AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
4. november 2010

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKFinsk Bergman-TRIUMF

Teaterversjonen av Ingmar Bergmans Fanny og Alexander har stått sentralt i Finland i høst. Nationaltheateret i Oslo stod som kjent for verdenspremieren 7.november 2009, med regi av Kjetil Bang-Hansen. Både Svenska Teatern i Helsinki med sin svenske versjon og Tampereen Työväen Teatteri i Tampere med finsk iscenesettelse har hatt hell med prosjektene.


De to versjonene på henholdsvis svensk og finsk er to frittstående prosjekter. Maria Lundström har regi på den svenske versjonen i hovedstaden og Seija Holma på den finske i Tampere.

Egne konturer
Teateranmelder Claes Wahlin i svenske Aftonbladet er svært positiv til det finsk-svenske prosjektet, som altså ble den første versjonen på Bergmans morsmål. Wahlin kaller Lundströms oppsetning for "Finnomenal" og ser på forestillingen som en seier for teaterkunsten. "I Helsingfors har man däremot skapat en föreställning med egna konturer, starka teatrala drag och en alldeles speciell relation till filmen", skriver han. Etter Wahlins mening har man lykkes i å skape et ensemblespill der ingen prøver å overstråle hverandre, men bærer fram historien sammen.

FASvenskaTeatern1.jpg (5185702 bytes)

Foto: Stefan Bremer, Svenska Teatern, Helsinki ©    

Fanny og Alexander i Helsinki: Alma Pöysti och Willehard Korander.

Svenska Teaterns forestilling spilles siste gang i Helsinki 16. april 2011.

Nordisk feber

Og Bergman-bølgen gjør seg også gjeldende ellers i Norden: Fanny og Alexander hadde premiere i Århus 1. oktober og settes også opp ved Det Kongelige Teater i København våren 2011. Foreløpig er det ikke satt opp en versjon i Sverige, men Dramaten planlegger premiere på sin versjon i 2012.

Relaterte linker:
Svenska Teatern, Helsinki
Tampereen Työväen Teatteri, Tampere
Det Kongelige Teater, København
Århus Teater
"Bergman har inspirerat alla" Av Stig Björkman. dn.se 5.oktober 2010
"Fanny och Alexander" til Dramaten 2012 Av Clas Barkman. dn.se 1. oktober 2010
Filmtrogen Fanny och Alexander med egna scendrag Av Gunnar Bolin. sverigesradio.se 30. september 2010
Finnomenalt Av Claes Wahlin. aftonbladet.se 17. september 2010.
Et sted der alt kan skje Av Stein W. Kippersund. Teaternett.no 3. januar 2010.


NYHETER  MELDINGER


Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no