AKTUELT / Kultur og samfunn
(annonse)

Denne side publisert
29. juli 2010

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Arkiv
SØK


Da Baltikum GIKK TAPT for Sverige

Sommeren 1710 utspilte det seg fortvilte og hjerteskjærende scener langs den baltiske østersjøkysten. Etter det knusende nederlaget for Peter den store og Russland ved Poltava ett år tidligere hadde Sverige mistet sin stormaktsstatus i Europa over natten. Nå blinket lysene for besittelsene på den andre siden av Østersjøen.Tilgangen til Østersjøen hadde vært kjernen i tsar Peters strategi for å løfte Russland opp til stormaktstatus. Etter Poltava var grepet sikret om hans hjertebarn, den nye byen St. Petersburg, innerst i Finskebukta. Nå ville tsaren smi mens jernet var varmt og svenskene lå nede for telling. Det ble gitt ordre om fullt trykk mot festninger, byer og knutepunkt i Baltikum, hele veien fra Finland og Karelen til Riga.

Nøkkelbyen Riga
Svenske Karl 12. hadde tidligere i krigen systematisk tømt Baltikum for svenske tropper, til tross for alvorlige innvendinger fra rådgiverne. Det blomstrende Riga hadde lenge vært svenskenes mest folkerike by, og nøkkelen til kontrollen over Østersjøenhandelen. Byen var forlokkende, også for Karl 12.s rivaler.

Les hele artikkelen:
Da Baltikum gikk tapt for Sverige. Av Stein WIllumsen Kippersund. Aftenposten Innsikt 7/2010-juli-august. s76-77.

Teaternett bringer nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Vi vil også være et forum for debatt om kultur, historie og samfunn i et videre perspektiv. Ønsker du å bidra, ta kontakt. Vår epostadresse: teaternett@teaternett.no