AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
17. oktober 2008

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Arkiv
SØKUredigert pressemelding
fra Rogaland Teater


Anmelderinvitasjon til urpremiere på La fare hen, la gå
-
en forestilling om Inger Hagerup


La fare hen, la gå
- en forestilling om Inger Hagerup,
basert på tekster av Inger og Klaus Hagerup. Dramatisert av Anne- Karen Hytten.

Urpremiere lørdag 18. oktober kl. 19.00 i Kjellerteatret

Inger Hagerup er en av våre mest folkekjære diktere. Diktene hennes er enkle, nakne og nådeløst ærlige.
Hun mente selv at hun alltid var redd for å bruke sine vakreste setninger, da følte hun at hun kledde seg ut.

Inger Hagerup skriver om lengsel, savn og drøm, om glede og forventning, om undring, lek, opprør og tross. Og ingen kan som Inger Hagerup skrive om kjærlighet. Diktene handler om henne selv, og oss alle.

Ifølge sønnen Klaus finnes det ikke noe filter mellom det hun opplevde og ordene hun fikk ned på papiret i sine beste dikt.

I forestillingen er Inger Hagerups dikt vevd inn i glimt fra hennes eget liv. På scenen møter vi Rogaland Teaters egen Gretelill Tangen.

Initiativet til å lage forestillingen, kommer fra Gretelill Tangen selv. Hun har alltid satt stor pris på Inger Hagerups diktning, og ønsker å vise fram forfatterens beste – og kanskje litt mindre gode sider også.

Regi: Anne-Karen Hytten
Scenograf: Christine Lohre
Med: Gretelill Tangen
Musikalsk ansvarlig: Johan Egdetveit

Vi inviterer også  til utdrag av forestillingen på pressevisning

Mandag 13. oktober kl 11.30 i Kjellerteatret


Forestillingen skal i ettertid spilles som take away – teater.

MEDVIRKENDE:

Gretelill Tangen, skuespiller

Gretelill Tangen debuterte på Rogaland Teater i Hulda Garborgs Kari Trestakk som seksåring i 1956. Hun var elev ved teateret fra 1966 til 1970.
Hennes første voksne rolle var som Gerd i Ibsens Brand (1967). Hennes første hovedrolle var imidlertid som Askepott i Barneteatrets oppsetning i 1964.
Siden har hun vært å se i over hundre roller ved Rogaland Teater, blant annet Maren (1977 og 1988) og Jomfru Bethelsen (1997 og 2007) i Maktå på Straen, Annie i Annie get your gun (1978), tittelrollen Yerma i Yerma (1978/79), Masja i Tsjekhovs Måken (1981), Natasja i Tsjekhovs Tre søstre (1988), Golde i Spelemann på taket (1995), Madam Torvestad i Kiellands Garman & Worse & Co (1997) og Mor Åse i Peer Gynt (2001).
Høsten 2004 spilte hun rollen som Mari i Fugl Fønix av Jim Cartwright og bestemoren i Roald Dahls Heksene.
I 2005 spilte hun dronning Margaret i Richard III av William Shakespeare. Året etter gjestet hun Den Nationale Scene og Sogn og Fjordane Teater i samproduksjonen Ras.
Tangen har også spilt Fru Sørby i Villanden, Aud i Skyfri Himmel (begge 2006), samt Den eldre kvinna i Dødsvariasjonar, Rektor i Gift og jomfru Bertelsen i Maktå på Straen (alle 2007)

I august 2008 hadde Tangen rollen som Gammal kvinne i Desse auga av Jon Fosse, i regi av Oskaras Korsunovas. Forestillingen var en del av Rogaland Teaters største satsning noen sinne, Eventyr i Landskap på Lundsneset, et av hovedprosjektene under kulturhovedstadsåret Stavanger2008.

Anne-Karen Hytten, regissør
Anne-Karen Hytten kommer fra Grimstad, og hadde lang fartstid med forskjellige amatørteatre før hun debuterte profesjonelt ved Oslo Nye Teater i 1980. Der var hun ti år, først som inspisient og som regiassistent, siden som fast instruktør.  Siden har hun hatt regi på mange forskjellige stykker i ulike sjangre ved andre teatre i Norge, som Glassmenasjeriet, dukketeaterforestillingen Hvem skal trøste Knøttet?, forskjellige radioteatre, og kanskje den mest kjente; Lilly Valentin  med Anne Marit Jacobsen. Anne-Karen Hytten kom til Rogaland Teater første gang som regissør for Seinsommardansen, hvor Nina Ellen Ødegård debuterte etter teaterhøgskolen, neste gang var i Måne for livets stebarn  hvor Nina Ellen Ødegård vant Hedda-prisen for beste sceneprestasjon for rollen som Josie.
Under Heddapris-utdelingen i år, gikk prisen for beste regi til Anne-Karen Hytten for Ibsens Vildanden  på Trøndelag Teater høsten 2007.

Christine Lohre, scenograf
Lohre er utdannet scenograf fra Dramatiska Institutet i Stockholm. Hun har arbeidet som scenograf i både Sverige og Norge, og har blant annet hatt oppgaver for Det Norske Teatret, Den Nationale Scene, Rogaland Teater, Riksteatret, Agder Teater og Det Åpne Teater.
For Oslo Nye Teater har hun gjort scenografien til dukketeateroppsetningen Aladdin og den magiske lampen (2004) og til Livsmaskinen av Lene Therese Teigen. Hun har arbeidet mye med ny norsk dramatikk og har mottatt Statens treårige arbeidsstipend.
Siste gang Lohre var på Rogaland Teater, var i Måne for livets stebarn (2004), hvor Nina Ellen Ødegård var Josie, en rolle hun vant Hedda-prisen for beste sceneprestasjon for.
Christine Lohre ble samme år nominert til Hedda-prisen for scenografien til Aladdin og den magiske lampen,  Oslo Nye Teaters Dukketeater. Siste gang Lohre var engasjert på Rogaland Teater var i Harold Pinters Bedrag (2006.

Johan Egdetveit, musikalsk ansvarlig
Johan Egdetveit er musiker og er blant annet kjent fra  Wünderkammer med Pål Jackman, og samarbeid med Tønes, Svein Tang Wa og Vlada Kanic. Han har også vært komponist og musiker for Rogaland Teaters take away-produksjon Terje Vigen (2004)

Påmelding for anmeldere og til pressevisning ingrid.milde@rogaland-teater.no
eller 90 66 08 97 / 51 91 90 21.

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse: 
teaternett@teaternett.no