AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
5. juli 2008

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKEn HUMORKONGE er borte

Skuespiller og komiker Harald Heide-Steen jr. døde 3. juli. Den folkekjære humoristen ble 68 år gammel og døde etter lang tids sykdom.

Harald Heide-Steen jr. ble født 18. august 1939 og er kjent som komisk skuespiller, ikke minst gjennom fjernsynet. Han debuterte allerede som elleveåring som skuespiller i filmen Storfolk og småfolk regissert av Tancred Ibsen.

I teatersammenheng var det revyen som Harald Heide-Steen jr. først utfoldet seg i, blant annet på Chat Noir og ABC Teatret. Han deltok i en rekke sommerrevyer, blant annet i Tønsberg. Heide-Steen var i møte med publikum en svært folkekjær og treffsikker improvosiator og imitator, som framstilte komiske karikaturer med humør og varme. På sine eldre dager reiste han rundt med enmannsshow og hentet fram figurer etter ønske fra publikum.

Shakespeare-tolker
Harald Heide-Steen jr. var ikke bare humorist. Ifølge kolleger hadde han et stort indre alvor, og tolket også roller i tradisjonelt teater med stor overbevisning, ikke minst på nynorsk. Heide-Steen har vært fast ansatt på Det Norske Teatret siden 1993, og har også deltatt i produksjoner ved Trøndelag Teater, Oslo Nye Teater og Riksteatret. Blant annet hadde han rollen som Falstaff i Shakespeares De lystige koner i Windsor i sesongen 1988/89 og som Richard 2 i høst. I 2003 hadde han rollen som Zemira i Frendelaus. Han tolket også Dovregubben i Robert Wilsons versjon av Peer Gynt.

I alt medvirket Harald Heide-Steen jr. i nesten 40 filmer og en lang rekke fjernsynsproduksjoner. Ikke minst er han kjent for samarbeidet med Rolf Wesenlund i serien Kunden har alltid rett. I NRK var Harald Heide-Steen jr. en av de virkelige veteranene, som ansatte nr. 37 i institusjonen og hadde også oppgaver som innspillingsleder og produsent.

Folkekjær
Heide-Steen jr. ble tildelt en rekke priser: Blant andre Oslo bys kulturpris i 2007, Hedersprisen under Komiprisen i 2005 og Leif Justers ærespris i 1991.

Harald Heide-Steen jr. var usedvanlig folkekjær og sterke røster mener derfor at Staten bør bekoste begravelsen, som skjer kommende onsdag.
 
 
Harald Heide-Steen jr.  
Foto: Det Norske Teatret    

.


Relatert link:
Skal vi le eller gråte? Av Geir Rakvaag. Dagsavisen 4. juli 2008.
En folkekjær komiker Nrk.no, 3.juli 2008
Harald Heide-Steen jr. er død Anders Hedmann. Aftenposten 3. juli 2008
Harald Heide-Steen jr. døde i natt Av Hege Løvdahl Gulseth, Hilde Marie Tvedten, Hans-Martin Thømt Ruud. Dagbladet 3. juli 2008

NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no