AKTUELT / Kultur og samfunn
(annonse)

Denne side publisert
13. januar 2009

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Arkiv
SØKEt BARNEHJERTE i revolusjonen

Midt i den franske revolusjonens jordskjelv banket et lite hjerte, som fikk sin beskyttede verden rasert av de voldsomme begivenhetene. For lille Louis-Charles av Bourbon, den livlige og humørfylte sønnen til Ludvig 16. og Marie Antoinette, ble monarkiets fall en personlig tragedie.

Sofie Coppolas film Marie Antoinette gir oss noen av bildene. Tirsdag 6. oktober 1989 ble den franske kongefamilien ført i triumf fra Versailles til Paris av opphissede folkemasser. 2071 dager senere, mandag 8. juni 1795, trekker den ti år gamle gutten sitt siste sukk, grovt mishandlet, fysisk og psykisk nedbrutt, isolert og i et dystert fengsel. Franskmenn som satset på monarkiet hadde utropt prinsen til kong Ludvig 17, noe som trolig beseglet hans skjebne.

Hårreisende mishandling
Historien om Ludvig 17. gir ikke mye rom for revolusjonsromantikk, og er lite omtalt i Norge. Her har den franske revolusjonens positive sider fått mest fokus. Vår egen grunnlov og nasjonsbygging har på mange måter revolusjonen som utgangspunkt. På skyggesiden finner vi en hårreisende mishandling av et uskyldig barn, født på feil sted til feil tid.


Les hele artikkelen:
Et barnhjerte i revolusjonen Av Stein WIllumsen Kippersund. Aftenposten Innsikt 3/2008-juli/august

Teaternett bringer nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Vi vil også være et forum for debatt om kultur, historie og samfunn i et videre perspektiv. Ønsker du å bidra, ta kontakt. Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no