AKTUELT / Kultur og samfunn
(annonse)

Denne side publisert
21. september 2008

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Arkiv
SØKDeltok i HOLOCAUST?

En avhandling med tittelen Hemliga vapenbröder skaker nå den finske offentligheten. Ifølge Dagens Nyheter avslører historikeren Oula Silvennoinen at finnene deltok i Hitler-Tysklands jødeutryddelser.
 

Under Vinterkrigen fra 1939 til 1940 forsvarte finnene seg tappert mot Stalins overfall. Og da Hitler-Tyskland i 1941 gikk til angrep på bred front for å legge under seg Sovjet-Unionen gikk finnene med. Blant annet for å ta tilbake det tapte etter Vinterkrigen.

Spørsmålet er nå om denne alliansen gikk dypere enn til militær samordning. Ifølge den nye finske avhandlingen eksisterte det blant annet en hittil ukjent organisasjon, "Einsatzkommando Finnland". Denne organisasjonen skulle etter sigende ha til oppdrag å utføre massemord på jøder og kommunister på den nordlige delen av østfronten.

Rystende
Spørsmålet blir derfor om Finland var så immun mot den nazistiske ideologien som det til nå har vært vanlig å anta.
- Dette er virkelig et rystende forskningsresultat, sier forskeren Markku Jokisipilä ved Åbo Universitet, ifølge Dagens Nyheter. - Vi hadde ingen anelse om at det fantes noe som het Einsatzkommando Finnland.


Relatert link:
Finland deltog i Förintelsen Av Henrik Arnstad. Dagens Nyheter 21. september 2008
Teaternett bringer nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Vi vil også være et forum for debatt om kultur, historie og samfunn i et videre perspektiv. Ønsker du å bidra, ta kontakt. Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no