovteatret sliter med IDENTITETEN
Må skuespillerstyringen avskaffes? Må teatret få egen sjef? Eller egen kunstnerisk leder? Ny instruktør med håndplukkede skuespillere? Egen dramatiker? Spille mer crazy-humor? Torshov-teatret sliter i motvind for tida og publikum uteblir.
Publisert 11. oktober 1999

LES MER

VIL LIKESTILLES med Det Norske og National
Lillebror mellom de "nationale" institusjonsteatrene er misfornøyd med statsbudsjettet. Den Nationale Scene i Bergen mener at kulturministeren ikke følger opp signaler hun ga i valgkampen om å øke støtten til teatret

Publisert 7. oktober 1999
LES MER

Statsbudsjettet: MER TIL OPERA
Regjeringen foreslår i sitt utkast til statsbudsjett for år 2000 at det bevilges vesentlig mer til opera enn før. Den Norske Opera blir tilgodesett med 6,3 millioner mer til drift enn foregående år. Og Rogaland Teater kan slippe jubelen løs og begynne å bygge.
Publisert 5. oktober 1999
LES MER

Teaterbesøket for 1998: 5,5 prosent OPP
Publikumsbesøket ved norske teatre går opp. Tallene for 1998 viser at det samlede antall besøk har gått opp fra 1.216.284 besøk i 1997 til 1.282.825 i 1998 (opp 5,47 prosent). Det Norske Teatret er vinneren mens Teater Ibsen og Hålogaland Teater er de største taperne.

Publisert 5. oktober 1999
LES MER

Håper på 28,4 millioner: KLAR FOR NYBYGG
- Vi venter spent på statsbudsjettet, men er ved godt mot og har tro på prosjektet vårt, sier direktør i Rogaland Teater, Geir Bergkastet til Teaternett. Teatret er klar for å sette igang et byggeprosjekt på tilsammen 3000 kvadratmeter.

Endret 2. oktober 1999
LES MER

Dansk initiativ: VIL HA SIRKUSHØYSKOLE
Den danske kulturministeren, Elsebeth Gerner Nielsen, ønsker en felles nordisk sirkushøyskole til 50-100 millioner danske kroner ifølge Aftenposten Interaktiv. Det norske Undervisningsdepartementet er kjølig til ideen.
Publisert 1. oktober 1999
LES MER

Teaterhøgskolen etter fusjonen: Trenger mer penger

Fem teaterorganisasjoner går ut med støtte til Statens Teaterhøgskoles krav om en million ekstra til driften. I brevet uttrykker organisasjonene at de er "meget bekymret over den situasjon Statens Teaterhøgskole har havnet i".

Publisert 24. september 1999
LES MER

Rogaland Teater: TELLER SØKNADER
- Vi regner med å ha oversikt over søknadene til teatersjefsstillingen etter møte på saken mandag 27. september, sier direktør i Rogaland Teater, Geir Bergkastet, til Teaternett.
Publisert 22. september 1999
LES MER

Orientexpressen til Stavanger: Norges største laiv!
15. oktober blåses det i fløyta til avgang for Baghdad Express på Oslo S. Et veterantog med dronning Mauds salongvogn, eget kjøkken, pokervogn med spillerulletter og ordentlige, gammeldagse toaletter peser ut fra perrongen med damp og røyk. Dette er laiv - helt "live"!
Publisert 20. september 1999
LES MER

Økonomien til Nordland Teater: Styringen sviktet
Direktør Morten Gjelten i Norsk Teater- og Orkesterforening mener norske institusjonsteatre har kontroll på økonomien, men sliter tungt. Ernst & Youngs rapport om Nordland Teater er dårlig nytt.
Publisert 17. september 1999
LES MER

Rogaland Teater i medgang: SØKER NY SJEF

Teatersjef ved Rogaland Teater, Eirik Stubø, tiltrer som sjef for Nationaltheatret i år 2001. Teatret søker derfor etter ny sjef, melder nettstedet til teatret.  I 1998 hadde teatret 83.090 besøkende til egne produksjoner,  fordelt på 498 forestillinger.
Publisert 13. september 1999
LES MER

Regipris til Sundvor for "SULT"

Teaterinstruktøren Yngve Sundvor ble onsdag 1. september tildelt teaterkritikernes hederspris for 1999 for oppsetningen Sult på Nationaltheatret. Forestillingen er basert på Knut Hamsuns roman med samme navn.
Publisert 13. september 1999
LES MER

Teater som DATASPILL: Hvor vil du dra IMORGEN?
Ambiance Theater Enterprises lager forestilling  med år 2000 som utgangspunkt.  Med tecno-musikk, video og heftig lysbruk vil gruppen gi ungdom en teateropplevelse utenom det vanlige.
Publisert 9. september 1999
LES MER

Nationaltheatret: Vil ha KJELLERSCENE til 200 Mill.
De tunge kulturinstitusjonene i Oslo har gått til Kulturdepartementet med en ønskeliste på 2,3 milliarder kroner. Nationaltheatret vil ha bortimot 200 millioner til å bygge ny scene i kjelleren. Bekymringer fra regionteaterhold.
Publisert 6. september 1999
LES MER

Nationaltheatret: FEIRET MED GALLA

Onsdag 1. september gikk sceneteppet opp for Nationaltheatrets store 100-års Festforestilling, med teatersjef Ellen Horn som vertinne.
Endret 5. september 1999
LES MER

Rollebytte: ILDPRØVE FOR ESPEN LØVÅS

Den unge skuespilleren Espen Løvås (26) har bare hatt tre uker på seg når han stepper inn som Orlando for Teodor Janson i Trøndelag Teaters Hver sin lyst.
Janson ble tatt av rollen etter at han og Kjersti Elvik ikke klarte å samarbeide.
Publisert 3. september 1999
LES MER

Teatret Vårt-sjef: 12 SØKERE - TRE AKTUELLE

Det er kommet inn 12 søkere til stillingen som sjef ved Teatret Vårt i Molde. Etter styremøte 1. september står teatret igjen med tre aktuelle.
Endret 3. september 1999
LES MER

Viking Fotball + Rogaland Teater: ER SANT!
Viking Fotball og Rogaland Teater AS har  inngått en samarbeidsavtale for å profilere hverandres virksomhet, melder nettsiden til Rogaland Teater.
Publisert 1. september 1999
LES MER

Er også sant: TAEKWONDO + DRAMA
Thea Danielsen Fjørtoft (18) fra Grue i Hedmark er dobbelt nordisk mester i Taekwondo og valgte drama på videregående.
Publisert 1. september 1999
LES MER

Tusenårsskifte med BØDDELEN
Det Norske Teatret markerer årtusenskiftet med forestillinga Bøddelen, bygd på den svenske forfatteren Pär Lagerkvists roman. Regissør Yngve Sundvor står bak prosjektet sammen med scenograf Arne Nøst.
Publisert 1. september 1999
LES MER

Jens Stoltenberg: VILLE STUDERT TEATER
Dersom Jens Stoltenberg hadde fått "levd om igjen" ville han byttet ut sosialøkonomi-studiet med teater.
Publisert 1. september 1999
LES MER

Norske skuespillere: EN FARE

Anne-Britt Gran ved institutt for Musikk og teater ved Universitetet i Oslo hevder at norske skuespillere er en fare for teatret.  De  lider av tenke- og teoriangst. Det råder en anti-intellektuell ånd i det norske skuespillerlauget mener hun.
Publisert 1. september 1999
LES MER

Norsk ensemblepolitikk: GIR DÅRLIG TEATER
Hevder den norske instruktøren Per Olav Sørensen. Norske skuespillere er utslitt før prøvene starter. Og ensemblepolitikken stenger for nye impulser og diskriminererer unge skuespillere.
Publisert 1. september 1999
LES MER

ORDEN i skuespilleransettelser
Norsk Skuespillerforbund (NSF) og Norsk teater- og orkesterforening (NTO) er blitt enige om en avtale som gjør det lettere å ansette skuespillere midlertidig.
Publisert 1. september 1999.
LES MER

Verdens første scene: Storsteinen i Alta
Verdens første kjente scene ligger i Alta, hevder teaterforskeren Jon Nygaard i bladet Spillerom. Helleristningene på steinen har vært markeringer av posisjon og stikkord til handlinger, dans og fortellinger.
Publisert 1. september 1999
LES MER


PERNILLE ANKER er død

Skuespilleren og dramatikeren Pernille Anker døde 11. august i år, 52 år gammel.

Publisert 22. august 1999.
LES MER

TRIPPELDRAMA i Hamardomen
Hedmark Teater lager drama for vernebygget til Hamar Domkirke. Det blir et "tusenårsverk" i tre deler med musikk og dans som skal framføres i 1999, 2000 og 2001.
Publisert 30. juli 1999.
LES MER

Årets skuespiller 1998: EVEN STORMOEN
Skuespilleren Even Stormoen fikk prisen for "mest fremragende sceneprestasjon" da norsk teater for første gang delte ut Heddaprisene.
Publisert 29. juli 1999.
LES MER


Ansvarlig redaktør av Teaternett er Stein Kippersund, Torstadvegen 46, 2335 Stange
Teaternett har org.nr. 980 247 781. E-post-adresse er teaternett@teaternett.no