AKTUELT / Kultur og samfunn
(annonse)

Denne side publisert
13. januar 2009

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Arkiv
SØK

Den SKÅNSKE voldsorgien

Scenen er Blekinge i Øst-Sverige, i den lille byen Kristianopel. Året er 1677, torsdag 11. februar. Vi er i det andre året av ”den skånske krig”, og den danske garnisonen med sine skånske medkjempere har kapitulert for de to svenske generalene Hans og Axel Wachtmeister.

I flere måneder har byen vært beleiret og forsvarerne har måttet gjennomleve sykdom, sult og kulde. De danske soldatene får marsjere ut i god orden. Men de andre blir holdt igjen. Snart begynner en redselsfull voldsorgie.

Massakre
I alt 70 mennesker blir massakrert av de svenske soldatene. Noen får en kort død ved halshogging. Deretter blir kroppene hugget opp, og stilt ut på steile og hjul til ravneføde. Innenfor den tids kristne forestillingsverden skulle den groteske straffen vanskeliggjøre oppstandelsen på dommedag. Andre blir satt på spidd over trepåler langs veiene utenfor byen, får hender og føtter spikret fast, for så å overlates til en langsom og pinefull død.

Hva hadde disse menneskene gjort, som fikk den svenske militærmakten til å ty til slike grusomheter? De var ”snapphaner”, friskyttere, skånske geriljakrigere.

Les hele artikkelen:
Den skånske voldsorgien. Av Stein WIllumsen Kippersund. Aftenposten Innsikt 1/2009-januar

Teaternett bringer nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Vi vil også være et forum for debatt om kultur, historie og samfunn i et videre perspektiv. Ønsker du å bidra, ta kontakt. Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no