AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
11. juni 2009

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Arkiv
SØK

Uredigert pressemelding
Fra Den Nationale Scene


De angrende

Onsdag 10. juni er det  bergenspremiere på "De angrende" av  Marcus Lindeen kl 19 på Lille Scene.
På www.dns.no/presse vil forestillingsfoto være tilgjengelige før premieren.
Reservasjon av inntil to billetter må gjøres innnen tirsdag 9. juni kl. 15, til billettkontoret ved Den Nationale Scene, tlf.: 55 60 70 80 eller på epost til undertegnede.

VELKOMMEN!

De angrende er et dokudrama om to menn i 60-årene som begge har tatt kjønnsoperasjon og angret. Det kritikerroste stykket kommer som gjestespill på Den Nationale Scene i juni, med Karl Sundby og Trond Lie i rollene.

Dramatiker Marcus Lindeen var tidligere programleder for Sveriges Radio. Under temaet å angre fikk Lindeen med seg en anonym mann i studio, som fortalte sin historie. Han var en heterofil mann som først følte seg akseptert da han begynte å gå i kvinneklær. Han bestemte seg for å skifte kjønn til kvinne, men angret seg etter 10 år og ble mann igjen. Etter dette programmet ringte en annen mann til Lindeen med en lignende historie. Han var homofil, hadde skiftet kjønn og giftet seg med en annen mann. Etter et 11 år langt ekteskap ble kjønnskiftet avslørt av partneren og skilsmissen ble et faktum. Han angret på kjønnskiftet og bestemte seg for å bli mann igjen.

Da Marcus Lindeen seinere utdannet seg til å bli regissør, dramatiserte han samtalene mellom disse mennene. Stykket ble en stor suksess ved Stockholms stadsteater i 2006. Seinere ble det satt opp i Tyskland og England og er nå aktuelt i Norge.

Orlando rømte tidlig hjemmefra for å kunne leve ut sin homofile legning. På bakgrunn av stigmatiseringen av homofile på 50 tallet, trodde han at det å bli kvinne ville gi ham aksept for å leve et respektabelt liv. Som en av de første i landet, foretar han et kjønnsskifte i 1967 og lever deretter i et heterofilt ekteskap i 11 år, før han blir avslørt og skilt. Han bestemmer seg da for å skifte tilbake, men gir opp å gjennomføre alle operasjonene. Orlando lever i dag som en androgyn person.

”Mikael” er en heterofil person som allerede i barneår opplever at omgivelsene finner ham vek og feminin. Han avvises av kvinner og vekker avsky hos menn. Snart begynner han å tro at han kan være født i feil kropp. I 1994 innvilges han kjønnsskifte, men etter en tiårs periode i sølibat, ønsker han å bytte tilbake. Pr i dag lever ”Mikael” fremdeles i en kvinnekropp som han forsøker å skjule bak en påkledd maskulinitet - mens han venter på å få sin søknad behandlet.

DE ANGRENDE av Med: Karl Sundby og Trond Lie.
Spilles på Lille Scene 10. og 11. juni 2009.

Med vennlig hilsen
Ole Klemsdal
Informasjonssjef
Den Nationale Scene
T. +47 55 54 97 19
M. +47 911 01 791
www.dns.no

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse: 
teaternett@teaternett.no