AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
4. februar 2013

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKModerne operaUHYGGE
Ved Det kongelige Teater i København iscenesettes i disse dager Djævlene fra Loudun, et sentralt modernistisk operaverk fra 1900-tallet. Og norske prisbelønnede Randi Stene synger mezzosopran i prosjektet.


Die Teufel von Loudun (Djevlene i Loudun) er en opera i tre akter skrevet i 1968 og 1969 av den polske komponisten Krzysztof Penderecki (født 1933), og deretter revidert i 1972 og 1975. Den har en tysk libretto, skrevet av komponisten selv, basert på John Whiting og er en dramatisering av Aldous Huxleys roman.

Randi_Stene_cvs-MiklosSzaboKongeligeOperaCrp.jpg (888072 bytes)

Foto: Miklos Szabo, Den Kongelige Opera, København ©


Randi Stene: Den norske sangeren er utdannet i Oslo og på Operaakademiet i København. Hun har vært fast medlem av ensemblet ved Den Kongelige Opera i København siden 2000 og har en lang rekke roller bak seg her. I 2004 ble hun tildelt Ridderkorset av Dannebrogsordenen og i 2007 Sibeliusprisen. I Djævlene fra Loudun synger hun rollen som Claire.

Operaverket er inspirert av virkelige hendelser og viser ifølge teatret et tidløst bilde på hvor galt det kan gå, når massehysteri og fanatisme setter fornuften ut av spill.

Verket ble i sin tid bestilt av Hamburg Statsopera, og hadde urpremiere den 20. juni 1969. Bare 48 timer etterpå, fikk operaen sin andre versjon i Stuttgart og videre ved Santa Fe-operaen to måneder senere. I 1975, reviderte Penderecki operaen, og det er denne versjonen som brukes i København.

Massesuggesjon
Operaen henter handlingen fra byen Loudun i Frankrike i tida 1632-1638 der det oppstod massesuggesjon rundt demonbesettelser. Operaen bruker denne fortellingen til å kommentere totalitær maktbruk på 1900-tallet.
Operaen fikk svært blandede kritikker både i Europa og USA, og musikken var mest kontroversiell med sitt moderne lydbilde av glissandoer og toneklynger. En oppførelse i 1970 fikk en kritiker til å skrive skrev at presentasjonen var "en elektrifisert uforglemmelig opplevelse".

Penderecki skrev Djævlene fra Loudun mens han bodde i Warszawa under det kommunistiske regimet, skriver det Kongelige Teater på sine nettsider. Og verket er ifølge teatret en protest mot undertrykkelsen av den polske befolkningen på denne tiden.

Penderecki er en av verdens mest betydelige og kjente samtidskomponister.

Premieren er 12. februar.

Relatert link:

Djævlene fra Loudun Det Kongelige Teater.
Wikipedia.

NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no