AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
14. januar 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKSTEMMEN er borte

Den norske skuespilleren og sangeren Lasse Kolstad døde i dag. Han ble 90 år gammel. Kolstad vil fremfor alt bli husket for sin dype, kraftfulle og varme stemme, i rollen som Tevje i Spelemann på taket på Det Norske Teatret. Skuespilleren var ansatt ved teatret i over 30 år.


Lasse Kolstad ble født 10. januar 1922 i Oslo. Han debuterte som skuespiller på Trøndelag Teater i 1943, og siden har Kolstad vært helt sentral i norsk teaterliv frem til han ble pensjonist i 1992. Han har også senere hatt både sceneroller og oppdrag, ikke minst som stemme i animasjonsfilmer og dataspill.

Gjennombrudd som Tevje
Hans virkelige gjennombrudd som sceneskuespiller ble i rollen som Tevje i musikalen Spelemann på taket ved Det Norske Teatret. Kolstad fikk teaterkritikerprisen for denne rollen i 1968. Forestillingen ble enormt populær, og er spilt ikke mindre enn 400 ganger med Kolstad i tittelrollen. Forøvrig har Kolstad hatt roller som Caliban i Shakespeares Stormen, Dr. Stockmann i Ibsens En Folkefiende, Peer Gynt og Zorba.

Dickie Dick Dickens
Kjent for det store publikum ble også Kolstad for rollen som Skipper Worse i NRK TVs miniserie og som fortellerstemme i radiohørespillet Dickie Dick Dickens fra 1960-tallet. Dette hørespillet har er blitt sendt mange ganger i reprise helt frem til i dag. Kolstad fikk Kongens fortjenestemedalje i gull allerede i 1972, og Aksel Waldemars minnepris i 2004.

Lasse Kolstad var gift med skuespillerinne Bab Christensen og de har ett barn. Lasse var også bror til skuespilleren Henki Kolstad (1915-2008).


Relaterte linker:

Lasse Kolstad er død  av Marit Kolberg. nrk.no 14. januar 2012.
Lasse Kolstad er død av Alexander Stenerud. dagbladet.no 14. januar 2012.
Lasse Kolstad er død av Mina Hauge Nærland. aftenposten.no 14. januar 2012.
Lasse Kolstad er død av Henrik Arneberg. nettavisen.no 14. januar 2012.
Lasse Kolstad. Wikipedia.


NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no