AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
25. november 2010

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKKomikk med KRIGEN

Kjetil Bang-Hansen er regissøren for et nokså dristig eksperiment ved Torshov-teatret til våren. 9. april har den nye Torshov-gjengen fra Nationaltheatret premiere på En teaterlek fra krigens Norge – med et streif av film. Tåler nordmenn at det spøkes med 2. verdenskrig?


Forestillingen er en av ni nye produksjoner på Nationaltheatrets vårprogram: Målet er å skape en lys komedie mot en mørk bakgrunn: Krigen i Norge. "En morsom, ironisk og nostalgisk teatral lek om vårt forhold til det som er blitt vår krig" heter det i teatrets presentasjonstekst. Bang-Hansen har solid erfaring med å sette opp komedier. På skuespillerlaget har han med seg Mariann Hole, Jan Gunnar Røise, Thorbjørn Harr og Anders Mordal. Og som vanlig følger John Kristian Alsaker med som scenograf. Olav Torbjørn Skare er dramaturg i prosjektet.

På bunnen
Teatersjef Hanne Tømta tar selv tak i Arbeiderklassens helter av den svenske dramatikeren Peter Birro. Det må selvsagt bli premiere i den røde måned mai, på Amfiscenen, på det som presenteres som "et enkelt, men rikt drama om klasse- og familietilhørighet, om kunstnerrollen – og om det å møtes på bunnen."

Men nyåret åpner med kjærlighet og sjalusi, nærmere bestemt Fool for love av amerikanske Sam Shepard. Et lite stjernelag med Espen Skjønberg, Kari Simonsen og Per Frisch står for dette spennende prosjektet, som i 1995 ble

Sam_Shepard_Stealth.jpg (72527 bytes)

Foto: Tyler J. Clements, WikiCommons    

Dramatiker og skuespiller Sam Shepard: Bildet tatt 15. juni 2004 under opptak til spillefilmen Stealth på hangarskipet USS Abraham Lincoln.

filmatisert med Shepard selv i hovedrollen mot Kim Basinger, tolv år etter uroppførelsen i New York i 1983. Handlingen utspiller seg på et motellrom i Mojaveørkenen. Eddie og May har hatt et langt og stormfullt forhold preget av talløse oppbrudd og gjenforeninger. Nå vil han at de skal slutte fred. Så spørs det hvordan akkurat det går... Trine Wiggen har oversatt stykket, og står også for regien.

Illevarslende
Over tretti år siden sist på National og på tide med Shakespeares Othello. Internasjonalt snitt er det over produksjonen, med sveitsiske Serge von Arx som scenograf og svenske Magnus Roosmann i tittelrollen som den venezianske feltherren. Runar Hodne er regissør, og scenen skal lades for vakkert, illevarslende og lidenskapelig drama med hotte ingredienser som sjalusi og fremmedfrykt.

Forøvrig er det den dristige satsingen på ny dramatikk gjennom hele året som blir den største utfordringen og spenningsfaktoren på Nationaltheatret i år. Komilab-en på Torshov er i front, det er ikke bare nordmenns bilde av krigen som skal prøves ut for humoren. Det blir forspill på dette 5. februar med "gisselkomedien" Endelig skjer det noe, av Thomas Seeberg Torjussen. På Amfiscenen en drøy måned senere, 12. mars, blir det utforsking av noen norske virkeligheter i kjølvannet av finanskrisen i oljerike Norge gjennom Bankerått av Trine Wisbech og Petrea Søe.

Og ja, småsvart humor og moralske dilemmaer er vel en gjennomgangstone i dette repertoaret. I Uskyld (premiere 21. januar) ligger det an til litt "kontrafaktisk spekulasjon", hva ville du gjort om igjen, dersom du fikk en mulighet til å leve noe av livet ditt på nytt? "I en verden der ideologier, moral og mening er rast sammen, konfronteres elleve mennesker med å ha sviktet både seg selv og andre", heter det fra Nationaltheatret. Spennende bidrag fra den produktive og prisbelønnede tyske dramatikeren Dea Loher (født 1964), med et stykke som hadde premiere i 2003 på Thalia Theater i Hamburg. Victoria Meirik har regien og har blant annet med seg Pia Tjelta, Anneke von der Lippe og Anne Marie Ottersen.

Skite i eget reir
Om østerrikske Thomas Bernhard (1931-1989) ble det av kritiske røster på hjemmebane sagt at han var en "Nestbeschmutzer", en som gjorde fra seg i eget reir. Om han var kritisk til hjemlandets kultur ble han ikke desto mindre en av den tyskspråklige verdens fremste og internasjonalt mest anerkjente

Traer_Presse.jpg (2318703 bytes)

Foto: Erik Aavatsmark, Nationaltheatret ©    

Thomas Bernhard på norsk: Mari Maurstad og Bjørn Floberg.

samtidsforfattere. Nationaltheatret har tatt mål av seg til å formidle romanen Holzfallen fra 1984 til norsk teater med tittelen Trær som faller, i Sverre Dahls oversettelse. Romanen vakte voldsom furore i hjemlandet og ble en periode sågar forbudt. I romanen kunne wiener-borgere og forfatterens tidlige venner gjenkjenne seg selv og det var ikke akkurat flatterende. Vår egen norske Karl-Ove Knausgård er altså knapt den første og i alle fall ikke den eneste.

I romanen var følgende epigram fra Voltaire sitert: "Siden jeg ikke er istand til å gjøre folk mer fornuftige, foretrekker jeg å være lykkelig langt borte fra dem". Romanen solgte bra i hjemlandet og ble suksess internasjonalt. Regissør Yngve Sundvor tar utgangspunkt i vårt norske og hjemlige Oslo med høyst levende norske skuespillere plassert i selve intrigen, på scenen. I hans dramatisering er bokas forteller blitt en regissør og teatersjef som vil hevne seg ved å sette opp sitt eget teaterstykke "Et kunstnerisk aftensmåltid". Toralv Maurstad, Bjørn Floberg, Mari Maurstad, Øystein Røger, Kjersti Elvik, Nils Johnson, Anders Mordal og Torunn Robstad er i rollene og må nok leve med forventninger i opinionen til et slikt prosjekt.

Barnas beste
Og dersom småbarnsforeldre har tid innimellom bleieskift, nattevåk, på- og avkledning, kjøring til fritidsaktiviteter, barnehage, skole, handling, henting, helsestudio og egen selvrealisering kan man jo ta turen på et iscenesatt Foreldremøte på Malesalen fra 23. mars. Regissørene Toril Goksøyr og Camilla Martens har vært på ti foreldremøter, arrangert to foreldremøter selv, samt utført tjuefem intervjuer av småbarnsforeldre, barnehagepersonale og fagfolk. Ambisjonen er å få til et teaterstykke om voksne som prøver å gjøre det beste for barna sine. Og det skulle ikke forundre oss om sannheten i det gamle ordtaket etterhvert viser klør: "Veien til helvete er brolagt med gode hensikter". Samtid og livets realiteter - humor, den er svart og vi aner at den svir. Nationaltheatret dekker opp!

Relaterte linker:
Nationaltheatret

NYHETER  MELDINGER


Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no