AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
21. september 2010

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKDataspill i HEMMELIG HAGE

Hvor går forskjellen mellom spill og virkelighet? For mange unge er det fort gjort å gå seg vill i virtuelle virkeligheter for tiden, om det er på pc-en eller på mobilen. Og suggesjon og tekniske finesser skal være utgangspunktet for Det Norske Teatrets nye versjon av barnebok-klassikeren Den hemmelige hagen, med premiere 15. oktober.


Forestillingen er, litt utenom det vanlige, utstyrt med anbefalt aldersgrense: 11 år bør man være for å gå i teatret på egen hånd denne gangen.

Heidi Ruud Ellingsen har hovedrollen som den foreldreløse Mary Lennox. Mary har mistet foreldrene sine i et jordskjelv i India. Hjemme i England skal hun flytte inn hos sin rike onkel Craven og fetteren Colin. Colins unge vakre mor døde i barselseng da han ble født, til farens store sorg.

Heidi Ruud Ellingsen.jpg (29049 bytes)

Foto: Det Norske Teatret   ©

Dataspill: Heidi Ruud Ellingsen i positur som hardtslående Mary Lenox på plakaten for Den hemmelige hagen.

I det Norske Teatrets versjon har Craven gjort seg en formue på dataspill, og holder sønnen isolert i en virtuell verden av dataspill og virkelighetsflukt. I reneste Lara Croft-stil bryter Mary inn i isolatet, og utfordrer spillereglene.

Stormfull tilsettingsprosess
Regissør er Erik Ulfsby, som før jul i fjor ble tilsatt som ny teatersjef ved Det Norske etter en stormfull prosess. Ulfsby har blitt godt mottatt for sine forestillinger, for eksempel science fiction-versjonen av Jungelboka ved Rogaland Teater (2009).

I Den hemmelige hagen er han inspirert av filmer som Matrix og Twilight, samt den stadig mer omfattende floraen av dataspill. Når Ulfsby entrer sjefsstolen over nyttår håper nok Det Norske Teatret at han skal trekke nye unge publikumsgrupper, med en frisk og offensiv repertoarpolitikk.

FrancesHodgsonBurnett.jpg (34175 bytes)

Illustrasjon: Wikicommons

Debuterte som 18-åring: Frances Hodgson Burnett (1849-1924) begynte tidlig å skrive, og slo gjennom med romaner for barn og ungdom.

Damen bak romanen Den hemmelige hagen, engelskfødte Frances Hodgson Burnett (1849-1924) fikk en tøff start på sin forfatterkarriere. Faren døde da hun bare var fem år gammel, og moren måtte forsørge Frances og fire søsken i slummen i Manchester. Da Frances var 16 år emigrerte familien til Tennesee i USA. To år senere dør også moren, og Frances må trå til og forsørge sine to yngre søsken. Redningen blir forfatteryrket. Allerede 19 år gammel får den standhaftige og kreative jenta sin første historie på trykk i magasinet Godey’s Lady’s Book.

Romantiske plott
Frances Hodgson Burnett klarer å slå gjennom, og finner en populær nisje med sine romantiske plott innenfor en realistisk ramme. Foruten The Secret Garden er hun kjent for A Little Princess (utgitt 1904, filmatisert i 1995) og fremfor alt Little Lord Fauntleroy (utgitt 1886, mange versjoner for film, radio og TV).

CoverSecretGardenWikiCommons.jpg (87531 bytes)

Illustrasjon: Wikicommons

Førsteutgave: The Secret Garden gikk som serie i The American Magazine fra våren 1910, før den ble gitt ut som bok i 1911.

Historien fenget voldsomt, om den lille amerikanske krølltoppgutten, som med uimotståelige sjarme og godhet får fram livsgnist og empati fra sin rike, men akk så stive og sure engelske farfar. Reginald Birch’s illustrasjoner til Fauntleroy påvirket sterkt den amerikanske middelklassens klesmoter for gutter, som ble dresset opp med fløyelsdresser, kniplingsskjorter, knebukser og krøllete hår.

Fakta:
Det Norske Teatret: Den hemmelege hagen
Etter Frances Hodgson Burnetts roman The Secret Garden (1911)
Med: Heidi Ruud Ellingsen (Mary Lennox) Svein Roger Karlsen, Audun Sandem, Niklas Gundersen, Ingunn Beate Øyen, Arlene Wilkes, Sverre Solberg, Jon Eivind Gullord, Sigve Bøe, Nina Woxholtt
Dramatisering: Line Grünfeldt
Regi: Erik Ulfsby
Koreografi: Belinda Braza
Scenografi: Nora Furuholmen
Musikk: Atle Halstensen
Lys: Ola Bråten
Kostyme: Even Børsum
Maske: Stig Wedvik
Rekvisitt: Henriette Jevnaker
Dramaturg: Ola E. Bø
Premiere 15. oktober 2010


Relatert link:
Det Norske Teatret

NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no