AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
23. februar 2008

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKSvensk om dansk IRAK-KRIG

Teater Tamauer i Göteborg har tatt tak i et teaterstykke som bør diskuteres, mener Sven Rånlund i Göteborgsposten. Hem kära hem handler om danskene krigsinnsats, og vekker altså svensk ettertanke.

Fra Norge deltar vi med styrker i Afghanistan, og har måttet tåle tunge tap der. Danskene har deltatt enda mer aktivt i utenlandsoperasjoner, blant annet i Irak. Og dette er temaet for Andreas Garfields stykke, som har gjort suksess i hjemlandet Danmark. Her er stoff for diskusjon også i Sverige, i forbindelse med den varslede svenske deltakelsen i Nordic Battle Group, mener Göteborgspostens anmelder.

Ifølge Rånlund stilles kritikken mot krigen hjemme i Hem kära hem opp mot soldatenes brutale opplevelser i felten, en tilnærming som får karakter av en dobbelteksponering. Utgangspunktet for stykket har vært intervjuer med Irak-soldater. Dette er blitt til en form for hyperrealistisk dramatikk, i en kraftig stilisert iscenesetting, mener han.

Glir gjennom
Har danskene klart å gjøre en "forskjell" i Irak? Soldaten Carsten mener stolt det, samtidig som han sliter med å bli kvitt de indre bildene fra krigsscenen. Han bryner seg på paret Kim og Iben, der Iben setter ord på opplevelsen av Carstens dype splittelse: Det er som om man glir gjennom han.

Regissør er Anders Friberg og Johan Friberg har oversatt stykket. I rollene finner vi Ylva Nilsson, Jarle Hammer og Jakob Tamm. Forestillingen spilles til og med 28. mars.

Mikael Löfberg i Dagens Nyheter er også imponert over forestillingen.

Relatert linker:
"Hem, kära hem" på Tamauer Teater, Göteborg Av Mikael Löfberg. Dagens Nyheter 16. februar 2008
Med hemmet som borg Av Sven Rånlund. Göteborgsposten 9. februar 2008
Teater Tamauer

NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no