AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
17. desember 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Ferie og fritid
Arkiv
SØK


Uredigert pressemelding
Norsk Teaterråd

I enkel, men høytidelig seremoni fredag ble Vibeke Preus Bech tildelt førsteprisen i Norsk teaterråds manuskonkurranse 2012. Prisen vant hun for manuset "Rom rives", og førsteprisen er på 20 000 kroner.

- "Rom Rives" er mitt første manus, så dette er veldig inspirerende, sa Vibeke Preus Bech etter at var ble tildelt den aller gjeveste av prisene i fredag.

- Studentene mine på drama/teater føler seg litt undervurdert, og det er vanskelig å finne gode manus der de ikke skulle banne og være sinte. Det var utgangspuntet mitt. Men jeg jobber mest med regi, og utfordringen min å få skrevet ned det jeg så for meg.

Dette klarte hun åpenbart, for juryen var veldig begeistret for manuset, og sammenlignet det med Harold Pinter. Vibeke Preus Bech kommer opprinnelig fra Kolbotn, men jobber til daglig som lektor i drama og teater ved Høgskulen i Volda, der hun underviser i bl.a. regi og skuespillerteknikk. Vibeke har tidligere både oversatt og regissert manus, bl.a. stykket "Peters venner", som ble satt i opp i mars i år i Volda.

Andre og tredjeprisen (ja, begge to!) gikk til Kristofer Blindheim Grønskag for manusene Kinder K og Den elskede. Grønskag kommer opprinnelig fra Frøya, men er bosatt i Trondheim. Han prøver å livnære seg av å skrive, men innemellom underviser han ved NTNU for å spe på inntekten. Kristofer har tidligere skrevet og fått oppført flere manus, bl.a. stykke Aldri fred, som hadde urpremiere i Trondheim i 2011. Prisene er på henholdsvis 12.500 og 7.500 kroner.

Alle vinnermanus blir dessuten lagt ut manusbiblioteket Dramas.no

DETTE SIER JURYEN OM VINNERMANUSET:

"Det er en sjelden nytelse å lese Vibeke Preus Bechs scenetekst Rom rives, og den er meget godt egnet til å leve et fullverdig liv på scenen. Strukturen i Rom rives er enkel i sin eleganse, hvor scener bygges (på hverandre) etter et mønster som effektivt avdekker handlingen og benytter kontrastene mellom delhandlingene til å framheve kjernen i teksten.

Hovedhandlingen presenteres umiddelbart og drives videre gjennom samspillet med andre tildragelser i hotellrom 309, men i første rekke speiles hovedhandlingen i en av de andre handlingsrekkene: Forholdet mellom en bestefars hemmelige kjærlighetutøvelse og barn og barnebarns søken etter deres opphav og historie settes i relieff når den ensomme kvinnen flykter bort fra sin familie for å være alene på det samme hotellrommet som så å si har skapt en familie på leting etter sitt opphav. Således handler stykket også om risikoen ved det mellommenneskelige møte kontra det å velge ensomheten, hvor ingenting hender.

Det finnes en letthet i Rom rives som tidvis viser tekstens komiske potensial uten at tilskueren fortelles at ”dette skal være morsomt.” Teksten stiller seg åpen for publikum, som derved gis mulighet til å oppdage de komiske mulighetene. Ikke så ulikt hvordan Harold Pinters scenetekster fungerer.

Vibeke Preus Bech har skrevet en tekst som alle involverte parter i en teaterproduksjon bør glede seg over å få arbeide med, et spennende sceneuttrykk, hvor tidens og stedets enhet oppstår på originalt vis."

OM KONKURRANSEN:

Norsk teaterråd utlyser manuskonkurranser annethvert år. I årets konkurransen kom det inn nærmere 50 manus, med stort spenn i alder og sjanger. I juryen i år satt Thor Rummelhoff (Norske Dramatikeres Forbund) og Bjørn Rognstad (Norsk teaterråd).    

SPØRSMÅL OM MANUSKONKURRANSEN RETTES TIL NORSK TEATERRÅD
generalsekretær Morten Hagevik, tlf. 928 98660
styreleder Svein J. Svensson, tlf. 900 76 027

www.teater.no

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no