AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
2. desember 2013

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Ferie og fritid
Arkiv
SØK


Uredigert pressemelding
Fra Nationaltheatret

Tolker teater for synshemmede

Som et av de første teatre i verden har Nationaltheatret testet et system basert på ny teknologi for å kunne gi blinde og svaksynte en bedre teateropplevelse.

Synstolkingssystemet baserer seg på at brukeren laster ned en app på sin smarttelefon. I teatersalen sitter en spesialutdannet synstolk, som beskriver det visuelle som foregår på scenen. Denne informasjonen får brukeren via headset på sin telefon.

Under gårsdagens Hedda Gabler på Nationaltheatret var 10 blinde og svaksynte invitert til å oppleve en synstolket forestilling og teste ut det nye systemet.

– Dette var veldig givende, sier Liv Åse Skeide, som er synshemmet, men som aldri har vært med på synstolking før.

– Tidligere har jeg vært avhengig av å ha med meg noen i teatersalen som hvisker litt til meg av og til. Nå fikk jeg mye mer ut av teateropplevelsen. Jeg håper dette kan bli et permanent tilbud, sier hun.

Det er det norske firmaet MediaLT som, i samarbeid med et svensk firma, har utviklet det nye synstolkingssystemet. MediaLT arbeider med teknologi rettet mot funksjonshemmede.

Åpner huset
For teatersjef Hanne Tømta har det vært en glede å åpne Nationaltheatrets dører for dette prosjektet.

– Å kunne gå foran som en av de første kulturinstitusjoner i verden som tester ut synstolking via smarttelefon, er noe vi på Nationaltheatret er stolte over. Det innebærer et viktig fremskritt i å gjøre teatret tilgengelig – for alle, sier Tømta.

Viktig tiltak
Sverre Fuglerud, seksjonsleder i Norges Blindeforbund, mener dette er et riktig tiltak.

– Synstolking er viktig for at blinde og svaksynte skal få bedre utbytte av kulturelle tilbud. Jeg som er blind må gjette meg til hva som foregår på teaterscenen når ikke replikkene forklarer det som skjer. Med synstolking får jeg full oversikt, sier Fuglerud.

Pressekontakter:
For mer informasjon, kontakt:
Marte S. Eielsen, informasjonssjef Nationaltheatret. Tlf. 93 24 52 30
Mia Jacobsen, informasjonsrådgiver Blindeforbundet. Tlf. 95 87 42 92
Magne Lunde, daglig leder MediaLT. Tlf. 91 79 00 78.

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no