AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
8. desember 2008

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Arkiv
SØKUredigert pressemelding
fra Den Nationale Scene


Et mangfoldig repertoar i 2009

Teatersjef Bjarte Hjelmeland ved Den Nationale Scene fortsetter sitt arbeid i 2009 med å satse på et bredt repertoar på Store Scene og et rikt barne- og familietilbud. På de mindre scenene er repertoaret preget av sterke, aktuelle historier regissert av markante personer innen norsk teater.

Året starter med to av skandinavias fremste dramatikere, Lars Norén og Henrik Ibsen. På Store Scene viser teatret et av Ibsens mest spilte verk, Hedda Gabler, med Marianne Nielsen (årets skuespiller i fjor) i hovedrollen. Regien er ved Victoria H. Meirik, som har markert seg med toneangivende iscenesettelser både på norske og utenlandske scener de siste årene. På Småscenen er det norgespremiere på Noréns Guttene i skyggen, en forestilling som handler om at voldsmenn også er mennesker, og at vi alle har en skyggeside i oss. Regien er ved Stein Winge, en av landets ledende regissører. 10. januar er det i tillegg Bergenspremiere på Kjønnsbegeistring av og med Elsa Almås og Esben Esther Benestad, et personlig performanceforedrag med to av Norges fremste sexologer.

Komedieprofil
Rett i lommen innleder Store Scenes komedieprofil i 2009, og også høsten står i latterens tegn med Holbers Mascarade og bergensernes guddommelige komedie Jan Herwitz. I Rett i lommen er Janne Formoe hentet til en av hovedrollene, mens i Jan Herwitz spiller Even Stormoen og Lasse Lindtner de sentrale rollene. Teaterbygget feirer hundre år i 2009. Den første forestillingen i 1909 var signert Holberg - så hva er da mer naturlig enn at årets jubileumsforestilling er signert denne fantastiske komedieforfatteren fra Bergen. Hovedrollene i Mascarade bekles av Helge Jordal og teaterjefen selv.

- De som liker en god latter i teatret har mye å glede seg til i 2009, forteller Bjarte Hjelmeland.

Sterke, aktuelle historier
- Alvoret får også sin plass med sterke, aktuelle historier på biscenene. Guttene i skyggen er nevnt, men også Kvinnene fra Troja og Sjøfareren er historier som gir ettertanke og er egnet til å skape debatt, sier Hjelmeland.
Tidligere DNS sjef, Bentein Baardson, iscenesetter Kvinnene fra Troja, mens Ola B. Johannesen har regien på det irske stykket Sjøfareren, som får sin norgespremiere på Lille Scene, der Henrik Mestad spiller hovedrollen. Det er første gang Mestad spiller i en DNS-oppsetning. Under årets Festspill vil DNS også markere Jon Fosse som dramatiker, ved å sette opp dramatikerns aller første teaterstykke, Og aldri skal vi skiljast, som hadde urpremiere nettopp på DNS Lille Scene i 1994.

Lindgren og Egner for barna
I 2008 innledet teatret sin Egner-triologi som fullførs med Folk og røvere i Kardemomme by. Regien er ved musikalregissøren Runar Borge, som lover å sette i scene en fargerik, sprelsk og sjarmerende forestilling med stor vekt på det musikalske.  Om høsten er det tid for ”evetyrenes og leirbålenes tid” når Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte vises hele høsten på Småscenen. Teatret viderefører også Babyteater for de mellom 0 og 3 år, med de to forestillingene Himmelslottet og De røde skoene.

Les mer om forestillingene og last ned pressebilder fra alle 2009 forestillingene på www.dns.no <http://www.dns.no> (for bilder se presserom)

<<DNS 2009_Et mangfoldig repertoar.doc>>

DNS 2009

Store Scene
Hedda Gabler av Henrik Ibsen
Premiere 24. januar

Rett i lommen av Michael Cooney
Premiere 21. mars

Mascarade av Ludvig Holberg
Premiere 5. september

Jan Herwitz av H. Wiers-Jensen
Premiere 26. september

Småscenen
Guttene i skyggen av Lars Norén
Norgespremiere 23. januar

Kvinnene fra Troja av Euripides
Premiere 24. april

Lille Scene
Kjønnsbegeistring av og med Elsa Almås og Esben Esther Benestad
Bergenspremiere 10. januar

Støv - en Wergelandsforestilling med Morten Røhrt
Bergenspremiere 21. januar

Sjøfareren av Conor McPherson
Norgespremiere 20. mars
 
Og aldri skal vi skiljast av Jon Fosse
Festspillpremiere 20. mai.
Nypremiere 4. september

Bakscenen
Stagediving - et teatralt klubbkonsept, 8 ganger i 2009

Barne- og familieforestillinger
Folk og røvere i Kardemomme by av Thorbjørn Egner
Premiere 14. februar på Store Scene

Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren
Premiere 11. september på Småscenen

Babyteater
Himmelslottet
Premiere 16. mars

De røde skoene
Premiere 5. oktober

Med vennlig hilsen
Ole Klemsdal
Informasjonssjef
Den Nationale Scene
T. +47 55 54 97 19
M. +47 911 01 791
www.dns.no  

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse: 
teaternett@teaternett.no