AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
16. september 2013

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Ferie og fritid
Arkiv
SØK


Uredigert pressemelding
Fra Nationaltheatret

Styrtet engel

Urpremiere på Hovedscenen 4. oktober 2013. Av P.O.Enquist. Oversatt av Kjell Risvik. Scenisk bearbeidelse av Kjersti Horn.

Kan man forklare kjærlighet?

Styrtet engel forsøker å sirkle inn spørsmålene: Hva vil det si å være menneske og hva er kjærlighet? En vev av fortellinger søker svar i randsonen, i utkanten av hva det er å være menneske. Karakterene i forestillingen er fysisk deformerte, syke eller moralsk forvrengte. Gutten som tok livet av to små barn, den utro konen, sirkusartisten med to hoder, den sinnssyke og alkoholiserte elskerinnen. Er de i det hele tatt mennesker eller er de monstre? De befinner seg ved grensen, som en slags menneskehetens forsvarere – ikke den fullkomne gudens, men det ufullkomne menneskets, på de utstøttes side.

Per Olov Enquist er en av Sveriges best kjente forfattere og kulturpersonligheter. Enquist bruker den avvikende kroppen som redskap i sin disseksjon av kjærlighetsbegrepet, vår lengsel etter å bli elsket, og redselen for ikke å være verdig en annens kjærlighet. Hans bøker blander fiksjon og fakta, og kan være både brutalt direkte og samtidig vakre. Enquist er for tiden aktuell med romanen Liknelsesboken.

Regissør Kjersti Horn har lenge drømt om å lage teater av Enquists lille roman. Når drømmen nå blir til virkelighet på Nationaltheatrets hovedscene, er målet å undersøke normalitetens yttergrenser og overskride dem.

Utenforskapet, den avvikende kroppen og den dødelige og selvutslettende redselen for ikke å være verdig en annens kjærlighet, er gjennomgående temaer i Styrtet engel. Regissøren er selv sterkt opptatt av disse motivene, og vi kan forvente, som i alle hennes oppsetninger, en personlig inngang i både tolkning og regi. Kjersti Horn vil gi oss en forestilling som både er klar, sterk – og ubehagelig. Samt dypt og barmhjertig menneskelig.

Kjersti Horn er utdannet regissør ved Dramatiska Institutet i Stockholm og har satt opp en rekke stykker på scener i Norden, bl.a. Dramaten, Stockholm Stadsteater, Riksteatret, Rogaland Teater og Torshovteatret, men dette blir første gang hun inntar Hovedscenen på Nationaltheatret. I vår hadde Kjersti Horn regi på samtidsoperaen Khairos på Den Norske Opera & Ballett.

Se bilder og hør musikken som brukes i Styrtet engel med Oslo Domkor i Oslo Domkirke, komponist Erik Hedin.

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no