AKTUELT / Kultur og samfunn
(annonse)

Denne side publisert
4. september 2009

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Arkiv
SØK


SKJEBNESLAGET ved Quebec

Den avgjørende delen av slaget ved byen Quebec, torsdag 13. september 1759, varte snaut nok et kvarter. Men det kostet livet til de to øverste generalene på begge sider. Og Frankrike måtte for alltid gi slipp på Canada og etter hvert alle sine besittelser i Nord-Amerika..

Sammen med 58 soldater var det den energiske og godt likte generalen James Wolfe som måtte bøte med livet på den engelske siden. Wolfe ble bare 32 år gammel.

Fatale feil
Under sjuårskrigens kamper i Europa hadde offiseren fremhevet seg under det mislykkede britiske raidet mot Rochefort, en fransk by ved Atlanterhavet. Etterpå var han kjekk i replikken: ”Jeg beklager ikke at jeg ble med… En kan alltids plukke opp noe nyttig, selv i de mest fatale feil.”

Konflikt i den nye verden
Sjuårskrigen (1756-1763), med England og Frankrike i hovedrollene, raste på tre kontinenter. Og krigen startet som følge av interessekonfliktene i den nye verden mellom den tids supermakter. Enda tydeligere enn før gjaldt det naturressurser, råvarer, handel og bosetninger. Til tross for motgang i krigen mente den engelske statsministeren, William Pitt den eldre, at sjansen for suksess lå i Nord-Amerika. Spenningene her hadde lenge ført til trefninger, og var direkte foranledning til krigsutbruddet i Europa.


Les hele artikkelen:
Skjebneslaget ved Quebec. Av Stein WIllumsen Kippersund. Aftenposten Innsikt 8/2009-september. s58-59.

Teaternett bringer nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Vi vil også være et forum for debatt om kultur, historie og samfunn i et videre perspektiv. Ønsker du å bidra, ta kontakt. Vår epostadresse: teaternett@teaternett.no