AKTUELT / Pressemeldinger
(annonse)

Denne side publisert
16. juni 2014

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger

Artikler

Kultur og samfunn
Ferie og fritid
Arkiv
SØK


Uredigert pressemelding
Fra Rogaland Teater

HEDDAPRISEN FOR SÆRLIG KUNSTNERISK INNSATS TIL SKUESPILLERENSEMBLENE I FRUEN FRA HAVET OG PERPLEKS OG PERPLEKS SOM ÅRETS FORESTILLING

Heddaprisen deles ut årlig for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst, og ble i år utdelt for 17. gang. Prisutdelingen fant sted på Nationaltheatrets hovedscene tidligere i kveld.
21 forestillinger fra 15 teatre/kompanier fikk plass på nominasjonslisten, som talte i alt 34 nominerte i 10 kategorier.
Heddaprisen for Årets forestilling gikk til Perpleks i regi av Glenn André Kaada, som debuterte som regissør med forestillingen. Kaada var også nominert i kategorien Beste regi med Perpleks.

I år delte juryen ut en pris i kategorien Særlig kunstnerisk innsats. Denne prisen deles kun ut i særlige tilfeller og ble for første gang delt ut i 2004. I denne kategorien er Heddajuryens medlemmer på konstant jakt etter fremragende skuespillerprestasjoner, innovative og overbevisende regigrep, helstøpte oppsetninger, visuelt skapende scenografer, lysdesignere og kostymetegnere, og lysende unge talenter. Men juryen er også meget klar over at teatret kanskje er den mest kollektive av alle kunstarter. I begge produksjonene har skuespillerne vært sterkt involvert i den kreative prosessen og utviklet et stort rom for samarbeid innad i ensemblet. Vi kan stolt meddele at prisen for Særlig kunstnerisk innsats gikk til skuespillerensemblene i forestillingene Fruen fra Havet og Perpleks.

OM PERPLEKS
PERPLEKS er en absurd forviklingskomedie som kaster publikum ut i et eksistensielt fritt fall. Kan du stole på din egen virkelighetsforståelse? Er du sikker på at jorden er rund, at himmelen er blå eller at du er deg? Er Gud død eller har han bare glemt oss?
PERPLEKS er et kaleidoskop av situasjoner og karakterer som spinner avgårde på finurlig vis. Det er en humoristisk teaterlek der teater og virkelighet bytter plass og tankegods fra Platon, Darwin og Nietzsche blandes inn i miksen. Denne kombinasjonen kan nok gjøre noen og enhver overrumplet, forundret, satt ut, forvirret, lamslått eller perpleks om du vil.

De fire skuespillerne som kastet seg hemningsløst ut i vanviddet og utfordret virkeligheten, var Ragnhild Arnestad Mønnes, Svein Solenes, Øystein Martinsen og Ingrid Rusten.
Regissør: Glenn André Kaada Dramaturg: Michael Evans Scenograf og komponist: Arne Nøst Kostymedesigner: Janne Robberstad Lysdesigner: Torill Lund Sævland Forfatter: Marius von Mayenburg Oversetter: Thomas Bjørnager
Skuespillere: Ingrid Rusten, Ragnhild Arnestad Mønness, Øystein Martinsen og Svein Solenes
Forlag:
Columbine Teaterförlag

Perpleks i pressen:
Etter premieren på Perpleks skrev Aftenbladets Jan Zahl på Twitter at Perpleks er "smart, vittig, leiken og gøy tysk samtidsdramatikk og oppfordrer folk til å "gå og sjå". Ole Nerheim i RA trillet en femmer på terningen og beskrev forestillingen som "en herlig perpleks følelse". Dagbladets Andreas Wiese skamroste både skuespillere, regissør og manus i sin kritikk. Og kom med følgende oppfordring: "Her er det mulig å få med seg en stor teateropplevelse. Bruk den!"
OM FRUEN FRA HAVET
Utgangspunktet for arbeidet med Fruen fra havet, når det gjelder språk, tekst og skuespill, har vært: å gjøre det som Ibsen ville si (dvs. vår subjektive tolkning av det) forståelig for publikum -- og oss! -- i dag. At det vi forteller, og måten vi forteller det på, gjør det mulig for oss alle å ha et forhold til det som fortelles.
I sentrum: En familie og menneskene rundt den gjennomgår en krise. Vi har
fokusert på de mellommenneskelige relasjonene. Det er ikke bare fru Ellidas historie vi vil fortelle. Alle karakterene i stykket lider av samme problem: Hva skal man gjøre når livet her-og-nå ikke er nok? Alle er hovedpersonen i sitt eget liv. Alle har mulighet til å være et handlende subjekt. Så også i stykket.

Fruen fra havet er med andre ord et slags bergmansk familiedrama med poetisk dimensjon og en klype av livets uforklarlige mysterie: Fruer og Herrer fra havet!

Regissør: Tatu Hämäläinen Scenograf, lysdesigner, kostymer: Chrisander Brun Komponist: Franz Edvard Cedrins Dramaturg: Michael Evans
Skuespillere:
Cato Skimten Storengen, Nina Ellen Ødegård, Lars Funderud Johannsessen / Marko Kanic, Helga Guren, Ingrid Rusten og Glenn André Kaada.

Fruen fra Havet i pressen:
Det var et samstemt anmelderkorps som roste Fruen fra havet etter premieren. Nrk Rogaland mente «Rogaland Teater tar Henrik Ibsens ”Fruen fra havet” inn i vår tid. Det er blitt en gripende fortelling om livets vanskelige valg, ikke minst takket være glimrende skuespill». Aftenbladets anmelder definerte Fruen fra havet som «Fryden fra havet» og også han trakk frem skuespillerprestasjonene. Han beskrev forestillingen som jordnær, komisk, betagende og urovekkende og han konkluderte med: «Dette er en av de mest lekne Ibsen-forestillingene jeg har sett».

Teaternett formidler uredigerte pressemeldinger fra norsk og internasjonalt teater. Teaternett mottar ingen betaling eller andre former for motytelser for denne tjenesten. Vi forbeholder oss retten til uten forklaring å publisere, eller la være å publisere innkomne meldinger. Hjelp oss å være oppdatert! Ønsker ditt teater å formidle noe - send oss en pressemelding!
Vår epostadresse:  teaternett@teaternett.no