AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
22. oktober 2010

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKSkjebne og SKAM

- Da jeg var tretten år, det var den 8. mai 1985, fikk jeg se en film om frigjøringen av en konsentrasjonsleir. Det var for meg en fullstendig avgjørende og pregende opplevelse av hva det innebar å være tysk. Jeg har aldri kommet over det.


Det er den tyske dramatikeren og instruktøren Marius von Mayenburg (38) som sier dette til Franz Wille i det tyske teatermagasinet Theater heute (nr. 10/2008). Fredag 29. oktober er det klart for premiere på hans teaterstykke Stenen ved Göteborg Stadsteater, Nya Studion. Mayenburg er en av de toneangivende dramatikerne i dagens Tyskland. Göteborgs Stadsteater har tidligere satt opp et annet av Mayenburgs skuespill, Eldansikt (2001).

Stenen-GoteborgStTe.jpg (530538 bytes)

Foto: Aorta, Göteborg Stadsteater ©    

Stenen: Tysk slektsdrama som spenner fra 1934 til 1993.

Tyske kvinner
Teaterstykket er et slektsdrama om en mørk og skammelig hemmelighet, og begynner i Dresden 1934. Den avsluttes rett etter Berlinmurens fall. Slekshistorien viser tre generasjoners tyske kvinner og deres hemmeligheter, skyldfølelse og drømmer. Hvilken historie er sann, egentlig? Mayenburg forteller at hans barndom var preget av fravær av menn, og at kvinner måtte tre inn i alle sammenhenger.

- Jeg har lenge villet skrive om dette emnet, sier Mayenburg til Theater heute, - siden det berører meg og min familie. Dessuten kjenner jeg til mengder av lignende historier fra slekt og venner. Det er jo en tematikk man kan bli sittende helt fast i og studere til en dør, alt er jo veldig interessant. Men jeg ville konsentrere meg om det som hadde en sterk følelsesmessig betydning for meg, i og med at det har med min barndom å gjøre.

Mattias Nordkvist (32) står for regien av stykket.

Medvirkende er: Carina Boberg, Marie Delleskog, Johan Karlberg, Bianca Kronlöf, Helena Gezelius, Emilie Strandberg.

Relaterte linker:
Göteborg Stadsteater
Om behovet att ljuga Av Franz Wille. Theater heute nr. 10/2008. Intervju med Marius von Mayenburg. Oversatt til svensk av Per Arne Tjäder.

NYHETER  MELDINGER


Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no