AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
16. januar 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKDet Norske blir UBÅT

27. januar legger Det Norske Teatret ut på dybt vann. Regissør Kjetil Bang Hansen har fått oppdraget å iscenesette den legendariske tyske filmen Das Boot for teaterscenen for aller første gang. Filmen fra 1981 handler om skjebnen til mannskapet på den tyske ubåten U-96 og fikk nesten umiddelbart en kultstatus som en av filmene man bør få med seg. Forberedelsene til verdenspremieren på Scene 2 er i gang for fullt, og det ligger an til en virkelig begivenhet.


Utgangspunktet for filmen Das Boot var romanen med samme navn av Lothar Günther Buchheim, fra 1973. Av dei 40 000 tyske menn som tjenestegjorde på tyske u-båter under 2. verdenskrig kom bare 10 000 tilbake. Ubåtene var et av Nazi-Tysklands mest fryktede våpen under 2. verdenskrig, og truet de livsviktige forsyningslinjene mellom USA og det frie Europa. Tusenvis av norske sjømenn i konvoitrafikk mistet livet eller ble livsvarig traumatisert etter ubåtangrep. Hvem var så mennene ombord på disse "Hitlers ulver", som de også ble kalt?

Wolfgang_PetersenWikipedia.jpg (7062 bytes)

Foto: WikiCommons 

Tyske Wolfgang Petersen (født 1941) er manusforfatter og regissør bak filmen Das Boot som nå blir teater på Scene 2 ved Det Norske Teatret i Kjetil Bang Hansens regi. Petersen er også kjent for den storslåtte episke filmen Troy fra 2004, med Brad Pitt som Akillevs og Eric Bana som Hektor. Filmen Das Boot varer 149 minutter, ble i sin tid Oscar-nominert i seks (!) kategorier: Regi, manus, foto, spesielle lydeffekter, klipp og lyd. Budsjettet var den gangen på 14 millioner dollar, og gikk først og fremst med til å bygge modeller av ubåten. Scenograf John-Kristian Alsaker har neppe hatt dette beløpet å rutte med i Det Norske Teatrets versjon, men har nok gjort alt for å presse maksimal effekt ut av sine kroner.

Skipper på ubåten i denne oppsetningen er Lasse Kolsrud, som skal gi liv til 30 år gamle kapteinløytnant Henrich Lehmann-Willenbrock. I filmen er ubåtkapteinen fremstilt som en mann som har jerndisiplin over mannskapet sitt, men som også viser omsorg og menneskelighet. Uansett hvor trøstesløs situasjonen ser ut til å  være beholder han roen og tar ansvar. Når man ser filmen kan tanken av og til gå til Jules Vernes kjente kaptein Nemo, hovedpersonen i den tidlige science fiction-romanen En verdensomseiling under havet fra 1869.

Bugge Wesseltoft
Mye tyder på at Det Norske Teatrets forestilling blir en spennende opplevelse, ikke minst med tanke på scenografi og lyd. Det ligger mange arbeidstimer bak å få til en skikkelig ubåt på scenen. Den kjente og følsomt eksperimentelle jazzmusikeren Bugge Wesseltoft står for musikk og lyd. Samspillet nettopp mellom lyd og stillhet er noe av det som er mest fascinerende med filmen Das Boot, som holder tilskueren fanget i den åndeløse nerveslitende spenningen og fuktige klaustrofobien som kjennetegner denne krigsarenaen.

Forventningene til dette prosjektet vil nok være høye fra de i publikum som har sett filmen, en forventning som kan bli tøff å innfri. Igjen er det spennende å følge teatersjef Erik Ulfsbys repertoarvalg, i et prosjekt som er tett på trenden med adaptasjon mellom litteratur, film og teater.

Kammerspill og krigsdrama
Med seg på scenen har Lasse Kolsrud skuespillerne Audun Sandem, Per Schaanning, Kyrre Haugen Sydness, Pål Christian Eggen, Jon Bleiklie Devik, Gard Skagestad, Niklas Gundersen, Nils Golberg Mulvik og Ellen Dorrit Petersen.

Vi kan egentlig ikke skjønne annet enn at dette i utgangspunktet er et drømmeprosjekt av et teaterstykke å være med på for en skuespiller. Det ligger an til et utvidet kammerspill med strenge fysiske rammer, der et tynt eggeskall ligger mellom mennenes forsøksvis lune, men utrygge rede og den store livsfarlige krigsverdenen utenfor. Rollefigurene møter hverandre tett på og rommet for konflikt og konfrontasjon er ekstremt trangt.

Scenograf/kostymedesigner er John-Kristian Alsaker, som gjerne følger Kjetil Bang Hansens prosjekter med toppmotivert innsats og fingerspisskvalitet, lysdesigner er Harald Lie, lyddesigner er Jostein Reistad, regiassistent Jens Smith Wergeland og dramaturg er Mari Moen.


Relaterte linker:

Das Boot  Det Norske Teatret.
Das Boot. Wikipedia.


NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no