AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
23. februar 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKIS-SLOTTET blir ballett
Nasjonalballetten ved Den Norske Opera og Ballett er godt i gang med forberedelsene til å sette i scene et av norsk litteraturs mest særpregede verk, Is-slottet av Tarjei Vesaas. 27. mars er det premiere på scene 2. Koreograf og danser Kristian Støvind står bak og han har med seg erfaring med dans for og om ungdom når han går i gang med den såre historien om venninnene Siss og Unn.


På sine nettsider skriver Den Norske Opera og Ballett at Is-slottet av Tarjei Vesaas er fortellingen om Siss og Unn, to jenter som i overgangen mellom barn og voksen finner hverandre i et nærmest uforklarlig vennskap. Men når de åpner seg for hverandre og slipper ut alle sine hemmeligheter, åpnes også dørene for opplevelser som får uante og livstruende konsekvenser.

KristianStovind-J.jpg (582048 bytes)

Foto: Jörg Wiesner, Den Norske Opera og Ballett  © 


Kristian Støvind er koreografen bak Is-slottet, der han selv også medvirker som danser. Han er født i Fetsund, og utdannet ved Den Norske Operas Ballettskole og Ballettzentrum i Hamburg. Han var aspirant ved Nasjonalballetten i 1997-1999 og har siden vært fast ansatt. Hans foreløpig siste ballett, Salt kyss, syrlig smil, søt musikk hadde premiere våren 2010. Blant roller Støvind har danset finner vi Danceny i Farlige Forbindelser, Mercutio og Benvolio i Romeo og Julie, Gremio i Troll Kan Temmes, og Caliban i Stormen. Til åpninngsgallaen for nytt operahus i 2008 koreograferte Kristian Støvind balletten I tid og rom.

Den ene vandrer inn i det naturskapte is-slottet i den frosne fossen i elva, den andre leter fortvilet etter henne. Det som var lyst og herlig, blir mørkt og farlig. Livet og døden går hånd i hånd.

Ungdommelig tema
Nå skal altså fortellingen danses i Bjørvika. Koreograf og danser Kristan Støvind har også tidligere skapt dans med ungdom som tema og målgruppe. Hans Salt kyss, syrlig smil, søt musikk ble i 2010 nominert til Kritikerprisen. Operaen lover at Støvind igjen vil leke seg fram til nye trinn på Scene 2, denne gangen med en langt mørkere historie.

Koreografi er altså ved Kristian Støvind, forøvrig: Musikk ved Biosphere, Boards of Canada, George&Caplin, Ryoji Ikeda, Terje Isungset, Akiko Kiyama og The Detroit Escalator, Tine Schwab har scenografi og kostymer. Øyvind Wangensteen er lys og videodesigner, Bibbi Moslet er dramaturg og med seg på scenen har Støvind dansere fra Nasjonalballetten.


Relaterte linker:

Isslottet  Den norske Opera og Ballett
Is-slottet Wikipedia.
Tarjei Vesaas Store Norske Leksikon.


NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no