AKTUELT / Kultur og samfunn
(annonse)

Denne side publisert
2. juli 2011

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Arkiv
SØK


Tsaren i SULTANENS felle

Lykken hadde smilt til Peter den store. Sommeren 1709 hadde han knust den svenske krigsmaskinen ved Poltava og sendt Karl 12. på vill flukt. Triumfen sendte sjokkbølger gjennom Europa, og Russland ble en stormakt man måtte regne med. For bare ett år siden, sommeren 1710, hadde han kastet de siste svenskene ut av Baltikum. Men nå, tirsdag 10. juli 1711, satt han selv i saksen.


En overveldende tyrkisk hær omringet Peter og hans rundt femti tusen utslitte soldater.

Katarina
Skjelvende og med hodet i fanget til den alltid rolige Katarina var den mektige tsaren nær et totalt militært og personlig sammenbrudd. Det overmodige felttoget sørover mot Balkan og tyrkerne var blitt en total fiasko.

Og verre: Karl 12, full av revansjelyst var på vei for å sette inn dødsstøtet. Situasjonen var dyster og utsiktene fortvilet: Den stolte tsaren kunne ende som fornedret krigsfange, ført i lenker og bur gjennom Konstantinopels gater, som et eksotisk dyr.


Les hele artikkelen:
Tsaren i sultanens felle. Av Stein Willumsen Kippersund. Aftenposten Innsikt juli-august 2011, s.68-69.

Teaternett bringer nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Vi vil også være et forum for debatt om kultur, historie og samfunn i et videre perspektiv. Ønsker du å bidra, ta kontakt. Vår epostadresse: teaternett@teaternett.no