AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
3. november 2011

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKHva er KUNST?

Spørsmålet om hva som er kunst er egnet til å skape både engasjement og forviklinger. Hva skjer, når en av vennene dine satser stort og kjøper et maleri ingen skjønner noe av, og som har samme farge som veggen bak? 16. november er det premiere på Nationaltheatret, på Kunst av den jødisk-iransk-ungarske dramatikeren Yasmina Reza.


Med sin flerkulturelle bakgrunn er Yasmina Reza fransk statsborger, født (1. mai 1959) og en av verdens mest spilte nålevende dramatikere, skal vi tro Nationaltheatret. Hun har også vært skuespiller, og skriver både skuespill, romaner og filmmanus. I 1987 fikk hun Moliéreprisen for sitt debutstykke Samtaler etter en begravelse (Conversations after a Burial). Hun har også skrevet skuespillet som filmregissør Roman Polanski bygde sin film fra i år på, Carnage.

I vår gjorde hennes komedie Blodig alvor stor suksess på Nationaltheatrets Hovedscene. Kunst er ifølge Nationaltheatret et stykke om kunst, men mest av alt om vennskap og betydningen av venners aksept. Erfarne Kjetil Bang-Hansen har regigrepet på Rezas manus, og stjernetrioen Kim Haugen, Mads Ousdal og Trond Espen Seim fyller rollene som de tre kameratene i komedien, som spilles på Amfiscenen.

kunst_final_ny.jpg (2994155 bytes)

Foto: Sigurd Fandango. Nationaltheatret ©   

Seriøse menn ved stridens eple, et maleri. Fra venstre Trond Espen Seim, Mads Ousdal og Kim Haugen.

Hvitt lerret
Slik beskriver Nationaltheatret forestillingen på sine nettsider: Sigurd har kjøpt et maleri. Det er dyrt og veldig moderne. Så moderne at det ser mest ut som et hvitt lerret. Martin synes Sigurd er en idiot som i det hele tatt vil ha bildet på veggen. Yngve, på sin side, forsøker å holde seg inne med begge kameratene. Det viser seg å være en dårlig strategi, som etter hvert får komiske konsekvenser.

Forestillingen varer i ca. 1 time og 30 min uten pause. Skuespillere: Kim Haugen, Mads Ousdal, Trond Espen Seim. Regissør: Kjetil Bang-Hansen. Scenografi og kostymer: John-Kristian Alsaker. Lysdesign: Øyvind Wangensteen. Maskør: Greta Bremseth. Dramaturg: Olav Torbjørn Skare.


Relaterte linker:
Kunst. Nationaltheatret
Yasmina Reza, Wikipedia

NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no