AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
30. januar 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Ferie og fritid
Arkiv
SØK


Uredigert pressemelding
Fra NTB - Dramatikkens Hus

 

"Jeg svarte på en drøm" av Siv Svendsen og Marte Wexelsen Goksøyr

Marte har en drøm i livet; å jobbe som profesjonell skuespiller. Men hvem har rett og ikke minst mulighet til å følge sine drømmer i dagens samfunn?

Premiere 8/2/12 kl. 19.00
Forestilling 9/2/12 kl 19.00

Dramatikkens hus, Tøyenbekken 34, 0188 Oslo

Rammefortellingen er historien om Jeanne d’Arc – en kvinneskikkelse Marte W. Goksøyr kjenner seg igjen i; en kvinne som kjempet for sitt kall og sin tro. Marte W. Goksøyr har uttalt at hun føler seg utvalgt og kallet til å stå på en scene, og hennes kamp handler om å få mulighet til å følge denne drømmen eller dette kallet. På veien for å realisere drømmen, kjemper Marte kampen for at mennesker som henne skal ha de samme rettighetene til å leve livene sine på lik linje som funksjonsfriske mennesker. I ytterste konsekvens handler kampen for Marte om at mennesker med handikap som kan konstateres i svangerskapet, ikke skal bli tatt bort, men få en sjanse til å bli født og leve verdige liv hvor de opplever at også de har noe å bidra med i den stor sosiale sammenhengen.

Dramatikkens hus har tatt Martes drøm på alvor og sammen med Marte laget en forestilling som omhandler denne drømmen, og derigjennom stiller spørsmål omkring blant annet sorteringssamfunnet. Forestillingen er skapt på bakgrunn av manus som tidligere skuespiller Siv Svendsen og Marte W. Goksøyr selv har skrevet, og den er blitt til i løpet av en kort og intens prøveperiode på 3-4 uker.

Sammen med resten av produksjonsapparatet har de skapt en sår, morsom, skarp og vakker forestilling til ettertanke.

Marte W. Goksøyr, en talefør ung kvinne med Downs syndrom, er kjent for mange fra media, og spesielt fra høsten 2010 da hun utfordret statsminister Jens Stoltenberg i vandrehallen på Stortinget med spørsmål omkring tidlig ultralyd og mennesker med Downs syndrom sin rett til å leve.

I 2011 mottok hun Bjørnsonprisen, og i 2012 mottar hun Livsvernprisen for sitt engasjement.

”Jeg svarte på en drøm” er Dramatikkens hus egenproduksjon denne vinteren. Det har vært kort prøvetid, men sammen har vi likevel klart å skape en helaftens forestilling hvor Marte igjen har hovedrollen. Med forestillingen ønsker vi å reflektere heller enn å komme med fastlagte svar. Vi ønsker å stille spørsmål ved sorteringssamfunnet, ytringsfrihet knyttet til dette og den enkeltes rett og ikke minst mulighet til å følge sine drømmer i dagens samfunn. Det er mye snakk om ”velferdssamfunnet” i dagens Norge – men kanskje man også skulle fokusere på det velfungerende samfunn hvor hvert enkelt individ fungerer optimalt ut fra sine forutsetninger, og at vi i større grad ser verdien av hva vi alle har å bidra med.

Forestillingen er på ingen måte kun et ”sosialpolitisk” prosjekt, men like mye et kunstnerisk prosjekt som handler om å undersøke marginaler, utenforskap og originale stemmer.

Idé og manus: Siv Svendsen
Bearbeidelse: Marte W. Goksøyr og Johannes Dahl
Medvirkende:
Skuespillere: Marte W. Goksøyr, Eindride Eidsvold og Siv Svendsen
Regi/dramaturgi: Johannes Dahl, Kai Johnsen
Scenograf: Inger Astri Kobbevik
Lys/lyd/video: Teknisk avdeling på Dramatikkens hus
Produsent: Julie Høigilt

Prosjektet er støttet av Fritt Ord.

Prosjektet er gjennomført og realisert med bidrag fra Nationaltheatret.

Vi takker Kunsthøgskolen i Oslo for samarbeidet.

For intervju / bilder og andre henvendelser ta direkte kontakt med Julie Høigilt på julie@dramatikkenshus.no eller mobil 92023538.

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no