AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
21. mai 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKMOBBINGENS univers
I fjorten år har frigruppen Dramalabbet i Stockholm vært et utprøvingssted for ny svensk dramatikk. Og siden starten i 1998 har eksperimentscenen hatt ikke mindre enn 45 premierer. Nå får gruppen igjen oppmerksomhet med forestillingen Fisken, som går i dybden på vold, mobbing og utenforskap i skolen, i skyggen av skolemassakrer og Utøya-katastrofen.


Både offer og gjerningsmann er forsøkt realistisk skildret. Anmelder Ingegärd Waaranperä i Dagens Nyheter skriver da også at i skyggen av de seneste års skolemassakrer og etter Utøya virker forestillingen som et kikkehull inn i jungelen til videregående skoler og høyskoler: Der den sterkeste hersker over den svake og der tilværelsen synes å bli tøffere for hver generasjon.

FISKEN.jpg (39672 bytes)

Foto: Jonas Jörneberg, Dramalabbet ©


Algot (Olle Jernberg, i bakgrunnen) får kallenavnet Fisken av mobberen Tomas (Ruben Lopez). Hån, utestengning, finstilt trakassering og åpen vold rammer den ordentlige Algot, skal vi tro DN-anmelder Ingegärd Waaranperä.

Gnisten som tenner
Ifølge Waaranperä dominerer Ruben Lopez scenen som overgriperen Tomas, men lykkes i å gi ham flere dimensjoner: Samvittighet, litt sjarme og sågar medfølelse.  Det finnes et håp om at han skal utvikle seg mot det bedre. Det går i "tsjekhovsk" retning, og stykket lykkes ifølge anmelderen med å beholde spenningen til det siste, til geværet man venter på blir avfyrt. En kvinne, Anna, har også en funksjon i forestillingen, og blir gnisten som tenner det hele. Fisken karakteriseres som et konsentrert drama som ifølge DN-anmelderen gir et utmerket diskusjonsunderlag for et skolepublikum.

Og dette er staben bak produksjonen Fisken. Manus: Gunnar Eriksson. Regi: Erik Magnusson. Skuespillere: Olle Jernberg og Ruben Lopez. Scenografi: Jenny André, Erik Magnusson. Kostymer: Sofi Gregersdotter. Mask: Daniela Krestelica. Lys: Jenny André. Lyd: Tobias Hylander. Teknikk: Iván Landinez. Foto: Jonas Jörneberg. Grafisk form: Mattias Abrahamsson. Produsent: Frida Amnow. Produktionsassistent: Caroline Taracci.

Siste forestilling spilles 26. mai.

Relatert link:

"Fisken" på Dramalabbet, Stockholm Av Ingegärd Waaranperä. dn.se 14. mai 2012.
Fisken Dramalabbet


NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no