AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
27. september 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKHvem er mest UTRO?
En grusom og erotisk komedie kaller Nationaltheatret forestillingen Disputten, som har premiere 11. oktober på Amfiscenen. Greske Yannis Hovardas er regissør på prosjektet: Hva skjer når lidenskapene slippes løs?


Er det kvinnen eller mannen som er mest tilbøyelig til å være utro? "For å få svar på dette spørsmålet blir levende menneskebarn brukt som

Pierre_de_Marivaux-WikiCommons-crp.jpg (25161 bytes)

Pierre Carlet de Chamblain de Marivaux (1688–1763), fransk forfatter og dramatiker. maleri av Louis-Michel van Loo. WikiCommons.


Skrev 40 komedier: Marivaux er en sentral fransk dramatiker fra 1700-tallet, men lite kjent i Norge. Han skrev et førtitalls komedier for det italienske teateret Comédie-Italienne i Paris og for den nyetablerte nasjonalscenen Comédie-Française. Hans mest kjente komedie er Le Jeu de l'Amour et du Hasard (Kjærlighetens og tilfeldighetens spill). Han var også essyist og skrev to ufullførte romaner.
Wikipedia.

forsøksobjekter. Hva skjer når isolerte ungdommer møtes for første gang, og lidenskapen slippes løs?" skriver Nationaltheatret på sine nettsider om prosjektet Disputten. Å eksperimentere med mennesker er langt fra noen uskyldig lek. Kanskje er det ikke bare barna som blir brukt i dette forsøket? Kanskje blir også publikum en del av eksperimentet?

Mørk undertone
1700-tallet og opplysningstida er i vinden om dagen, det går i Beethoven på Det Norske mens vi nettopp har hatt dansk "Kongelig affære" og Struensee på kino. Franske Pierre de Marivaux´ står bak denne komedien som ifølge teatret får en mørk undertone, sett i lys av nyere historie. Forestillingen ble satt opp på Fjernsynsteatret i 1962, under tittelen Det evige spørsmål. Det ligger forøvrig knapt an til pudderparykker og kniplinger i Hovardas prosjekt. Disputten ble første gang oppført på teatret Comédie-Italienne i Paris 19. oktober 1744.

Ifølge teatrets nettside er ambisjonen til den greske regissøren å komme under overflaten på det som bare kunne blitt et lystspill. Her blandes erotikk med egoisme og maktmisbruk: "Uten å fjerne humoren, har Hovardas gått inn i problematikken knyttet til misbruk av menneskeliv, forfengelighet og egoisme. Disputten finner opprinnelig sted blandt fransk adel, langt unna oss både i tid og sted" skriver teatret.

Barker og Langhelle
Hovedrollene i stykket spilles av Jørgen Langhelle og Petronella Barker. De har med seg Hannah Wozene Kvam, Nils Golberg Mulvik, Birgitte Larsen, Hanne Skille Reitan, Ivar Furre Aam Eirik Hallert og Ingrid Hjort. Musiker er Trond Akerø- Kleven.

Johannes Schütz står for scenografien og har med seg Nora Furuholmen på kostymedesign, Franz David (lysdesign) og Hege Ramstad (maskør).

Relatert link:

Disputten. Nationaltheatret.


NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no