AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
4. juni 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKPer SUNDERLAND er død
Den kjente og ruvende norske skuespilleren gikk bort natt til 4. juni, og ble 87 år gammel. Sunderland er en av de store veteranene blant norske skuespillere, og var med å starte det legendariske Studioteatret i 1945. De unge entusiastene i Studioteatret brakte for alvor Stanislavskijs psykologisk-realistiske spillestil til Norge.


Sunderland var ansatt ved Nationaltheatret i 40 år, men har også arbeidet ved Det Norske Teatret, Folketeatret og Den Nationale Scene. Han har også vært en kjent skikkelse i norske filmer. Han har også gjort mange roller i Radioteatret der han har utmerket seg. Den karakteristiske malmfulle og varme stemmen med stort ekspressivt og emosjonelt register kunne trollbinde lytterne, for eksempel i rollen som Dr. Jonas Fjeld og i flere kriminaldrama.

Psykologisk dybde
Sunderland tolket mange Ibsen-roller med dybde og styrke, og fikk sitt gjennombrudd i rollen som Brand ved Folketeatret i 1953. Han har også hatt roller som Rosmer i Rosmersholm, tittelrollen i Brand, Gregers Werle i Vildanden, doktor Rank i Et dukkehjem, doktor Wangel i Fruen fra havet og Eilert Løvborg i Hedda Gabler. Hans fremste kjennemerke var kompromissløs realisme, stor psykologisk dybde og forankring, som i rollene ble formidlet med intens, men tilpasset ekspressivitet.

Ikke mindre enn 81 oppsetninger medvirket Sunderland i, og hadde også roller som Bjørnsons Sigurd Slembe, Ibsens Hertug Skule i Kongsemnerne, Malvolio i Shakespeares Helligtrekongersaften, Alceste i Molières Misantropen, tittelrollene i Schillers Don Carlos, Goethes Faust, i Saken Oppenheimer av Heinar Kipphardt, i Mordet på Marat av Peter Weiss og fremfor alt von Berg i Arthur Millers Det hendte i Vichy.

Film og fjernsyn
Sunderland fikk Amandaprisen i 1991 for sin rolle som Obersten i TV-versjonen av Strindbergs Dødsdansen (1991). Han har også medvirket i Ni liv (1957) og Jakten (1959). Han hadde også en sentral rolle i Anja Breiens solide verk Papirfuglen (1984). Han fikk kritikerprisen i 1966 for von Berg i Arthur Millers Det hendte i Vichy. I 1994 ble han utnevnt til ridder av 1.ste klasse av St. Olavs orden.

Sunderland var gift med skuespilleren Lise Fjeldstad.

Relatert link:

Per Sunderland er død Nrk.no 4. juni 2012.


NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no