AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
15. mars 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØK



Gåtefulle LUCREZIA
31. mars er det klart for forestilling med melodramatisk ladning, i det som kan bli en stemningsfull vårkveld på Göteborgsoperan hovedscene. En angivelig notorisk giftmorderske forelsker seg i en ung mann, som viser seg å være hennes sønn. Lucrezia Borgia er på besøk, bare navnet oser av intriger, snikmord og orgier.


Vi må helt tilbake til 1904 siden sist denne operaen ble spilt i Sverige, og til 1864 siden den ble spilt i Göteborg.

GoteborgOperaEksteriorIngmarJernberg.jpg (82325 bytes)

Foto: Ingmar Jernberg, Göteborgsoperan © 


Göteborgsoperaen stod klar i 1994 med totalt 1301 sitteplasser i hovedsalen. Siden åpningen har over 270 ulike produksjoner vært spilt i operahuset. Arkitekten bak bygget, Jan Izikowitz, har latt seg inspirere av havnemiljøet i Göteborg og nærheten til havet i utformingen av bygget, med broer, kraner, fugleliv og skipstrafikk.

Femme fatale med beryktet far
Den historiske Lucrezia Borgia (1480-1519) var datter av den herostratisk berømte Rodrigo Borgia, senere pave Alexander 6. Borgia. Han og sønnen Cecare var beryktet for sin brutale skruppelløshet i det politiske maktspillet i renessansens kaotiske og lunefulle Italia. Noen gir også Alexander Borgia skylden for Martin Luther og reformasjonen, ved å ha gitt den katolske kirken et absolutt moralsk bunn-nivå historisk.

488px-Bartolomeo_Veneto_001WikiCommons.jpg (65983 bytes)

Illustrasjon: WikiCommons 


Den historiske Lucrezia Borgia (1480-1519) skal ha vært svært vakker og kan ha vært utgangspunktet for dette maleriet av Bartolomeo Veneto. Det knytter seg mange myter til Lucrezia Borgia, neppe alle med samme sannhetsgehalt. Historisk belagt er det imidlertid at hun fikk åtte barn med Don Alfonso av Ferrara, og døde i barselseng etter den siste fødselen.

Giftet bort tre ganger
Lucrezia ble allerede som trettenåring giftet bort til en italiensk fyrste. Dette var samme år som faren ble valgt til pave i 1492. Og da paven senere kom i konflikt med hennes ektemann fikk han ekteskapet kjent ugyldig, angivelig for at foreningen mellom ektefellene ikke var blitt fullbyrdet.

Lucrezia ble giftet bort to ganger til, siste gang til hertugen av Ferrara. Her levde hun nokså rolig helt til hun døde i barselsseng med sitt åttende barn, 39 år gammel. Lucrezia var berømt for sin skjønnhet, og bidro også til å gjøre Ferrara til et kulturelt sentrum der hun beskyttet kunstnere og diktere.

427px-Gaetano_Donizetti_1WikiCommons.jpg (70554 bytes)

Foto: WikiCommons 


Gaetano Donizetti (1797-1848) var italiensk operakomponist fra Bergamo, som produserte ikke mindre enn 75 operaer i løpet av karrieren. Lucrezia Borgia skapte han i 1833, med premiere i desember på La Scala i Milano. Donizetti baserte operaen på Victor Hugo's skuespill med samme navn. Hugo likte ikke dette, og fikk stoppet videre forestillinger under denne tittelen med henvisning til fransk opphavsrettslov. Donizetti reviderte operaen senere og den nye utgaven hadde premiere ved La Scala i 1840.

Mystisk kvinne i gondol
I Donizettis opera begynner historien i Venezia, tidlig i Lucrezia's siste ekteskap, med Ferrarra-hertugen Don Alfonso. En gruppe ungdommer på reise fester og forteller historier en kveld på en uteterrasse ved kanalen. Samtalen går om hertugen og Lucrezia, som de skal besøke dagen etter.

Den unge Orsini forteller hvordan han og vennen Gennaro på en skogstur ble advart av en mystisk gammel kvinne mot den skumle Lucrezia og hele Borgiafamilien. Etterhvert sovner Gennaro, og blir alene på terrassen mens vennene drar avgårde til flere festligheter og ablegøyer. Ut av mørket kommer en gondol og en mystisk maskert kvinne stiger opp på terrassen...

Christof Loy har satt operaen i scene ved Göteborgsoperan.


Relatert link:

Lucrezia Borgia  Göteborgsoperan.


NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no