AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
7. november 2008

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKVeien hjem fra KRIGEN

- Vi trenger en veteranlov, og vi må sørge for at veteranene får et meningsfullt møte med demokratiet. Hærsjef Robert Mood kom ifølge Aftenposten med klar tale under debatten om teaterstykket Simons historie.


Lørdag 1. november ble Stig Amdams kontroversielle teaterstykke vist under Twist-festivalen på Det Åpne Teatret i Oslo, og etterfulgt av en debatt der både dramatikeren, hærsjefen generalinspektør Robert Mood med flere deltok.

Samfunnet må forberedes
- Noe av de viktigste er å forberede samfunnet på hva som skjer, sa hærsjefen. - Simon i teaterstykket blir møtt med hvor brun han er blitt når han kommer hjem. Det er mye en soldat ikke kan snakke om. Det hadde vært fornuftig av Forsvaret å åpne opp mer. Det kunne ført til mer forståelse for eventuelle problemer ute i samfunnet.

Simons historie har offisiell premiere 14. november på Den Nationale Scene i Bergen, og handler om en traumatisert norsk soldat som kommer hjem fra krigstjeneste i Afghanistan. Amdam høstet lovord fra alle debattdeltakerne for framstillingen av den unge soldaten og hans skjebne.

Ingen snakker om det
- Norge deltar i en krig, og ingen snakker om det, sa veteranen Anders Grindaker i debatten, ifølge Aftenposten. Grindaker mente at stykket var riktig, sett fra en veterans synspunkt. Minst fem prosent av dem som har vært soldater i krigsområder får psykiske lidelser etterpå. I Norge finnes det i dag rundt 100 000 krigsveteraner.

En mor til en "Simon" fra virkeligheten, Rigmor Flygansvær, var også tilstede i debatten. Hun starter nå en boikottaksjon for å få myndighetene til å ta mer ansvar for veteranene.

 
Relaterte linker:
Vanskeligst å komme hjem Av Kaja Korsvold. Aftenposten 2.november 2008
Retter krass kritikk mot hemmelighold Av Finn Bjørn Tønder, Bergenspuls.no  24.januar 2008
Simons historie Sogn og Fjordane Teater.
 

NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no