AKTUELT / Nyheter
(annonse)

Denne side publisert
19. juli 2004

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Artikler

Arkiv
SØKSOMMERNATTEN
åpnet Peer Gynt

Teaternett deltok sammen med et tjuetalls andre forventningsfulle elever da Sommernattskolens lærere Jens Christensen og Anders Berg førte oss inn i et av teaterhistoriens mest eventyrlige og fantasifulle verk.

Det er sommer midt i ferieparadiset Hvaler. Med åtte timer fordelt på to kurskvelder fra kl. 19.00 - 23.00 kan det virke mer vilt enn bukkerittet å "utforske Peer Gynt". Men på Teatro Olympico, Sommernattskolens teater og musikkverksted, hentes inspirasjonen fra sommerkveldens generøse nordiske lys. Da glemmes begrensningene. Og så hjelper det veldig godt med kunnskapsrike og meget erfarne lærekrefter.

Opplegget var forbløffende dynamisk og sikkert gjennomført av Sommernattskolens gode krefter. Jens Christensen har over 30 års teatererfaring, både fra Odin Teatret i Danmark og som dramalærer i Norge. Han gikk stegvis fram med utprøvd metodikk: Først en presentasjon av dramaet, inklusive deltakernes høytlesning av utvalgte brokker. Deretter et fire sides manus i hånden med fire korte scener: Peer og den grønnkledde, Peer på fest med Trumpeterstråle og gjengen, så Peer som profet i haremet, tilslutt gammel og alene på vidden med de utenkte tankene, usungne sangene, uøvde verkene. Roller fordeles før første kveld er gått, og vi tråkker litt og øver talekor. Neste kveld intensiveres forsøkene i teltet, før Jens trekker oss ut i terrenget, arrangerer oss, og drar oss rett inn i generalprøve og et snaut 10-minutters blunk av en forestilling.

Dette er bare en part, en tredjepart kanskje. Musikklærer Anders Berg har underveis lært oss folkeviser og fått oss til å spille mot rytmer og lydkulisser. Et kaos av instrument og pling-plong saker er for hånden, men framfor alt bestreber han seg på å rense "sangørene" våre.

Den tredje og kanskje aller viktigste delen av utforskningen er knyttet både til tekstfortolkning og musikk, og handler om gruppeforståelse, teatret som kollektiv handling. Gjennom lek og øvelser med sang, rytme og talekor kjente vi på det å bidra med en del i en helhet.

Sommernattskolen ledes av Eimund Sand, og feirer i år fem års jubileum. Sand presenterer skolen slik: "På Sommernattskolen tar vi del i en kunstnerisk prosess, i grenselandet mellom teori og praksis, inne og ute, land og hav, natt og dag. Skumringslyset gir næring til fantasien."

Teatro Olymipco var en inspirerende opplevelse for undertegnede og de øvrige i en særdeles heterogent sammensatt forsamling, fra sjuåringen til de godt voksne. Og hu hei som det bar av gårde der ute i fakkelskinnet, fra Peers ubeskjedne erobringer til hans alderdoms vandring oppover fjellet - fulgt på avstand av en englelignende skikkelse.

Rune Kippersund

Relatert link: Sommernattskolen


NYHETER  MELDINGER

Teaternett formidler nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Hjelp oss å være oppdatert! Skjer det noe der du er - send oss et tips! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no