AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
18. november 2010

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKAskepott-FEBER

I Storbritannia har Nøtteknekkeren fått konkurranse som festforestilling i mørketida. The Guardian kan fortelle at Askepott, eller Cinderella, som det heter på de kanter, settes opp i hele fire ballettversjoner. Og en av dem har scenariet lagt til Blitz-en under 2. verdenskrig.


Det er de fire største dansekompaniene i Storbritannia som står for hver sin satsing, og Guardians kommentator Judith Mackrell lurer på om det er de dystre økonomiske tidene som har ført til dette sammentreffet.

Royal Opera House (London), Birmingham Opera Ballet, Scottish Ballet (Glasgow) og New Adventures (London) satser alle ambisiøst på historien om Askepott. Den vakre, forsømte jenta, som må slite dag og natt for sin onde stemor og de to stesøstrene. Men som til slutt triumferer med å vinne prinsen og kongeriket.

Men det er ikke Disney-polerte versjoner som går over scenen denne gangen, skal vi tro den engelske avisen.

Dyrebar tid
Koreografen for New Adventures versjon, Matthew Bourne, begrunner sitt valg slik, ifølge The Guardian:
- Det var da jeg oppdaget at Prokofiev's partitur hadde blitt komponert under andre verdenskrig at jeg fikk ideen med å iscenesette min egen versjon i samme periode. Du kan høre så mye av krigen i musikken. Sekvensen der du hører klokken nå midnattstimen er som lyden av en tikkende bombe. Det er krigstidens fenomen, dette at tiden er så dyrebar.

Bourne håper at denne versjonen, der musikken er spekket med lydeffekter av krig og fallende bomber, vil ha appell til et yngre publikum. I Glasgow er scenen lagt til det førrevolusjonære Frankrike, med sterkt fokus på avstanden mellom fattig og rik.

Isolert og misbrukt
Koreografen til versjonen ved Birmingham Opera Ballet, David Bintley, ble ifølge The Guardian skremt av dybden han så i historien, slik den er fortalt hos brødrene Grimm:
- Askepott er ei jente som er fullstendig isolert og misbrukt. Hun er innesperret i en kjeller, og har bare fysisk kontakt med andre når hun blir slått. Da jeg skjønte hva jeg måtte vise, begynte jeg å tenke: Wow, dette er jo forferdelig. Kan jeg virkelig gå for dette?

New Adventures sin versjon i Saddler's Wells i London er i full gang. Royal Ballet's Askepott har premiere lørdag 20. november, Birmingham Royal Ballet sin produksjon går av stabelen 24. november og i Glasgow har Scottish Ballet premiere 14. desember.

Og tidspunktet for offentliggjøring av forestående arveprins-bryllup i Storbritannia kunne vel neppe vært mer perfekt, sett fra et ballett-synspunkt...

Relaterte linker:
Birmingham Royal Ballet, Cinderella
New Adventures, Cinderella
Royal Opera House, Cinderella

Scottish Ballet, Cinderella
Cinderella: you shall go to the bombing av Judith Mackrell. guardian.co.uk 16. november 2010.

NYHETER  MELDINGER


Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no