AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
8. september 2008

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Arkiv
SØKUredigert pressemelding
fra Black Box


Dokumentarisk HYPER-REALISME

Pia Maria Roll: «The Street Scene - Det finnes venner du kan kjøre over med et godstog»
Onsdag 10. – søndag  14. september kl 19.00. (Lille scene)

Pia Maria Roll jobber med dokumentarisk hyper-realisme. Forestillingens syv aktører er ikke skuespillere, men invitert inn i teateret i kraft av sine liv, sin kunnskap og sitt engasjement. Balanserende på en tynn egg mellom virkelighet og manipulasjon belyses spennet mellom den politiske kunstens maktesløshet og den religiøse retorikkens økende makt.

Pia Maria Roll har vært Cathrine Hasvis beste venn siden gymnastiden. De utdannet seg som skuespillere tidlig på 90-tallet, og etter dette starter de kompani. Som felles grunntekst i arbeidet ligger den brennende korstogfølelsen; de vil lage politisk teater. Midt i arbeidet trekker Cathrine seg ut av arbeidet, reiser til India, skifter navn til Chameli og absorberes av den spirituelle verdenen. Pia har hele tiden vært sterkt kritisk til Chamelis åndelige prosjekt, avskyr den kvasireligiøse retorikken, det bevisstløse forholdet til markedskrefter, det påståtte patentet på sannheten. Pia har i alle disse årene ment at det var Chameli som svek, som forlot humanismen, den politiske bevisstheten, kunsten og teatret til fordel for en sekterisk selvutviklingsparade.

Til nå har Pia klart å se på dette som et vanskelig, men overkommelig privat problem. Men så, etter 11. september 2001, da man skulle tro at verden ville løpt skrikende vekk fra blandingen av religion og politikk, ble den religiøse retorikken tvert om mer legitim - overalt. Chamelis prosjekt eksploderer i omfang og betydning. Hun blir new age-stjerne i California, får tusenvis av tilhengere, reiser over hele verden, snakker om ikke bare sprituell oppvåkning, men også om økobevissthet - og blir hørt. Av tusenvis, mens Pia stadigvekk viser marginale teaterproduksjoner i nedlagte industrilokaler, maks en gang i året for 50 mennesker som hun stort sett vet navnet på. 

Pia må påkalle sine  første ledestjerner; Bertold Brecht og Tramteaterets Terje Nordby for å finne ut hva som som gikk galt. I kjølvannet av denne undersøkelsen er konfrontasjonen med Chameli uunngålig. En litteraturprofessor, en religionshistoriker, to musikere og en elleveåring trekkes inn i ringvirkningene fra dette møtet.

Vil verden gå til helvete i en blanding av rovdyrkapitalisme og religiøs <retorikk eller er de som mener dette arkaiske moralister som nekter å kjøpe billett til historiens tog?

Konsept/co-regi: Pia Maria Roll. Regi: Marius Kolbenstvedt. På scenen: Pia Maria Roll, Terje Nordby, Chameli Ardagh, Drude von der Fehr, Tarjei Rønnow, Miranda Iyer, Nils Bech og Jon Platou, Lys: Boya Böckman. Lyd: Thomas Hildebrand. Produsent: Catherine Haanes. Forestillingen er støttet av Norsk kulturråd og Fond for Lyd og Bilde. Co-produksjon Black Box Teater. Mer informasjon på Black Box Teater.

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse: 
teaternett@teaternett.no