AKTUELT/ Arkiv / 2000
(annonse)

Denne side endret
3. februar 2003

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
Artikler
I mediebildet
Arkiv
SØKArkiv 2000
Alle nyhetssaker Teaternett publiserer, tar vi vare på i arkivet. Vi jobber fortløpende  med å systematisere og oppdatere det så det skal bli  enkelt å finne fram. Leter du etter spesielle stikkord, bruk søkefeltet til venstre! Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no


Unge BJØRNHAUG provoserte Thorbjørn Egner
Som pur ung skuespiller klarte ikke Ståle Bjørnhaug å dy seg for å provosere Thorbjørn Egner. Christoffer Hals Gylseth forteller i sin Egner-biografi blant annet om Bjørnhaugs tolkning av Morten Skogmus som en homofil trøndermus.
Publisert 21. desember 2000
LES MER


BIT Teatergarasjen på OFFENSIVEN foran 2001
BIT Teatergarasjen vil vise at stimulansen fra kulturbyåret i Bergen ikke bare blir et blaff, og legger ikke skjul på at 2001 blir et usedvanlig viktig år for å sikre institusjonens framtid ved økt offentlig tilskudd.
Publisert 20. desember 2000
LES MER


Ny norsk dramatiker til EUROPA?
Med sin første helaftens teatertekst er Lene Therese Teigen kjøpt opp av   Stockholms Stadsteater allerede før urpremieren på Det Åpne Teater 31. januar. Colombine Teaterförlag, som også lanserte Jon Fosse, har Teigen i sin stall.
Publisert 18. desember 2000
LES MER


Teater i COLOSSEUM

Det skal bygges et permanent teater i Romas Colosseum. Ifølge Dagens Nyheter skal teatret ha plass for flere tusen tilskuere og kommer til å koste nærmere 200 millioner kroner.
Publisert 15. desember 2000
LES MER


SØRSAMISK TEATER?

Samisk Kulturråd og Norsk Kulturråd vil utrede mulighetene for fast teater i de sørsamiske områdene i Norge. Det er bevilget midler til en halv prosjektlederstilling over to år til utredningsarbeidet.
Publisert 14. desember 2000
LES MER


MADONNA som PIAF

Produsenter i London's West End ønsker seg Madonna i rollen som den lille franske sangfuglen Edit Piaf, melder Nettavisen. Produsenten Chris Davis mener rollen passer perfekt for Madonna.
Publisert 14. desember 2000
LES MER


Satser på KLASSIKERE

- Jeg tror folk er lei av all tabloidiseringen og gjerne vil få bryne seg på noe med større dybde, sa Bente Erichsen ifølge Dagsavisen da hun lanserte Riksteatrets vårprogram.
Publisert 13. desember 2000
LES MER


DRAMAFAGET SVEKKES
Studentene ved grunnfag drama på høgskolen i Bergen protesterer nå kraftig mot det de oppfatter som en svekkelse av drama som praktisk fag. De føler seg også overkjørt av høgskolestyret.
Publisert 12. desember 2000
LES MER


TSJEKKISK SIRKUS på Torshov
Det blir den tsjekkiske dramatikeren og romanforfatteren Pavel Kohout som er førstemann ut med den nye skuespillergruppa på Torshov. Gruppa får med seg Yngve Sundvor på stykket Cirkus.
Publisert 11. desember 2000
LES MER


Saman for AMATØRANE

Noregs Ungdomslag og Norsk Amatørteaterforbund har inngått avtale om samarbeid for eit betre amatørteater-Noreg, heiter det i ei pressemelding frå organisasjonane. Hovudpunkt i avtalen er medlemsservice, kursutvikling og informasjon.
Publisert 6. desember 2000
LES MER


Ane Dahl TorpUNG HEDDA på Teatret Vårt
Den unge skuespilleren Ane Dahl Torp (bildet) har tittelrollen i vårens Hedda Gabler-oppsetning ved Teatret Vårt. 16. mars, midt under teaterfestivalen, blir det premiere i Parken Kulturhus i Ålesund.
Publisert 6. desember 2000
LES MER


Nasjonalteaterprisen: DOBBEL BERGMAN
Det var den gamle ringreven Ingmar Bergman som fikk æren av å motta historiens første skandinaviske nasjonalteaterpris. Hans Spøksonaten fikk "beste forestilling" og Bergman fikk også den personlige prisen for "beste instruktør" for sitt arbeid med samme forestilling. Hva pengene skal brukes til? Blant annet til en norsk frigruppe!
Publisert 4. desember 2000
LES MER


FREDAGS-BAR i Nationaltheatret
I dag åpner Nationaltheatret nytt serveringssted på Bakscenen. Blant annet Nationaltheatrets kor og Bjarte Hjelmeland står for underholdningen. Bak bardisken gjør blant andre Andrine Sæther, Torbjørn Harr og Jan Sælid tjeneste.
Publisert 1. desember 2000
LES MER

Dickens etterspurt på scenen

130 år etter sin død er Charles Dickens (1812 - 70) en meget populær teaterforfatter - selv om han selv ikke skrev skuespill. Teaternetts premiereoversikt viser at Scrooge fra A Christmas Carol opptrer mange steder.
Publisert 30. november 2000
LES MER


NTO lettet over at KONJUKTURAVGIFTEN er borte
Direktør Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterforening er lettet over at konjukturavgiften på lønn er fjernet. I et intervju med Teaternett peker Gjelten på andre utfordringer for å opprettholde institusjonenes rammevilkår.
Publisert 28. november 2000
LES MER


Kulturbåten INNVIK segler videre
Ellen Horn hadde nullet posten Scenekunst i fylkeskommunen, der midlene til kulturbåten Innvik fantes.  I forhandlingene med regjeringspartiet fikk Sentrumspartiene gjennomslag for  2,8 millioner kroner på denne posten.
Publisert 27. november 2000
LES MER


- Uroen måtte PÅ BORDET
- Dette er ting vi har arbeidet med det siste halve året, sier teatersjef Britt Lossius ved Hedmark Teater til Hamar Arbeiderblad (HA) i en kommentar til Østlandsforsknings rapport om teatret.  - Vi måtte få det opp på bordet.
Publisert 25. november 2000
LES MER


KNUSENDE DOM over Hedmark Teater
Forholdene ved Hedmark Teater er kaotiske og ledelsen mangler mot og evne til å rydde opp. Dette er ifølge Nationen en av tingene som kommer fram i en evalueringsrapport om teatrets virksomhet.
Publisert 24. november 2000
LES MER


www.revy.no PÅ GANG
I løpet av et par måneder regner Norsk Revyfaglig Senter på Høylandet å ha klart sitt nye nettsted, www.revy.no.  Ambisjonen er å få til en møteplass for revyfolk, og det mest informative nettstedet for norsk revy.
Publisert 23. november 2000
LES MER


Norsk Amatørteaterråd:
Budsjettforliket redder FRIFOND
Frifond_teater.jpg (3052 bytes)En meget tilfreds Olaf Grimstad i Norsk Amatørteaterråd, slår fast at budsjettforliket innebærer mer enn en dobling av de foreslåtte midlene til Frifond. Frifond fordeler overskudd fra tippemidlene til frivillig kulturarbeid blant barn og unge.
Publisert 21. november 2000
LES MER


Norén i Oslo:
Igang med NOVEMBER
Medan november på Austlandet slår alle nedbørsrekordar, 180 millimeter til no, er den svenske dramatikaren Lars Norén tørt og varmt innstallert på Det Norske Teatret. Prøvene har byrja med det siste stykket hans: November. 12. januar skal alt vere klart for premiere.
Publisert 20. november 2000
LES MEIR

Nye EDDERKOPPEN åpner i 2002
Edderkoppen Teater blir navnet på det nye teaterbygget som etter hvert skal reise seg på St. Olavs plass. Tom Sterri kunne annonsere åpning på sommeren i 2002. Den nye scenen blir liggende vegg i vegg med da Scandic-kjedens "Teaterhotell".
Publisert 16. november 2000
LES MER


SEIM FIKK HEDDA
Det ble Trond Espen Seim som fikk prisen for beste skuespiller-prestasjon under utdelingen av teaterbransjens Hedda-pris. Fjorårets prisvinner, Anne Krigsvoll, stod for utdelingen som skjedde på Den Nationale Scenes jubileumsfest i Bergen.
Publisert 12. november 2000
LES MER


Spøker for NYBYGG
Det nye teaterbygget til Hålogaland Teater i Tromsø kan forsvinne ut i det blå, melder NRK Kulturnytt. Bygget er beregnet å koste mellom 160 og 170 millioner kroner, og fylkeskommunen sliter med å dekke inn sin del.
Publisert 9. november 2000
LES MER


Egen høgskole FOR SCENEKUNST
Dekan Bernhard Ramstad ved Teaterhøgskolen leder nå an i et opprør mot Statens Kunsthøgskole. Ifølge Dagsavisen vil han ha Teaterhøgskolen, Balletthøgskolen og Operahøgskolen skilt ut og samlet i en ny høgskole for scenekunstutdanning.
Publisert 8. november 2000
LES MER


"IDEA 2001" -
Verdenskongress til BERGEN
IDEANeste sommer blir Bergen stilt på hodet. Dramalærere, studenter og teatermennesker fra over 50 land samles i Vestlandets hovedstad til den store IDEA-kongressen.
Publisert 4. november 2000
LES MER


Kulturrådets scenekunsttildeling:
SOLID UTTELLING for Opera Vest
Økende interesse for samtidsopera gjør Opera Vest og Oslo Operacompagnie til vinnere i den andre tildelingen til scenekunst fra Kulturrådet. Verdensteatret, Hollow Creature og Oslo Moderne Teater kan også være fornøyde, alle med støttebeløp på over millionen.
Publisert 3. november 2000
LES MER


FRILANSERNE PARALYSERT?

- Ensemblekunst og fellesskapsfølelse, er ikke avhengig av ansettelsesform. Dette var et av de synspunktene som kom fram da frilanserne på Østlandet forsøkte å enes om en felles holdning før den store høringen om ensemblenes framtid. Men med bare 11 personer tilstede, fremsto ikke gruppen som særlig handlekraftig.
Publisert 2. november 2000
LES MER


ENSEMBLENE BYGGES NED
Tendensen er klar: Sakte, men sikkert blir antallet faste ansatte ved teatrene mindre.Ifølge bladet Stikkordet, er tallet på fast ansatte skuespillere gått ned fra 277 til 211 fra 1994 til 1999.
Publisert 30. oktober 2000
LES MER


Stella Polaris tett på det palestinske folket
- Palestinsk politi måtte skyte i luften for å dempe et sterkt beveget publikum. Per Spildra Borg forteller til Teaternett om Stella Polaris´ tre uker lange opphold i de palestinske områdene like før den siste voldsbølgen.
Publisert 25. oktober 2000
LES MER


Nynorsk teaterskule TIL ØRSTA/VOLDA?
Møre og Romsdal fylkeskommune vil ha ein teaterskule til Ivar Aasens heimetrakter, melder avisa Mørenytt. I kulturplanen er det no inne eit punkt om fylkeskommunalt engasjement for ein teaterhøgskule i Volda og Ørsta. 
Publisert 24. oktober 2000
LES MEIR


Ny europeisk pris til Jon Fosse
Lørdag kveld mottok Jon Fosse nok et håndfast bevis på at han for øyeblikket verdsettes mer enn de fleste andre nålevende europeiske dramatikere.
Publisert 23. oktober 2000
LES MER


Ringdals refuserte lagt ut på nettet
Nils Johan Ringdal måtte tåle at Nationaltheatrets historie ble beskåret av Gyldendal. Nå ligger flere sider av de refuserte kapitlene ute på nettet. Det er homsenettstedet Radiator som har fått tak i stoffet.
Publisert 20. oktober 2000
LES MER


- Kulturministeren BRYTER LØFTER
- Stortinget har vedtatt retningslinjer som burde gitt 55 millioner kroner til det nyopprettede fondet "Frifond" for barn og unge, sier Norsk Amatørteaterråd.
De er i harnisk over at fondet i årets statsbudsjett bare er tilgodesett med 30 millioner.
Publisert 12. oktober 2000
LES MER


Teaternett: SKUESPILLER nr. 100

Skuespillerkatalogen til Teaternett har nå brutt en symbolsk grense. Da Heidi Goldmann (bildet) meldte seg inn i katalogen, ble hun skuspiller nr. 100. Belønningen var gratis plass i katalogen i ett år.
Publisert 9. oktober 2000
LES MER


Trond Espen Seim nominert til Hedda
Den unge skuespilleren Trond Espen Seim er blant de tre nominerte til Hedda som beste skuespiller i år 2000. Nominasjonen begrunnes med innsatsen i DNS-forestillingene Clockwork Orange, Erasmus Montanus og Keiser og Galilæer.
Publisert 7. oktober 2000
LES MER

Konjunkturavgiften RAMMER TEATRENE
Styret i Norsk teater- og orkesterforening (NTO) er sterkt kritisk til regjeringens forslag om en konjunkturavgift på 1,5 % av all arbeidskraft. I en pressemelding sier styret at forslaget overskygger de positive sidene ved kulturbudsjettet.
Publisert 6. oktober 2000
LES MER


Besøkstallet stabilt: De store BLIR STØRRE

Besøkstallene ved norske institusjonsteatre har totalt sett holdt seg svært stabilt de to siste årene. Fra 1998 til 1999 har besøket gått fra 1 282 825 til 1 253 139, noe som betyr en nedgang på 2,3 prosent.
Publisert 6. oktober 2000
LES MER

RIKSTEATRET diskré vinner
Framtida til Riksteatret er under diskusjon og på mange måter usikker. Til tross for det har teatersjef Bente Erichsen  lyktes å lose institusjonen inn til et bra resultat for 1999 både økonomisk og publikumsmessig.
Publisert 5. oktober 2000
LES MER


Teatret Vårt FØLGES NØYE
Det var såvidt båten bar for regionteatret i Møre og Romsdal etter underskuddsåret 1999. Driftsunderskuddet stoppet på litt under 3 millioner og etter alvorstynget møtevirksomhet i vinter endte det med blanke ark og fargestifter til.
Publisert 5. oktober 2000
LES MER


Hålogaland Teater FÅR NYBYGG

Den store vinneren blant teatrene i årets statsbudsjett ser ut til å være Hålogaland Teater i Tromsø. Kulturminister Ellen Horn foreslår i sitt budsjett at det blir satt av 2 millioner til arkitektkonkurranse og prosjektering av nybygg.
Publisert 4. oktober 2000
LES MER


DNS om budsjettet: Favoriserer Oslo

Den Nationale Scene i Bergen signaliserer misnøye med årets kulturbudsjett. I en pressemelding sier teatret at aktiviteten må senkes kommende år, fordi bevilgningene ikke tilfredsstiller behovet.
Publisert 4. oktober 2000
LES MER


BRANNEN på ABC: Kriminell handling bak?

Én av gassflaskene i bakgårdene var åpen. Dette kan bety at det lå bevisste handlinger bak brannen på ABC-teatret i fjor. Disse påstandene kom fram i TV2-nyhetene lørdag 30. september.

Publisert 2. oktober 2000
LES MER


VENSTRE: Riksteatret bør produsere mindre

Riksteatret har en rolle å spille som nasjonal faginstans, men bør i mindre grad produsere selv. Dette mener komiteen som i går fremmet forslag til nytt stortingsvalgprogram for Venstre.
Publisert 29
. september 2000
LES MER


PENISTEATER siste nytt i figurteater
Fra London melder Bergens Tidende om en ny form for figurteater: To splitter nakne menn leker med penisene sine på teaterscenen. ”Puppetry of the Penis” heter forestillingen, som trekker fulle hus i Whitehall theatre.
Publisert 28
. september 2000
LES MER


STRENGERE REGLER om barn på scenen

Arbeidstilsynet skjerper reglene for bruk av barn på scenen i profesjonelle forestillinger melder Aftenposten. Årsaken er frykt for at ungdom og barn skal jobbe så mye at de brenner seg ut.
Publisert 26
. september 2000
LES MER


Skjebneår for RIKSTEATRET
Riksteatret er inne i et avgjørende år når det gjelder institusjonens framtid. Scenekunstutvalget har i sitt mandat å vurdere Riksteatret, og en rekke andre aktører signalierer at Riksteatrets framtid er på deres dagsorden. 
Publisert 24
. september 2000
LES MER


Ibsen-utstilling på internett

Tirsdag 26. september lanserer Nasjonalbiblioteket sin elektroniske Ibsen-utstilling. Det skjer på 150-årsdagen for Ibsens første premiere på Nationaltheatret.
Publisert 23
. september 2000
LES MER


Skjærgårdsflørt med Jansen og Kvamme
10. februar er det duket for premiere på århundrets buskis melder Bergens Tidende. Folkekomedien Skjærgårdsflørt av svenske Gideon Wahlberg skal tine opp hutrende bergensere på seinvinteren.
Publisert 18
. september 2000
LES MER


Operabygget: SNØHETTA VANT IGJEN

- Dette er en verdig vinner og en fin anerkjennelse av norsk arkitektur, sa statsminister Jens Stoltenberg til NRK da det ble kjent at arkitektkontoret Snøhetta hadde vunnet konkurransen om det nye operabygget i Bjørvika..
Publisert 22
. juni 2000
LES MER


SVENSK HØST på Det Norske

Tre "svenske" prosjekter står sentralt på Det Norske Teatret til høsten. Ungene får Ronja Røverdatter. Ensemblet og de kresne kan se fram til verdenspremiere på Lars Noréns siste stykke November, premiereklart i januar 2001. Og det blir Lagerløf-musikal.
Publisert 19
. juni 2000
LES MER


TELLE TAR TILSPRANG

- Jeg vil spille teater billigere. Denne kraftsatsen er det påtroppende sjef for Trøndelag Teater, Catrine Telle som kommer med. - Jeg liker også musicals, men det er ikke der jeg vil plassere tyngden av min virksomhet, sier hun til Adresseavisa.
Publisert 15
. juni 2000
LES MER


MINI-BARBER for BARN

Barn som målgruppe for opera? Ja, sier Den Norske Opera, og setter opp Rossinis Barberen i Sevilla i mini-format. Prosjektet støttes opp av både bok og CD. Trenden er klar: Forestillinger for barn er investering i framtida.
Publisert 29
. mai 2000
LES MER


NYTT KIRKEDRAMA på VOSS

Fredag er det klart for ny norsk kirkedramatikk når Kveikjaren har premiere på i Vangskyrkja på Voss. Dramatikeren Torunn Ystaas har skrevet teksten. Og folkemusikerne Sondre Bratland og Henrik Ødegaard står for musikken.
Publisert 22
. mai 2000
LES MER


Vi skifter server: Fra USA til NORGE

Teaternett har de siste dagene arbeidet med skifte av server. Det har ført til at nettstedet har vært litt ustabilt, og folk som har prøvd å sende oss epostmeldinger har kanskje ikke nådd fram. Men i løpet av denne uka skal alt være på plass!
Publisert 10
. mai 2000
LES MER


Mister FORHÅNDSOMTALENE
- Vi er kanskje litt engstelig for Båtpuss, sier informasjonssjef Erik Årsland ved Oslo Nye Teater til Nationen. Men generelt ser konsekvensene av avis-streiken ut til å bli små for publikumsbesøket ved Oslo-teatrene.
Publisert 8
. mai 2000
LES MER


KUNSTNERSTIPEND og garantiinntekter
Kulturdepartementet har nå fordelt 71,4 mill. kroner til 563 nye kunstnerstipend for 2000. Samtidig er 24 garantiinntekter for kunstnere fordelt. Utvalget for statens stipend og garantiinntekter for kunstnere foretar tildelingen.
Publisert 2
. mai 2000
LES MER


RASERER DRAMALINJA i Møre og Romsdal
Fylkesutdanningssjefen i Møre og Romsdal, Per Hoem, vil fjerne dramalinja ved Fagerlia videregående skole med et pennestrøk for å spare penger. Får han det som han vil blir drama totimers valgfag under allmennfaglig studieretning.
Publisert 28
. april 2000
LES MER


10 millioner til DNS-RESTAURERING
Den Nationale Scene i Bergen er et skritt nærmere full oppussing av sin gamle publikumssal. Ifølge Aftenposten har institusjonen Fritt Ord gitt teatret 10 millioner kroner til restaureringsarbeidet. Teatersjefen håper nå på 17 millioner fra staten.
Publisert 27
. april 2000
LES MER


HEKTISK HØST i Bergen

Forestillingene står formelig i kø på BIT Teatergarasjen til høsten. Det spennende teaterhuset i Bergen går inn i sin mest hektiske sesong så langt. Høydepunktet er Norges eneste dansefestival - Oktoberdans.
Publisert 25
. april 2000
LES MER


Eva von Hanno fra Oda til Christian Krogh

Etter forestillingen Oda - satans kvinne! ville Eva von Hanno også slippe til bohemdronningens ektefelle Christian Krogh. Hun spurte flere mannlige skuespillere, men fikk ingen økonomisk støtte.
Publisert 10
. april 2000
LES MER


Ny organisasjon for DISTRIKTSOPERAENE
Tirsdag 28. mars var en historisk dag for operainteresserte i distriktene. Da ble DoN stiftet - Distriktsoperaene i Norge. Initiativet kom fra RingsakerOperaen, og styreleder Lars Erik Hermansen.
Publisert
6. april 2000
LES MER


Espen Skjønberg som GRAND OLD MAN

Det hele er ganske eventyrlig! sier Espen Skjønberg til Aftenposten i forbindelse med sin nye forestilling på Oslo Nye Teater. Monologforestillingen Grand Old Man skal ha premiere 3. mai.
Publisert 13
. april 2000
LES MER


Dronningen orker ikke SOSIALREALISME
Den britiske dronningen har mistet lysten på teater, melder Aftenposten. Ifølge ektemannen, prins Philip, er årsaken er at det blir for mye banning i de sosialrealistiske stykkene som spilles.
Publisert 10
. april 2000
LES MER


SJEFSROKADE
Da Ellen Horn ble valgt til kulturminister av Jens Stoltenberg fikk Nationaltheatret et sjefsproblem. Planen var at teatersjef Eirik Stubø ved Rogaland Teater skulle overta Nationals sjefsstol 1. januar 2001.
Publisert
6. april 2000
LES MER


Frie grupper satser TEKNOLOGISK
Teaterfolk har hittil ikke vist så stor interesse for forholdet mellom ny teknologi og kunst. Men nå melder Kulturrådet at trenden er i ferd med å snu. Søknader om midler fra Kulturrådets treårige prosjekt Kunst og ny teknologi strømmer inn fra frie grupper.
Publisert
3. april 2000
LES MER


Kul
turrådet klar med FØRSTE TILDELING
Grusomhetens teater i Oslo når høyest av teaterprosjektene i årets første tildeling til den frie scenekunsten fra Norsk Kulturråd for år 2000. Teatret mottar kr. 350 000. 70 prosent av midlene går til Oslo-prosjekter.
Publisert
30. mars 2000
LES MER


GOD INFORMASJON fra Riksteatret
Turnéleder Bitten Gunnerud i Riksteatret skjønner ikke anklagene fra regionteatersjefene. - Det er riktig at det ikke er blitt avholdt noe møte med regionteatrene i år, men det skyldes omstillingsprosessen som foregår, sier hun.
Publisert 28. mars 2000
LES MER


DET EGENRÅDIGE RIKSTEATRET
Riksteatret setter opp repertoaret uten å undersøke hva regionteatrene planlegger, og bestemmer sine turnéer uten å spørre om tidspunktet passer. Det beklager regionteatrene.
Publisert 28. mars 2000
LES MER


Ellen Horn lover EN KULTURREGJERING

Pengesekken til Kulturdepartementet utgjør mindre enn en prosent av statsbudsjettet. Men nyslått statsråd Ellen Horn åpner friskt: - Vi må ruste opp kulturen i dette landet. Regjeringen skal bli en kulturregjering! proklamerte hun da hun fikk nøklene.
Publisert 27. mars 2000
LES MER

Musikk, dans og drama PÅ FREMMARSJ
Over hele landet spilles det nå skoleforestillinger på høyt nivå. Alt tyder på at elevene ved den nye linjen Musikk, dans og drama kommer til å sette spor etter seg. 4.378 elever har valgt musikk, dans og drama på videregående skole.
Publisert 23. mars 2000
LES MER

DANSE MED ULVER
Carte Blanche skal nå ut til et bredt publikum. Samtidig er dette den eneste offentlig finansierte institusjone for moderne dans som også har et ansvar for å være kunstnerisk nyskapende.
Publisert 23. mars 2000
LES MER

Ikke mann av huse FOR JON FOSSE
Verken i Oslo, Stavanger eller Sogn og Fjordane er Jon Fosse en folkelig dramatiker som trekker fulle hus. Sogn og Fjordane Teater er skuffet over lave besøkstall for Jon Fosses Natta syng sine songar.
Publisert 23. mars 2000
LES MER


UNNTATT OFFENTLIGHET
Kulturnytt har prøvd å få adgang til institusjonsteatrenes postjournaler. Forgjeves. De færreste teatre fører nemlig postjournaler. - Det ville bli kostbart, mener direktør Thon Lossius på Nationaltheatret.
Publisert 20. mars 2000
LES MER 


Langsiktig tenkning ved Det Norske Teatret
- I dagens situasjon er det behov for å tenke langsiktig, sier styreleder Berge Furre ved Det Norske Teatret. Hovedscenen skal være flaggskipet mens de to andre scenene blir redskap for fornying og eksperiment.
Publisert 16. mars 2000
LES MER


STRID OM FIGURTEATER
- Vi vil slåss for figurteaterutdannelsen vår, sier norsk UNIMA-leder Camilla Tostrup til Dagsavisen. - Akademiet ivaretar ikke i dag det vi mener er figurteater.
Rektor Rolf Alme ved Figurteaterakademiet i Østfold mener UNIMA er konservative.
Publisert 16. mars 2000
LES MER


ARV OG AVANT-GARDE
Det Norske Teatret skal ivareta den nynorske kulturarven, og samtidig være et ledende nasjonalteater med høyt internasjonalt nivå på mange av forestillingene. Det slår teatrets første strategiplan fast.
Publisert 14. mars 2000
LES MER


Ny Winge-opera: MORDEREN MACBETH
Etter dobbeltoppsetning av Richard III og Henrik VI i Stockholm, slår Stein
Winge i kveld til med Verdis operaversjon av Shakespeares Macbeth. Det er første gang Den Norske Opera setter opp denne operaen, som blir vårens storsatsing.
Endret 12. mars 2000
LES MER

Teatrene NEKTER INNSYN
Femten av atten institusjonsteatre nekter å utlevere postjournalene sine for innsyn, melder NRK Kulturnytt. Teatrene viser til at de er organisert som aksjeselskap og dermed ikke er pålagt å følge offentlighetsloven.
Publisert 2. mars 2000
LES MER

Teatret Vårt PÅ HESTEKUR
Teatret Vårt begynner det nye årtusenet med en dundrende bakrus etter Hoem-epoken. Regnskapet for 1999 er nå lagt fram og driftsunderskuddet ble på drøye 2,8 millioner kroner.
Publisert 2. mars 2000
LES MER


Scenekunst PÅ STEDET HVIL
Mens bevilgningen til Norsk kulturfond økte med drøyt 20% fra 1999 til 2000, øker bevilgningen til scenekunsten bare med 2,5%, eller omtrent nok til å holde følge med prisstigningen.
Publisert 25. februar 2000
LES MER


BORGERSEN TIL DNS
Teatersjef ved Teater Ibsen, Morten Borgersen, blir ny sjef ved Den Nationale Scene i Bergen melder Nettavisen. Bentein Baardson slutter som teatersjef ved DNS når åremålet hans går ut i januar 2001.
Publisert 24. februar 2000
LES MER


NY SJEF I HAUGESUND
Instruktør Sverre Waage forlater Hedmark Teater for å bli sjef ved Haugesund Teater fra nyttår, melder Hamar Arbeiderblad.
Publisert 24. februar 2000
LES MER


KLART FOR MOWGLI!
På Det Norske Teatret legges nå siste hånd på storsatsingen Jungelboka. Og interessen er på topp: Hele 25 000 billetter er solgt på forhånd. En av de tre  som  spiller Mowgli er Magnus Ra Thuv Moustache (11). Nynorsk er greitt mener han...
Publisert 21. februar 2000
LES MER

Riksteatret GIR OPP UNGDOM
Unge Riks, Riksteatrets særlige satsing på ungdom siden 1994, legges nå ned.
- Teatertilbudet til skoler er ikke Riksteatrets ansvar, sier Riksteatrets sjef, Bente Erichsen til Aftenposten og skylder på statsbudsjettet.
Publisert 17. februar 2000
LES MER


Valgte FEIL MEDARBEIDER

"Helt feil valg av en nær medarbeider" er årsaken til rabalderet ved Trøndelag Teater i fjor, forteller Ola B. Johanessen til Adresseavisen.
Publisert 10. februar 2000
LES MER

MEN HUFF, FRU STATSRÅD!
Kulturstatsråden har vært for ivrig med å skaffe midler til Ibsenfestivalen, skal vi tro opposisjonen på Stortinget. - Beklagelig, sier FrPs nestleder Siv Jensen til Aftenposten. - Prinsipielt galt, sier SVs Ågot Valle. Men Haga nekter å beklage!
Publisert 10. februar 2000
LES MER

Frie grupper SLÅR UT RIKSTEATRET
De frie gruppenes "Scenekunstbruket" var vellykket mens Riksteatrets "Teater for ungdom" fungerte ikke. Kulturrådets evalueringsrapport er nøktern i ordbruken. Rapporten må likevel være dyster lesning for Riksteatrets eiere.
Publisert 7. februar 2000
LES MER

FARGEDE I IBSENROLLER?
- Kanskje vi ikke er modne for det ennå? sier leder av Norsk Skuespillerforbund, Agnete G. Haaland til Aftenposten. - Ville vi syntes at en svart Helmer mot en hvit Nora var pussig?
Publisert 3. februar 2000
LES MER

Operahuset: KONKURRANSEN IGANG
Startskuddet er gått for Norges første internajonalt utlyste arkitektkonkurranse. Ifølge Dagbladet har det meldt seg på over 200 deltakere fra alle deler av verden og det kommer stadig nye. 35 000 kvadratmeter for 820 millioner kroner er rammen.
Publisert 3. februar 2000
LES MER

SAMARBEID OM TEATERPRIS
5 millioner kroner utgjør grunnkapitalen for en ny eksklusiv skandinavisk teaterpris melder Aftenposten. Prisen skal gå til en av oppsetningene på de tre nasjonalscenene i Danmark, Norge og Sverige og deles første gang ut til høsten.
Publisert 31. januar 2000
LES MER

Ekspresjonistisk drama om det ondes problem

- Bøddelen er et skrik, et varsko for å mane til kulturkamp, sier forsker Elisabeth Nordli. - Lagerkvist stod på en ekspresjonistisk kunstnerisk plattform da han skrev stykket, og han ønsket å utfordre samtidens teaterpublikum.
Publisert 20. januar 2000
LES MER

Bøddelen "WOMAN IN RED"!
Markeringsbehovet (eller lidenskapen?) tok overhånd for Morgenbladets Erling Fossen på en forhåndsvisning  på "Blå" med utdrag fra Det Norske Teatrets forestilling Bøddelen. "Bøddelen er homo!" skrek han ut ifølge Dagbladet.
Publisert 20. januar 2000
LES MER

NY SJEF FOR NYTT BYGG?
Skuespiller og instruktør Nils Johnson (43) blir ny sjef for Hålogaland Teater fra 1. januar 2001 melder Aftenposten. Arbeidet for nytt teaterbygg i Tromsø har vært med under vurderingen. Johnson har erfaring fra prosessen med nybygget til Trøndelag Teater.
Publisert 17. januar 2000
LES MER

TEATERKJØP FOR 1 MILLIARD
Den engelske komponisten Andrew Lloyd Webber har åpna lommeboka. Og skal han på shopping så skal han på shopping:  Ifølge Nettavisen kjøper musicalfantomet opp ti teatre i London til en pris av én milliard kroner.
Publisert 13. januar 2000
LES MER


Driften sikret: FÅR 800 000 EKSTRA
Teaterhøgskolen er sikret drift i vårsemesteret melder Aftenposten. Protester og aksjoner har ført fram: Skolen får nå i første omgang 800 000 kroner til driften fram til sommeren pluss fullmakt til å sprenge budsjettet om nødvendig.
Publisert 13. januar 2000
LES MER

TURID BALKE ER DØD
Skuespilleren Turid Balke døde plutselig onsdag 5. januar melder Aftenposten. Balke ble 78 år gammel og var aktiv til det siste.  Balke hadde mange roller både i teater, radio og fjernsyn og skrev flere teaterstykker for barn.
Publisert 10. januar 2000
LES MER

Opprusting av PARKTEATRET?

Kulturrådet gir kr 100 000 i støtte til et forprosjekt om kjøp og videredrift av Parkteatret på Grünerløkka i Oslo. Teatret er i dag Nordic Black Theatres scene for oppsetning av teaterforestillinger med kunstnere med minoritetsbakgrunn.
Publisert 10. januar 2000
LES MER

Levde for teatret: PER AABEL ER BORTE

Sørgende kolleger samlet seg spontant til en stille markering for å hylle skuespilleren Per Aabel som døde 22.desember 1999. Aabel ble 97 år, og var aktiv til det siste. - Han satte en standard og strebet alltid mot det ytterste, sa en sterkt beveget teatersjef Ellen Horn.
Endret 10. januar 2000
LES MER

Rogaland Teater 1999: Publikumsnedgang
De foreløpige anslagene viser en dramatisk besøkssvikt  på vel 36 prosent ved Rogaland Teater, et av landets mest framgangsrike teatre de siste årene. Ifølge en pressemelding fra teatret har besøket gått fra drøyt 83 000 i 1998 til omlag 50 000 i 1999.
Publisert 6. januar 2000
LES MER

Teaterhøgskolen SØKER NY LEDER

Statens Teaterhøgskolen søker ny faglig leder, eller dekan som det heter. Perioden til nåværende dekan Eirik Nilssen Brøyn går ut 31. juli i år. Spørsmålet er om noen vil søke stillingen med de økonomiske rammene institusjonen nå har.
Publisert 3. januar 2000
LES MER

Arkiv 1999 LES MER