AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
9. februar 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKFarlig SOMMERDRØM
Norske Runar Hodne har regiansvaret når Det Kongelige Teater i København tar fatt i Shakespeareklassikeren En midtsommernattsdrøm. Fredag 16. mars er det premiere på Skuespilhusets Store Scene. Og publikum kan forvente seg en røff forviklingshistorie, der lek og lidenskapelige drifter blir blodig alvor.


"Kan du ikke være sammen med den du elsker, kan du elske den du er sammen med" er en av motorene i denne oppsetningen, skal vi tro teatrets hjemmeside.

Joseph_Noel_Paton_-_The_Reconciliation_of_Titania_and_Oberon.jpg (139208 bytes)

Illustrasjon: WikiCommons 


Slik så den skotske maleren Joseph Noel Patton (1821-1901) for seg Titanias og Oberons forening i 1849 under romantikken. En midtsommernattsdrøm, A Midsummer Night's Dream er et av William Shakespeares mest kjente stykker, trolig skrevet like før 1600. Det er iscenesatt talløse ganger verden over. Slik Det Kongelige Teater presenterer prosjektet kan det se ut som om oppsetningen er i slekt med Peter Brooks oppsetning fra 1970 med Royal Shakespeare Company. Brooks oppsetning var et definitivt brudd med den idylliske tradisjonen med søte alver og magisk eventyrstemning. Brook hentet ut mer spenningsfylt materiale, som kjærlighetens mørkere sider. Dette har også senere regissører tatt tak i.

"Det er farligt, når drifterne slippes fri i den mørke skov. Og, selvom det er en komedie, er det ikke kun for sjov", skriver teatret på nettsiden. Teatret gleder seg også ved å presentere den norske instruktøren Runar Hodne. Han omtales som ung og talentfull av det ærverdige danske teaterhuset.

Ertekrok med trylledrikk
Som i stykket er det ertekroken og alven Puck som lager uorden for to unge par som flykter ut i skogen for å tilfredsstille sin forbudte kjærlighet. Her byr castingen på en spennende vri: Ingen ringere enn den kjente skuespilleren, også for norsk publikum, Ghita Nørby, spiller rollen som Puck og serverer trylledrikken som snur oppned på det meste.

Reynolds-Puck.jpg (58839 bytes)

Illustrasjon: WikiCommons 


Spilloppmakeren Puck i en slags Cupido-variant, slik den engelske maleren Sir Joshua Reynolds (1723-1792) så ham for seg i 1789. Danske Ghita Nørby gir nok skikkelsen en annen og mer voksen utforming i Runar Hodnes regi.

Premieren er altså 16. mars, og stykket går til og med 25. mai, like før sommeren står for døren i den danske hovedstaden utenfor teatret. Så må det kanskje være lov å håpe at det krise- og instrammingsrammede danske teaterhuset får drahjelp av norsk regi, gjennom dette vågale og spennende prosjektet.

Relaterte linker:

En skærsommernatsdrøm  Det Kongelige Teater, København.


NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no