AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
20. september 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKTsjekhovs UKJENTE
Silje Storstein og Sigurd Myhre spiller mot hverandre i Bjørnen på Det Norske Teatret. Med denne litt ukjente spøken fra den kjente Anton Tsjekhovs hånd setter teatret lys på en litt annen side av dramatikeren bak store klassikere som Måken, Tre søstre og Onkel Vanja.


Hvordan går det med alle våre forsetter og prinsipper? Jeg skal aldri mer forelske meg, aldri banne, aldri leve usunt, kort sagt jeg skal begynne

418px-AChekhov89-WikiCommons-Crp.jpg (54296 bytes)

Anton Pavlovitsj Tsjekhov (1860-1904). Fotografi fra 1889, året etter at han skrev Bjørnen. Ukjent fotograf. WikiCommons.


En amatør? Tsjekhov var egentlig lege, og behandlet mange av pasientene sine gratis i begynnelsen av karrieren. Han prøvde å spe på inntekten med litt skriving. Ernest Hemingway, som nok var påvirket av Tsjekhov, men ikke så opptatt av teaterstykkene har skrevet at "Tsjekhov skrev rundt seks gode fortellinger. Men han var en amatør". Bjørnen er et av Tsjekhovs ukjente verker, som han skrev som 28-åring, sju år før gjennombruddsstykket Måken.

et nytt og bedre liv. Ofte går det ikke så lange tida før fristelsene melder seg og prinsippene faller. Og kanskje er det like greit?

Enakteren Bjørnen er fra 1888 og tematiserer nettopp våre mer og mindre gjennomtenkte prinsipper, skal vi tro Det Norske Teatret.

Spillegjeld og utroskap
Popova (Silje Storstein) er enke. Hun har sverget evig troskap til den avdøde mannen sin, og vil ikke ha noe mer med andre menn å gjøre. Men så kommer Smirnov (Sigurd Myhre) for å kreve inn gammel spillegjeld som hun har arvet etter mannen. Han på sin side har sverget at han aldri skal ha noe med en kvinne å gjøre.

Og så spørs det da, hvordan dette går... Regissør for dette overskudds- og lavbudsjettprosjektet til Det Norske Teatret er Kristina Kjeldsberg. Premieren er 2. oktober.

Relatert link:

Bjørnen. Det Norske Teatret.
Anton Tsjekhov. teaternett.no.

NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no