AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
20. mars 2007

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Arkiv
SØKUredigert pressemelding fra Rogaland Teater

 

 

ANNA KARENINA av Leo Tolstoj

Dramatisert av Kristian Lykkeslet Strømskag

PREMIERE lørdag 14. april kl 18.00 på Hovedscenen
Regissør: HANNE TØMTA
Scenograf: OLAV MYRTVEDT

Kostymer: INGRID NYLANDER

Anna Karenina                                                Nina Ellen Ødegård
Stiva
, Annas bror                                             John F. Brungot
Dolly
, Stivas kone                                           Ragnhild Arnestad Mønness
Karenin
, Annas ektemann                                Jan Sælid
Konstantin
, Kittys ektemann                            Andreas Cappelen
Nikolaj
, Konstantins bror                                  Øystein Martinsen
Kitty
, Dollys søster og Konstantins kone            Kjersti Botn Sandal
Vronskij
, Annas elsker                                     Anders Dale
Lydia
                                                              Ilse Kramm
Masja
                                                             Kjersti Tveterås
Sergej
                                                            Jan Ostrovskij Tislevoll /
Daniil Zhuravlev

Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måte.

Anna Karenina er historien om en ung kvinne som forlater mann og barn, til fordel for et stormfullt kjærlighetsforhold til den flotte offiseren Grev Vronskij. Men Anna skal snart få betale dyrt for sitt skandaløse brudd på samfunnets normer…

Tolstoj har uttalt at han med Anna Karenina ønsket å gi uttrykk for sin kjærlighet til familien. Likevel lar han ikke ekteskapsbrytersken Anna fremstå som en hjerteløs og egoistisk kvinne, men fremstiller henne heller som et offer for en lidenskap som manifesterer seg som en ødeleggende kraft, og blir hennes undergang.

Ingrid Milde

Presse- og informasjonsansvarlig

51919021/ 90 66 08 97

ingrid.milde@rogaland-teater.no                                           

Medvirkende i Anna Karenina

Nina Ellen Ødegård – Anna Karenina
Da Nina Ellen Ødegård kom til Rogaland Teater fra Statens Teaterhøgskole høsten 2002, hadde hun allerede en lang karriere i Barneteatret bak seg. Hennes første oppgave etter skolen var rollen som Chris i Seinsommardansen av Brian Friel (2002). Hun har siden medvirket i Evita av Rice/Lloyd Webber (2003), A Clockwork Orange av Anthony Burgess (2003), spilt Jenny i suksessen Gudlabadne te na mor (2003) og søsteren i uroppførelsen av Jon Fosses Dei  døde hundane (2004). Ødegård har også medvirket i spillefilmen Alt for Egil . Høsten 2004 spilte hun først Josie i Måne for livets stebarn av Eugene O'Neill, deretter Kate i kjempesatsningen Nicholas Nickleby. Våren 2005 var hun å se som Margarita i Mesteren og Margarita. Senere lady Anne i Shakespeares Richard III (2005), Myrtle i Kingdom of earth (2005), Nastenka i Drømmere (2006), Hedvig i Villanden (2006) og tittelrollen i Strindbergs Frøken Julie (2006). I september 2005 ble hun tildelt Heddaprisen for ”Fremragende sceneprestasjon” for sin rolle som Josie i Måne for livets stebarn.

John F. Brungot – Stiva, Annas bror
John F. Brungot studerte drama og teater i Trondeim før han kom inn på Statens Teaterhøgskole, hvor han ble uteksaminert i 2002. Fra Teaterhøgskolen gikk han rett inn i Jo Strømgen kompani hvor han blant annet medvirket i There, en forestilling som vant Hedda-prisen i 2002. Siden har han turnert han med Jo Strømgren kompani i inn- og utland med stykket Velkommen til Færøyene. Brungot har også medvirket i spillefilmene Mot Moskva (2003) av Jo Strømgren og Runar Hodne og Play (2003) av John Sullivan. Hans første rolle ved Rogaland Teater var Svalen i Henning Mankells Hasse Karlsson avslører (2003). Han har siden høstet lovord for sin tolkning av den unge mannen i Ett kyss til... av Chris Chibnall (2003) og Happy i Millers En handelsreisendes død (2004). Høsten 2004 turnerte han Europa med Jo Strømgren Kompani, denne gang med forestillingen Departementet. Høsten 2005 spilte han tittelrollen i Shakespeare's Richard III. I begynnelsen av januar var Brungot igjen på turné med Departementet, denne gangen til Sydney Opera House. Han debuterte i vår som regissør på Rogaland Teater sammen med Glenn André Kaada i Ungdomsteater-forestillingen Et dukkehjem. Siden har John vært å se i Stephen Belbers Tape, Henrik Ibsens Villanden og Sverre Brandts Reisen til Julestjernen (alle 2006). Nå er han aktuell i Jon Fosses Dødsvariasjonar på Intimscenen.

Ragnhild Arnestad Mønness -  Dolly, Stivas kone
Ragnhild Arnestad Mønness kommer fra Rena i Østerdalen. Hun gikk på Romerike folkehøgskole før hun i 2003 ble uteksaminert med en BA med 1st class degree fra The Liverpool Institute For Performing Arts (LIPA).Hun spilte Veronika i Fusion ved The Unity Theater før hun kom hjem til Norge. Her debuterte hun som Bianca i Folkeutrydning - eller leveren min er meningsløs av Werner Schwab på Trøndelag Teater i 2004. Samme år spilte hun Sophie i Songs For A New World ved Drammens Teater. Året etter turnerte hun med Akershus Teater hvor hun spilte Regnfrakken i Solapen, Moren og Karen i Miraklenes Tid og Katten i Katten med Støvlene. Hun har dessuten vært involvert i Dramatikkverksted for ny innlandsdramatikk ved Hedmark Teater, samt spilt i egne produksjoner ved Det Åpne Teater og på Teaterbåten Innvik. Sommeren 2006 spilte hun Haugtussa ved Asker Museum. Her på Rogaland Teater har vi sett henne som Kristin i Strindbergs Frøken Julie. Ragnhild er nå engasjert ved teatret i fire år fremover.
 

Jan Sælid  - Karenin, Annas ektemann  NY GJESTESKUESPILLER PÅ ROGALAND TEATER
Jan Sælid var ansatt ved Nationaltheatret og Torshovteatret i perioden 1996 til 2002. Her spilte han blant annet i Ibsens Kongsemnerne (1996), Tsjekhovs Måken (1998), Helge Krogs På solsiden (2000), Tolvskillingsoperaen av Brecht (2000) og Antikvariatet av Jo Strømgren (2003). De fleste kjenner han nok bedre gjennom sine roller i en rekke norske filmer og tv-serier de siste årene: Ulrik Imtiaz Rolfsens Izzat, TV2s Fox Grønland og NRK-seriene Sejer – se deg ikke tilbake, Svarte penger, hvite løgner, humorserien Etaten og sist storsatsingen Kodenavn Hunter.

Andreas Cappelen – Konstantin, Kittys ektemann
Andreas Cappelen begynte med teater da han spilte i Iduns Julekomedie i årene fra 1989 til 1991. Siden har han vært aktiv innen studentteater: Studentrevyen på Folken (regi Espen Hana, 1994-96), Immaturus studentteater i Bergen og Teaterneuf i Oslo. Han har også medvirket i Stavanger Friteaters oppsetninger av Hvem er Herbert Sousa? av Eigil Jansen (2002) og Havels Audiensen (2004) i regi av Eigil Jansen, samt i en dramatisering av tegneserien Frøken makeløs og karrieren av Johanna Rubin Dranger på Caféscenen på Centralteatret. I 2004 spilte han rollen som Beckstrøm i spillefilmen Monstertorsdag sammen med blant andre Vegard Hoel og Silje Salomonsen. I 2005 var han å se som læreren i Pitbull Terje sammen med blant andre Atle Antonsen. Ved Rogaland Teater har Andreas Cappelen medvirket i Nicholas Nickleby av Charles Dickens (2004) og Oleg Kulikovs Drømmere, fritt etter fortellinger av Fjodor Dostojevskij (2006). Han har nylig spilt inn serien Luftens helter med Kirkvåg og Lystad. Cappelen har grunnfag i filosofi og mellomfag i litteratur med tema Gotisk skrekkromantikk.

Øystein Martinsen – Nikolaj, Konstantis bror
Øystein Martinsen er utdannet ved Statens Teaterhøgskole (2001-2004). Før det hadde han allerede lang fartstid innen Tromsøs teater- og revymiljø, fra grupper som Kabinetteatret, Rødbrusteatret, Revymafiaen og Påtryneteatret. Sommeren 2004 spilte han i Nordnorsk Scenekompanis oppsetning av Peer Gynt. Dessuten har han medvirket i spillefilmen Lime (2001) og i Pål Sletaunes Naboer (2005). Hans første rolle på Rogaland Teater var Ned Cherryble i Nicholas Nickleby. Våren 2005 spilte han Berlioz i Mesteren og Margarita av Bulgakov, og høsten 2005 spilte han rollen som Buckingham i Shakespeare's Richard III og rollen som Lot i Kingdom of Earth. Våren 2006 spilte han flere roller i Drømmere av Dostojevskij. Han var også å se i Jokum Rohdes Pinocchios aske, Harold Pinters Bedrag og Sverre Brandts Reisen til Julestjernen. Denne sesongen er Øystein aktuell i Skyfri himmel  og Tolstojs Anna Karenina.

Kjersti Botn Sandal – Kitty, Dollys søster og Konstantins kone 
NY GJESTESKUESPILLER PÅ ROGALAND TEATER

Kjersti Botn Sandal gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i 2001, og fikk sin debut i En Folkefiende av Henrik Ibsen på Den Nationale Scene samme år. Hun har siden vært tilknyttet DNS, og har hatt roller i blant andre En svindler til besvær av Aleksander Ostrovskij (2001), Kiss Me, Kate av Porter og Spewack, Antigone av Mats Kjelbye og Alexander Öberg (begge 2002), Baal av Bertolt Brecht, Jenta i sofaen av Jon Fosse (begge 2003), En midtsommernattsdrøm av William Shakespeare, Vildanden av Henrik Ibsen og Pippi Langstrømpe av Astrid Lindgren (alle 2004). Sist har hun vært å se som Solveig i Robert Wilsons oppsetning av Peer Gynt (2005) og i Shakespeares Macbeth (2006). Foruten teater har Sandal spilt i Gunnar Vikenes film Himmelfall og dubbet Atlantis 1 og 101 Dalmatinere.

Anders Dale – Vronskij, Annas elsker
Anders Dale kom direkte fra Statens Teaterhøgskole til Rogaland Teater i 1994, hvor han debuterte som Joe i Tony Kushners Engler i Amerika. Siden har han blant annet vært å se som Josef K i Kafkas Prosessen (1996), Malcom i Macbeth (1997), Mersault i Den Fremmede av Camus (1999), Hitler i Mein Kampf av Georg Tabori (1999), Joey i Hjemkomsten av Pinter (2002), Georg i Noréns Kommer og forsvinner (2002) og Alex i A Clockwork Orange av Anthony Burgess (2003). Han har også spilt hovedrollen i Amadeus på Den Nationale Scene under Festspillene i Bergen 2001. I 1997 var han nominert til Gullruten for sin innsats i NRKs dramaserie Blodsbånd. Vinteren 2004/5 høstet han mange lovord for sin gripende tolkning av Smike i Nicholas Nickleby. Våren 2005 spilte han Korojev i Mesteren og Margarita på Hovedscenen. Dessuten reiser han rundt med take away-oppsetningen Terje Vigen. I 2006 spilte Dale tittelrollen i  Drømmeren av Dostojevskij på Hovedscenen. Han hadde også regi på Stephen Belbers Tape og spilte Gregers Werle i Ibsens Villanden. I 2007 er han aktuell i Jon Fosses Dødsvariasjonar og som Vronskij i Tolstojs Anna Karenina.

Ilse Kramm – Lydia  GJESTESKUESPILLER
Ilse Kramm kom til Rogaland Teater første gang i 1970. Hun er utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art, London, og har også vært ansatt ved Nationaltheatret og ved Riksteatret. Blant de over 50 roller hun har spilt ved Rogaland Teater kan vi nevne Anitra i Peer Gynt (1978), Miss Adelaide i musicalen Guys and dolls  (1979), Patricia i Hvepsen av William Mastrosimone (1981), Elin i Noréns Natten er dagens mor (1984), Fru Alving i Gjengangere (1984), Miss Prism i Hvem er Ernest? av Oscar Wilde (1986), Anfissa i Tre søstre av Anton Tsjekhov (1988), Elena i Lørdag, Søndag, Mandag av Eduardo de Filippo (1988), Mrs. Pearce i musicalen My fair lady (1990), Fraulein Schneider i Cabaret (1993), Rottejomfruen i Lille Eyolf (1999), Kvinnen i Landskap av Pinter (2001) og Kvitugla i Medmenneske av Olav Duun (2002). Hun har dessuten medvirket i Pirandellos Seks personer søker en forfatter på Nationaltheatret i Ingmar Bergmans regi (1967). Høsten 2003 spilte hun i Chris Chibnalls Ett kyss til… Siden har hun vært å se i maratonoppsetningen av Nicholas Nickleby (2004) og Ibsens Når vi døde våkner (2005). Våren 2007 er hun aktuell som Lydia i Tolstojs Anna Karenina.

Hanne Tømta, regissør
Hanne Tømta har tidligere gjestet Rogaland Teater høsten 2002 da hun var instruktør på komedien Bullshot Crummond. Hun er utdannet instruktør fra St. Petersburg Statlige Teater Akademi (1992-98), og har også studert russisk og Øst-Europa kunnskap ved UiO. Blant de mange teater produksjoner hun har vært instruktør for nevner vi: Amadeus, Chateu Neuf, Oslo (1991), Menneskestemmen, Teater Komedianti, St. Petersburg (1996), Emigranter, Lijtejni-teatret, St. Petersburg (1998), Jakten, Vigelandsmuséet, Oslo (1999), 2 søstre, SoF teater, Førde (2000), Brudeferden, Hålogaland Teater (2000), Heksene, Hålogaland Teater (2000), Kvinner på randen, Teatergarasjen, Bergen (2001), Hurtigtext, Nationaltheatret (2001), Heksene, SoF teater, Førde (2002), Kalsson på taket, Oslo Nye Teater (2002), Kalkunen, Centralteatret (2003), Leopard i parken, Statens teaterhøgskole (2003), 11. september, Nationaltheatret (2003). I 1997 var hun dessuten regiassistent for Thomas Giertsen show på Centralteatret i Oslo. 1. januar 2005 tiltrådte hun som teatersjef ved Rogaland Teater.

Olav Myrtvedt, scenograf
Utdannet scenograf fra Danmarks Design Skole, og har i 10 år arbeidet som scenograf innen både teater og dans. Han har samarbeidet tett med regissørene Kai Johnsen og Alexander Mørk-Eidem, og har bl.a. hatt scenografiansvaret for flere uroppførelser av Jon Fosse på norske og internasjonale teaterscener. Olav Myrtvedt har i en årrekke arbeidet med Ingun Bjørnsgaard, en av Norges ledende koreografer.

Myrtvedt har blant annet hatt scenografi på uroppføringene av Fosses stykker Namnet på Den Nationale Scene, Natta syng sine songar på Rogaland Teater og Draum om hausten på Nationaltheatret, samt for monologen Liv basert på romanen Stengd gitar på Den Nationale Scene. I juni 2003 representerte han Norge på Quadriennalen i Praha med scenografien til Namnet, Natta syng sine songar og Sonen. Han har nylig hatt scenografi på Ibsens Gjengangere og Villanden på Nationaltheatret og Holbergs Den Stundesløse  på Den Nationale Scene (alle 2006).

Ingrid Nylander, kostymedesigner
Ingrid Nylander har tatt hovedfag i kostymedesign ved Statens håndtverk- og kunstindustriskole i Oslo. Hun synes det å sprenge grenser er fantastisk morsomt. Defor føyer det å kreere flotte kostymer for blant annet djevelen, unnskyld – Woland, Jesus og Margarita i Mesteren og Margarita seg bare inn i rekken av utallige kostymer som hun har kreert. På Oslo Nye Teater tegnet hun samtlige av de overdådige og glitrende kostymene på suksessen La Cage aux Folles. Hele 160 kostymer, den største kostymesatsingen i teatrets historie, ga da også Heddaprisen til Ingrid Nylander i 2004.

Men det er ikke det største antallet Nylander har laget til en produksjon. I filmen Jakten på nyresteinen, laget hun så mange fantasirike kostymer at hun ikke husker antallet lengre. Ellers har hun laget kostymer for Brødrene Løvehjerte, Hamlet, Pippi Langstrømpe og Sporvogn til begjær  på Nationaltheatret, Antons villfarelse  på Det Norske Teater og Romeo og Julie, Kong Lear, Gjøkeredet, Alice i eventyrland og Macbeth på Den Nationale Scene i Bergen. Hun var hun ansvarlig for kostymene til suksessmusikalen 90-metersbakken av Jo Nesbø (2004), som gikk for fulle hus på Teatret vårt i Molde, og kostymene til Ann-Magritt av Johan Falkberget (2004) på Trøndelag Teater.

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding! Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no