AKTUELT / Kultur og samfunn
(annonse)

Denne side er endret
1. september 2012

HOVEDSIDE
Om Teaternett
AKTUELT
Nyheter
Meldinger
I mediebildet
Pressemeldinger
Artikler
Kultur og samfunn
Ferie og fritid
Arkiv
SØK


Kultur og samfunn
Teaternett bringer nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Vi vil også være et forum for debatt om kultur, historie og samfunn i et videre perspektiv. Ønsker du å bidra, ta kontakt. Vår epostadresse: teaternett@teaternett.no

FILMblogg >>>LES MER<<<


Teater og film er beslektede kunstarter. Teaternetts uhøytidelige filmblogg, under signaturen St1, bidrar med glede til samtalen om opplevelser fra lerret og skjerm.Al Pacinos beste?

1. september 2012
Al Pacino er for de fleste mest kjent for sin rolle i den legendariske Gudfaren-trilogien til Francis Ford Coppola. Den flotte skuespilleren fortjener, om mulig kanskje i enda større grad, selv å bli legendarisk for sin tolkning av Shylock i den storartede og rike filmatiseringen av Kjøpmannen i Venedig fra 2004 (regi Michael Radford). En film som på mange måter har alt en “Shakespeare-film” kan ha: Herlig musikk, nydelig tekstforståelse, flotte kostymer, superfølsomt foto på renessansemalernivå, fortellertråder, spenninger og konflikter på flere plan. Og fremfor alt: Sterke skuespillerprestasjoner i kraftfulle roller.

Al Pacino gjør i denne filmen noe av det beste jeg har sett av ham. Han er Shylock, en rik jødisk pengeutlåner i Venezia, som daglig ydmykes på det groveste av sine kristne kollegaer og medborgere: Bare fordi han er jøde. En dag øyner han muligheten for hevn, da hans arge konkurrent Antonio (Jeremy Irons) trenger penger til frierferden for sin venn Bassanio (Joseph Fiennes). Al Pacino fremviser en kuet, men varmhjertet og intelligent Shylock, som inngir tilskueren både respekt og medfølelse. Registeret av følelser er så enormt, undertrykket formidabelt, doseringen av virkemidlene så presis og tilpasset minimalistisk. Tilstedeværelsen og identifikasjonen er total. Jeremy Irons som Antonio balanserer det hele, Irons er helt på plass og det vibrerer og gnistrer virkelig av hver eneste tekstlinje og situasjon de to er med i. Filmen stiller også opp et sprelsk og vitalt galleri av kjente skuespillere som yter sitt beste.

Den italienske filmjournalistforeningen tildelte da også produksjonsdesigner Bruno Rubeo sin pris. Kjøpmannen i Venedig er et rikt og finstemt filmverk som de gamle italienske renessanse- og barokkmalerne, og Shakespeare selv, ville latt seg glede, fascinere og inspirere av, hadde de fått sjansen. Så la i det minste oss andre gripe muligheten, som har den. Nyt hvert minutt!
St1.
Relatert link:
The Merchant of Venice, Wikipedia.
Teaternett bringer nyheter fra norsk og internasjonalt teater. Vi vil også være et forum for debatt om kultur, historie og samfunn i et videre perspektiv. Ønsker du å bidra, ta kontakt. Vår epostadresse: teaternett@teaternett.no