AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
12. februar 2008

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKTRANGEN-SLAGET spilles

200 år er det siden Wergelands fødsel, og 200 år siden slaget mot svenskene ved Trangen i Hedmark. 25. april 1808 møttes 500 svenske og 800 norske soldater i en heftig batalje. Nordmennene vant, og 40 soldater måtte bøte med livet.


Nå har Åsnes kommune tatt mål av seg til å dramatisere slaget i anledning jubileet, melder bladet Levende Historie. Det opprinnelige slaget varte et helt døgn, ambisjonen er nå å lage en kortversjon på rundt en halv time.

Egen gapahuk til kongen
Eli Grøntoft Dybdahl er prosjektleder for rekonstruksjonen.

- Bygdefolket har engasjert seg sterkt i forberedelsene, og det håper vi de fortsetter med, sier Dybdahl til Levende Historie. - Dette er aktiviteter som kan sette Åsnes på kartet. Og kanskje kommer kongen til oss 25. april? Han skal få sin egen gapahuk, der vi skal servere ekte bålkaffe.

"Deier-rommet"
Trefningen ved Trangen var den eneste som nordmennene vant, og en sentral skikkelse var kaptein Peder Nicolai Dreier. Under heltemodig innsats ble han truffet av et skudd, og døde fire dager senere på Sønsterud Gård, i det som senere er blitt kalt "Dreier-rommet".

Gravhaugene over han og de andre falne kan fortsatt ses inne i skogen, skal vi tro Levende Historie. Til hjelp med dramatiseringen får Dybdahl og de andre entusiastene besøk av blant andre Nordic Napoleon Alliance, som er spesialister på dramatiseringer av slag fra Napoleons glanstid.

Kilde:
Levende Historie nr. 1-2008.


NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no