AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
5. mars 2010

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKROMANTISK på Det Norske

Sjalusi mellom far og sønn er ikke hverdagskost, selv ikke Knausgårds Min Kamp har vel bydd på det, ennå. Men dette og mere til er det klart for når Det Norske Teatret går løs på Schillers Don Carlos.

Fredag 12. mars er det premiere på stykket i Runar Hodnes regi, gjendiktet av Knut Ødegård og med husdramturg Cecilia Ölveczky på laget.

Sjalusi og politikk
Og plottet er laget lenge før Knausgård: Don Carlos, Spanias kronprins, er forlovet med en fransk prinsesse. Men politiske grunner gjør at det blir faren, kongen, som gifter seg med henne. Kongen blir så engasjert i ekteskapet med den vakre prinsessen at han blir sjalu på sin sønn. Dermed er det duket for maktkamp, mellom far og sønn, mellom nye og gamle ideer, mellom tyranni og demokrati. Og vi skjønner at det hele bærer mot tragedie og en blodig pris for de involverte.

FriedrichSchillerWikiCommons.jpg (35995 bytes)
 
Ikke Karl Ove Knausgård uten skjegg, men Johann Christoph Friedrich von Schiller, tysk romantisk forfatter (1759-1805). Illustrasjon: WikiCommons

- Dette er ekte, saftig teater, stappfullt av blod, lidenskap og tårer. Jeg elsker at det er så lidenskapelig, sier tittelrolleinnehaver Per Kjerstad til Det Norske Teatrets magasin det norske. - Stykket har alt en kan drømme om! Stor og umulig kjærlighet, et spennende maktpolitisk plott og en hovedrolle med en enorm drivkraft i medgang og motgang. Og ikke minst gode porsjoner blod og begjær. Et stykke som stiller allmenngyldige spørsmål og som har noe til oss alle.

Sturm und Drang
Schiller var en av hovedskikkelsene i den tyske romantikken, og den såkalte "Sturm und Drang"-bevegelsen. Sammen med Johan Wolfgang von Goethe skapte han en storhetstid for det legendariske Weimar Teater.

Schillers Don Carlos (1787) er løslig basert på historien om Carlos, prins av Asturia (1545-1568) sønn av den historisk velkjente kong Filip 2. av Spania. Sistnevnte er også kjent for å ha sendt den spanske armada mot Elisabeth den første av England. Den historiske prins Carlos skal ha hatt Maria Stuart, dronning av Skottland og Anna av Østerrike som aktuelle bruder. Guiseppe Verdi har også laget operaen Don Carlos med samme utgangspunkt.

Blant andre teaterstykker Schiller er kjent for finner vi Der Räuber (1781, i norsk oversettelse av Jens Bjørneboe), Wallenstein (1799), Maria Stuart (1800), Die Jungfrau von Orléans (1801) og Wilhelm Tell (1803/1804).

 

NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no