AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
15. november 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKMoteHYPET Flaggermus
1. desember er det klart for Strauss sin kjente forviklingsoperette i Bjørvika. Settingen denne gangen er i et nyrikt og dekadent motemiljø på Upper East Manhattan i New York. Der er handlingen plassert for at publikum skal føle at dette kunne vært i vår tid, ifølge regissør Laurence Dale.

Sjampanjen flyter i denne oppsetningen og moralen likeså, skal vi tro Den Norske Opera og Balletts hjemmesider. Vi har vel en liten følelse av at valget av

FleddermausDusseldorf1954-WikiCommons.jpg (56430 bytes)

Foto: Liselotte Strelow. WikiCommons


Sjampanje og dekadense: Bildet over viser en versjon av Flaggermusen i Düsseldorf 24. mars 1954. Designet til årets utgave på Den Norske Opera og Ballett skal etter regissørens utsagn ligge noe nærmere vår tid, med motemiljø i New York som ramme. Vi får vel tro at både stilongs- og tyllfaktoren blir erstattet med mer oppdaterte elementer.

denne settingen har sin bakgrunn i en litt annen økonomisk situasjon enn 2012, kanskje nærmere bestemt noe før 2008 og finanskrisen. Men det får da heller ligge, nå da festsesongen runder hjørnene for alvor. Eurokrisen og alt som hører til fortsetter vel for fullt etter jul.

Historien i Flaggermusen fortelles i alle fall slik på hjemmesiden til Den Norske Opera og Ballett: Etter et fuktig karneval lar Gabriel von Eisenstein sin gode venn Dr. Falke ligge igjen på gaten, sterkt beruset og utkledd i flaggermuskostyme. Hevnen blir søt! På grunn av en injuriesak må Eisenstein i fengsel, men uten å fortelle det til sin kone, Rosalinde, velger han først å gå på ball hos Prins Orlovsky. Hva han ikke vet er at både hans kone og kammerpiken Adele også er invitert … Tempoet settes opp, champagnerusen stiger, og bedragene står i kø.

Som kjent er det 50-årsmarkering av den norske operastjernen Kirsten Falgstads bortgang i år, og forestillingen den 8. desember er nettopp viet Kirsten Flagstads minne. Den norske operastjernen rolledebuterte nettopp som Rosalinde i Flaggermusen på turné med Det Norske Operetteselskap i 1915.

100_Schilling_Johann_Strauss_obverse-WikiCommons.jpg (19409 bytes)

Foto: WikiCommons


Herre med bart: Fasongen på barten til Johan Strauss må vel kunne kalles både stram og fjong på denne østerrikske 100 shilling-seddelen fra 1960. Hår og skjeggstil til skaperen av Flaggermusen holdt fyldig og variert standard.

Originaltittelen på operetten er Die Fledermaus, musikken er av østerrikske Johann Strauss d.y. (1825-1899), librettoen er ved Karl Haffner og Richard Genée.

Ansvaret for den musikalsk ledelsen av denne forestillingen har Alexander Joël, Tobias Ringborg og Terje Boye Hansen. Regissør er Laurence Dale,
scenografi og kostymer er ved Gary McCann, lysdesignet er ved Dominique Borrini og koreografien ved Mark Smith. Solveig Kringlebotn, Ragnhild Heiland Sørensen og Birgitte Christensen alternerer som Rosalinde mend Jonas Degerfeldt og Nils Harald Sødal bytter på rollen som Gabriel von Eisenstein.

Relatert link:

Flaggermusen. Den Norske Opera og Ballett

NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no